Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2009 04:30 - Досиетата Фейсбук - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 16540 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2009 19:25


Иво Христов

 

Досиетата Фейсбук

 

„Тъжно ви е, че телефонът ви мълчи?! Спрете да изплащате кредита си и проблемът ви е решен”, ни съветваше Уди Алън преди години. През 90-те електронната поща измести телефона като последен рубеж на самотата. Делникът на угнетените, разните офисни Бриджит Джоунс с отдавна погребани в чантите джиесеми, започваше с отваряне на имейла. Той беше психокамертонът за деня. Празнотата в пощата узаконяваше депресията. Самотуващи емигранти и техните родители, кандидати за работа, студенти в очакване на ОК от далечни университети потъваха в дълбок сплийн, докато в скоби до инбокса не се появеше обнадеждаваща цифричка. Поне единичка. А дотогава – угнетение, което втасваше в душата на страдалеца. Днес това е минало.

Защото в ход е нова революция. Един призрак броди над света, призракът на фейсбук. Броят на абонатите надхвърли 250 милиона. Мрежата расте в геометрична прогресия и заплита в брънките си практични люде и заклети социопати. Фейсбук е на път да стори онова, което постигна Майкрософт с конкурентите си след кратко боричкане. Да ги отпрати в забвение. Че си струва да се пише за фейсбук реших в деня, когато с чашата кафе отворих мрежата, ПРЕДИ да съм погледнал пощата си. Жалонна утрин.

Него ден, не щеш ли, агенциите информираха, че в Иран блокирали фейсбук в дните преди президентските избори, за да препятстват опозиционните послания из мрежата. За капак тв новините завършиха с любопитка за новото изобретение „Кикбий”, колан на корема на бременни, който регистрира движенията на плода в реално време, та да могат приятелите на бъдещата майка да четат във фейсбук-страницата й животрептящи  съобщения от типа „Ритнах мама в 10.02 ч.”.

Преди месец форумецът Товарищ Маузер изложи „Некои съображения относно фейсбук и други мрежи” и се обяви за еретик, който отказва да се причасти към мрежата /http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009042500040005602/. Колцина обаче ще устоят на гравитацията й. Обзалагам се, малцина.

Причината са седемте изкушения на мрежата, които можем да се опитаме да дефинираме. Реших да са седем за прегледност, но те са N броя. 

Изкушение първо: Фейсбук превърна самотата в лукс и я замести с илюзорно оживление. Пред екрана човек е по-сам отвсякога, но пощата му вече никога не пустее. Мрежата реши проблема на офисния пролетариат, закрепостен пред компютъра, но обграден, макар и виртуално, от приятелите, за които все не стига времето. 

Изкушение второ: Фейсбук гъделичка нарцисизма, който дреме у всеки от нас. С едно кликване вдигаме палци „за” и „против”, афишираме любима музика, цитираме премъдри мисли. Наивно рисуваме самоласкателния си портрет с мисъл за онези, които ни четат.  

Преди седмица група приятели прекарахме цяла вечер на маса в обсъждане на личните си статуси: онова заглавно прозорче, в което всеки описва от идеалите до сърбежите си. Понякога час по час. Разговорът поемаше в разни посоки, но някой току се присещаше за нечий статус. Това е третото изкушение, което превръща човек в кокетен синоптик на мимолетните си настроения. 

Следващото, четвърто, изкушение бих нарекъл „удоволствието на паяка”. С няколко провокативни думи предавате импулс по мрежата от приятели. По ефирните нишки прииждат реакции. Дори безличният може да стане център на вниманието. Мухата без глава да се изживее като архитект на паяжина. 

Пето изкушение: кръгът от приятели. За някои той е като дебелият портфейл в живота. Колкото повече, толкова по-добре. Броят приятели е своеобразен вот на доверие от обществото. Тече негласна конкуренция. Из мрежата шетат прилепчиви индивиди с хиляди приятели и нищо за казване. Упорити като „ловци на глави”, прилепчиви като проститутки. 

Шестото изкушение можем да наречем „спасителна жилетка”. Фейсбук ни държи на повърхността и ни предпазва от опасните емоционални глъбини. Той е кратък, ритмичен, фрагментарен. Плаването в мрежата ни спасява от обременяващи мисли. 

Седмото изкушение са разните каузи и подписки. Морално удовлетворение срещу едно движение на мишката. Какво му плащаш? 

Разбира се има и ред съпътстващи удоволствия. Това да отхвърлиш подадена предизборно ръка от политик. Да заговориш привлекателна особа, която не би имал куража да спреш на улицата. Да припомниш на съученик, че ти е близък, макар от години да сте загубили навика да се поздравявате. 

