Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 12:13 - Профилактика на мислите - статия за сп. "L`EUROPEO"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3759 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.03.2012 12:02


Профилактика на мислите

 

От Иво Христов

 

Кой не е мечтал да владее мислите на другия? Военачалникът? Бизнесменът? Политикът? Историята на един скандал, за който не е прието да се говори.

 

 

Труп лежи на тротоара пред хотел в Манхатън. Човекът се е хвърлил от десетия етаж, обясняват полицаите пред камерите. Денят е 28 ноември 1953. Жертвата е професор Франк Олсън. Работи в армейски изследователски институт. Напоследък, казват, бил се смахнал, развил симптоми на параноя. Страдал от необясними нервни сривове. Разследването скоро го обявява за самоубиец.

През 1975 синовете му получават писмо от комисията Рокфелер, натоварена с разследване на дейността на ЦРУ. Научават, че баща им е станал жертва на експерименти с LSD. Подобно на хиляди американци без да знае е приел дози от дрогата, разтворена в захар на бучки. Американското правителство им предлага извънсъдебно споразумение. 750 000 долара е цената на тяхното мълчание. Синовете приемат сделката, но през 1994 настояват за ексхумация. Патоанатомите откриват следи от тежък удар по главата. Професор Олсън е бил убит и хвърлен през прозореца. Мотивите на престъплението? За близките те са очевидни: Франк Олсън е посветен в свръхсекретната програма за контрол над съзнанието, в която работи като изследовател, преди самият той да стане нейна жертва.

 

Неудобната истина

 

През 1945 нацистка Германия е в руини, а победителите си поделят наследството на Райха. Разузнаванията се впускат в лов на мозъци и научни разработки. Част от тях попадат под съветски контрол и следите им се губят. От своя страна ЦРУ /тогава все още именувано Office of Strategic Services/ организира операция Пейпърклип. Целта е от Германия да бъдат изведени най-перспективните учени, някои от които подлежат на съд за различни престъпления. Прощават им ги в замяна на информация. Близо 2000 нацистки учени са впрегнати в американски научни програми. Най-известният, Вернер Фон Браун, чиито ракети тероризират Лондон по време на войната, ще се прочуе като архитект на космическата програма на САЩ. Никой обаче не ще научи имената на десетките химици, психолози, доктори и фармаколози от нацистката програма за контрол над съзнанието с кодово име Илуминати, които намират приют зад океана.

 

Прочистване на спомените

 

В периода 1950-1953 хиляди американци попадат в плен на севернокорейската армия. Изтезават ги, промиват мозъците им с комунистическа пропаганда. След края на войната те се завръщат сломени и объркани. За да не допусне „комунистическата зараза”, американското правителство разработва техники за профилактична обработка на ветераните от Корея. Те са обединени в програмата Блубърд, през 1951г преименувана в Артишок. Програмата цели със средствата на психологията, фармацевтиката и медицината да изтрие комунистическите наслоения в съзнанието на ветераните. Да прочисти спомените им.

 

MK-ULTRA

 

През 1953 падат последните етични задръжки. Правителството на САЩ не устоява на изкушението и дава начало на свръхсекретния проект MK-ULTRA. Той е координиран от ЦРУ и поглъща 6 % от бюджета на управлението. За да остане скрит от общественото любопитство проектът е разделен на 149 програми във всички области на науката, възложени на разни лаборатории и университети. Така никой не може да прозре целите и мащаба му. Злият гений на върха на пирамидата е професорът-психиатър Сидни Готлиб. Експериментите се извършват над войници и студенти, над пациенти в психоклиники /спомнете си „Полет над кукувиче гнездо”/ и обикновени граждани. Дрогите, хипнозата и електрошоковете са малка част от арсенала за въздействие върху човешката психика. Имплантирани чипове позволяват да се обуздава агресивността на пациентите. Нискочестотни микровзривове във мозъка изтриват паметта им.

Сред опитните зайчета на MK-ULTRA са писателят Кен Киси, който развива пристрастеност към дрогата и студентът от Харвард Теодор Качински, по-късно прочул се като Юнабомбър. Качински развива фобия към науката и години наред си отмъщава на обществото със самоделни бомби.