Наскоро срещнах познат, изобличен като ченге преди броени месеци. Досието му - класическо, хартиено, с печати на ДС - бе огласено от комисията. Приятелите го бяха зарязали и той търсеше утеха във фейсбук. Увери ме в своята невинност и ме покани да общуваме по мрежата. „Не ти ли стига досието от ДС, та сега сам си пишеш електронното?” попитах полушеговито. Като всички „бивши” и той след 1989г. бе развял синия байрак и прегърнал „американския идеализъм”. На въпроса ми погледна недоумяващо. „Твоите вкусове, навици, контакти интересуват, ако не службите, то със сигурност рекламодателите”. Той ме погледна втренчено. „Нали знаеш, че Диджитал Скай Текнолъджис влиза в капитала на Фейсбук?” За да му помогна да излезе от роля уточних „руска фирма”. Онзи повдигна рамене с неопределена усмивка.
Все пак друго си е сам да пишеш досието си. "1984" вече е минало. Добре дошли в "Прекрасния нов свят"!




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 767 - Kofti
19.06.2009 06:27
....adski pri tova,ne 4e ne sum suglasna s pro4etenoto do momenta!Samo deto ne mi e iasno ot kakuv zor bi moglo da te interesuva koi i kak zabravia kompleksite si,za6toto vuprosnata stranica e suzdadena to4no za takiva hora!
цитирай
2. eien - Стилът Ви е страхотен!
19.06.2009 06:48
Отивам да удавя тихата си завист в чаша червено с обяда.
цитирай
3. анонимен - Щедър изказ, както винаги...
20.06.2009 16:23
но бих crop-нала малко финала:) затваря многообразието на гледища и нюанси до един-единствен извод.
цитирай
4. krasunata - И моят дял критичност :)
29.06.2009 12:01
Homo sum: humani nil a me alienum puto
Be Blogger, not Vaguer :)

1. Униние vs. (Лечебно средство) Фейсбук превърна самотата в лукс и я замести с илюзорно оживление
2. Суета vs. Фейсбук гъделичка нарцисизма, който дреме у всеки от нас… Наивно рисуваме самоласкателния си портрет с мисъл за онези, които ни четат….
3. Завистничество vs.Преди седмица група приятели прекарахме цяла вечер на маса в обсъждане на личните си статуси (Твоят, Иво е бая височък:)
4. Съблазън vs. С няколко провокативни думи предавате импулс по мрежата от приятели
5. Лакомия vs. Колкото повече, толкова по-добре
6. Скъперничество vs. Фейсбук ни държи на повърхността и ни предпазва от опасните емоционални глъбини
7. Гняв vs. …разните каузи и подписки.

Най-после някой да ти пъхне хапчето направо в мозъка :)))
Между другото личното досие, което сам си правиш (ако е блогърско - ще да е по-добре), от него надебелява връта (сещам се за онези дебеловратите дето пак плъзнаха по улиците последните 3-4 години). Единствената разлика с другото, Онуй досие (old school ДоСие) е, че все пак можеш да позатриеш някой и друг постинг...
цитирай
5. an200 - Поздрави за поста! Харесвам ясната Ви точна мисъл.
14.08.2009 09:14
В края на юли акаунтът ми във Фейсбук стана недостъпен... просто така ... твърдяха, че съм нарушила някакви условия, поискаха заглавията на последните ми публикации ... написах и второто писмо... пуснаха ме пак, без да ми обяснят нищо, без да се извинят.Толкова.
Мина ми меракът.) Единственото, заради което си струва да съм там, е връзката ми с бивши мои ученици, разпилени навсякъде по света...
Успяхме да организираме среща в реалността.))
цитирай
6. анонимен - as-imam-mnenie
23.11.2009 13:47
tegko-eda-nama-piateli
цитирай
7. marcusjunius - Много хубава статия. Нямах пред...
19.03.2010 11:00
Много хубава статия.

Нямах представа какво е Фейсбук, но подозирах, че не искам и да имам. След Вашата статия -- вече съм убеден.
цитирай
8. анонимен - mnogo dobra
30.06.2010 16:15
mnogo dobra statia to4na i iasna ,no ve4e sme v drugo xiliadoletie i triabva da giveem s novite nesta i ako mogem da gi podobriavame
цитирай
9. анонимен - Подкрепям
22.07.2010 18:24
Да, въррвим към "Прекрасния нов свят". И доста бързичко :) Само, че май малко хора са я чели. 1984 е по-известна.
цитирай
10. froid - Броят на абонатите надхвърли 250 милиона.
20.11.2011 18:37
Много стара информация. Вече наближават милиард.
цитирай
11. leroisalomon - Е, добре е да погледнете и датата на ...
20.11.2011 22:36
Е, добре е да погледнете и датата на публикацията все пак...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798593
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031