 

Контролът над съзнанието: начин на употреба

 

Сред най-злокобните резултати от проекта MK-ULTRA е технологията за парцелиране на съзнанието. Тя позволява в едно лице да съжителстват няколко целенасочено изградени личности, наричани алтери. Невзрачният чиновник може да крие в себе си потенциален убиец. Алтерите са отделени помежду си от стените на амнезията и не подозират за съществуването си. Ефектът се постига с комбинирано химическо и психологическо въздействие. В разни моменти различни личности вземат връх в индивида и ръководят действията му. Само създателите на алтера знаят как да да го активират. Това става с условен код: звук от телефон, словосъчетание, диалог от филм, знак с ръка.

През 60-те по идея на Готлиб ЦРУ създава луксозни бардаци в Калифорния. Проститутките са третирани с LSD, за да не могат да свидетелстват адекватно в съдилища. Похожденията на прелъстените политици обаче се записват на скрити камери от агенцията и служат за шантаж и изнудване /операция Midnight Climax /.

 

 

Разкритието

 

През май 1974 един от водещите журналисти на „Ню Йорк Таймс” Сеймор Хърш публикува секретни сведения за дейността на ЦРУ. Те загатват нищожна част от злодеянията и дори не разкриват името на програмата, но скандалът е огромен. Президентът Форд разпорежда създаването на разследваща комисия, начело с вицепрезидента Нелсън Рокфелер. Паралелно обаче шефът на президентската администрация Доналд Ръмсфелд и заместникът му Дик Чейни завеждат дело срещу Хърш за „разгласяване на квалифицирана информация”. Сенатът създава своя разследваща комисия, оглавена от сенатор Едуард Чърч.

Разследващите установяват, че архивите на MK-ULTRA са унищожени от бившия директор на ЦРУ Ричард Хелмс през 1972. Но и малкото оцелели архиви загатват чудовищната амбиция на проекта: да овладее мислите, спомените и чувствата на гражданите.

 

През 1977 сенатор Едуард Кенеди заявява от парламентарната трибуна: „Заместник-директорът на ЦРУ призна, че над тридесет университета и институции са впрегнати в „тестове и експерименти на широка нога”, а програмата включва и въздействия с химически субстанции над граждани без тяхното съгласие, хора от всички социални групи, американци и чужденци. Еспериментите включват и въздействие с ЛСД върху „неподозиращи граждани в различни обществени ситуации”. Изследванията са предизвикали поне една доказана смърт, тази на д-р Франк Олсън.”

Властите успяват да задушат обществения интерес към скандала. По мнението на бившия офицер от ЦРУ Ричард Марчети агенцията лансира множество карикатурни конспирационистки тези, за да удави истината в море от шарлатания.

 

Закъснялото извинение

 

На 3 октомври 1995 президентът Бил Клинтън се изправя пред журналисти и жертви на програмата MK-ULTRA. Без да влиза в детайлите на ужасната истина, Клинтън се опитва да затвори страницата с думите: “Правителството на САЩ поднася своите искрени извинения на всички наши сънародници, станали жертва на експерименти, а също на техните близки и приятели.” /http://www.youtube.com/watch?v=cTiONdJJRcw/

 

Теория на конспирацията?

 

През 2006 Лоурънс Тийтър, адвокат на убиеца на Робърт Кенеди, подава молба за помилването на Сирхан Сирхан с мотив, че същия е дирижиран убиец, жертва на програмата MK-ULTRA. Молбата е отхвърлена поради липса на доказателства. Съдът успява да докаже само, че Сирхан е поемал LSD.

След извинението на Клинтън  Холивуд снима „Манджурския кандидат” и „Теория на конспирацията”, вдъхновени от аферата MK-ULTRA, но никаква конкретика по случая не изплува наяве. Жертви на програмата като Кети О`Брайън и Брис Тейлър публикуват романизирани версии на страданията си. Държавата затваря устата на смелчаците, посмели да подадат искове в съда с щедри обезщетения. Сред тях са и наследниците на д-р Олсън.

Официално проектът MK-ULTRA е закрит, но изкушението да владееш душата на другия остава.





Тагове:   манипулация,


Гласувай:
1



1. grigorsimov - Инициаторите и господарите им са недосегаеми
05.02.2009 13:43
Затова никоя подобна програма не е преустанивена, а най-много да е преименувана.
'Специалните служби', по целия свят са под единен световен контрол и подчинение, и вместо да защитават нечия 'национална сигурност', изпълняват програмите на враговете на човечеството и служат за техни световни информатори. Затова тези служби, практически са неконтролируеми от националните парламенти, но са под тотален 'световен', сатанински контрол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798810
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031