Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 08:32 - "Философия на затворения комплекс" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 5232 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2009 10:34


Иво Христов 

Философия на затворения комплекс 

 

Тревата там е зелена, а храстите подстригани. Паркингът – широк. Фитнесът е местната агора. Политиката обсъждат с мокри подмишници: неестетично, но сближаващо. Няма по-удачен дрес-код в бизнеса от джапанки и хавлия за сауна. Думата ми е за затворените комплекси, които никнат покрай големите градове.

Неотдавна екс-премиерът Станишев ни информира за решението си да се засели в един от тях. Откритостта му буди уважение, но изборът му озадачава. Не оспорвам свободата да избереш своето жилище. Но се питам възможно ли е да доловиш брътвежа на угриженото гражданство, когато обитаваш резерват? Едва ли.

Уви, ръководството на номиналната левица, чийто лидер е Станишев, от десетилетия култивира философията на затворения комплекс.

Разбира се, патрицианското мислене е древно като света, а отграждането от плебса е елемент от сценографията на властта. Парадоксът е другаде: у нас философията на затворения комплекс е рожба на левицата. Защото в годините на „народния цар” Борис III тя несъмнено е битувала в мислите, но по-дискретно в практиката. В живковистка България тя бе институционализирана във вид на правителствена болница, почивни комплекси на ЦК, запердени лимузини и манталитет а ла малък Тошко. В онези години Биг Брадър вече съществуваше, но не канеше гости, а се ширеше в собствените си покои, в които простолюдието нямаше право да надзърта.

Куриозното е, че дори демокрацията не успя да излекува левицата от философията на затворения комплекс и днес БСП, противно на всякаква логика е единствената кастова партия в България. В кулоарите на властта се разминават Станишев младши, Борис Велчев младши, брат и сестра Бокови младши. На пистата са вече Таков и Даков младши. От година насам цяла PR-агенция гради имиджа на Добрев младши. На регионално ниво роднини си предават партийното лидерство. На събранията на БСП в подкрепа на нечия кандидатура често ще чуете аргумент от типа „той е от добро семейство”. Доводът е достоен за викторианска раздумка при сгледа за съпруг, но ми се вижда странно лява партия да говори с езика на Джейн Остин.

Демокрацията предполага изборност. Тоест кастинг. Социалистите предлагат каста: синове и внуци на бивши величая в ескорт от конформисти. С годините способността на БСП да излъчва лидери закърня. В най-добрия случай тя издига домоуправител на затворения комплекс, който няма връзка с действителността и с тежненията на средния българин. Не говори езика му, не разбира вълненията му.

В демокрацията обаче плебсът, с извинение народът, е необходимо зло: той гласува. При среща с него пишман-лидерите изпадат в конфуз. Като Масларова с обувките си в цвят шамоа в лепкавата кал на старозагорското циганско гето.

Въпросната философия поражда и оценъчна неадекватност. Закономерно е: райграсът в затворения комплекс е по-зелен от тревата на селския кър. Оттам и заблудите, под чийто знак социалистите подготвят конгреса си идния месец. Защото този път „домсъветът” се свиква, за да гласува като истини една серия от илюзии. 

Заблуда първа: „успешното управление”. На „Позитано” формулата се повтаря като на сеанс по самовнушение. Повтарят я хором всички вътрешни опоненти, защото дружно съзират в нея плацдарм за бъдещ изборен реванш. Цярът обаче не е в заклинанието, а в анализа. Кабинетът Станишев тук-там сполучи и в много се провали. Заклинанието е отказ от анализ.

Заблуда втора: „мобилизирахме левия вот”. Става въпрос за скромните 748 000 гласа, които на „Позитано” патетично произнасят като „онези 750 000, които ни гласуваха доверие”. Повечето пенсионери. Ще рече, че БСП възприема левицата като обединение на социално немощните. Автентичната левица е реформистка по призвание, нашата намахва на партия-хоспис.

Заблуда трета: „Сергей е без алтернатива”. Странно убеждение у 200-хилядна партия /поне на хартия/. Изглежда в затворения комплекс са забравили, че алтернативата е инвестиция на воля и идеи от едного и на доверие от останалите. Партията е замряла в очакване да й посочат приемник от кастата. Тъй както го стори Първанов със Станишев през 2001г. Президентът не е готов с прокуриста си. Добрев младши май ще се окаже инвестиция „на зелено”. Руменовците са възрумени, чак червени. Пирински е от „комплекса”, но кръвта, обноските и културата му синеят, до степен, че буди комплекси у самия Първанов. Не се търси лидер, а домоуправител, все пак. Горе, в Бояна търсят, долу в страната чакат. И такаааааа, до края на светааааааааа...




Гласувай:
3



1. krasunata - Чудесно е, Иво
16.09.2009 09:03
Добър коментар на вечното повторение на затворения български комплекс-претенция за елитарност. Левицата напоследък не ме вълнува особено.

Има по-важни неща за мен - десният електорат е подложен на не по-малко изпитание. Ако вляво все още работи (да са живи и здрави червените баби и дядовци) формулата "умилявайте ги, дайте има носталгия", то в дясно манипулацията е още по-шантава за ума, като Гордиев възел се е оплела около мозъка на т.н. "интелигентен електорат".

Опасявам се, че някак си обаче феноменът на червения феникс може да проработи отново. Първанов, пардон "Гоце", сигурно подготвя своето завръщане на червения пиедестал?

Стискам палци да спрете Гоцевизацията на БСП. Но няма как да спрем обаче репродукцията на един стар еснафско-чорбаджийски комплекс. Величията вляво няма да гласуват за закона за лустрацията. Червените велможи здраво са се сраснали в гърба на болния и възрастен червен електорат. Като в оная приказка... :)
цитирай
2. анонимен - Позитанеца
16.09.2009 11:26
Човече, ти си гений! Наистина!
цитирай
3. анонимен - Eto tova e analiz
16.09.2009 14:43
Много издържан, точен, деликатен, но безпощаден анализ. Къде в пресата да прочетеш такова нещо? Ако някъде, в някакви среди назрява такова младо поколение, не всичко е загубено! А аз си мислех за тотална духовна разруха. Браво! Разпространявай се доколкото може по-широко!!!
цитирай
4. анонимен - genialno
16.09.2009 18:22
По скоро левицата прилича на стар панелен блок от краен квартал, където всеки мрази всеки и никой не иска да инвестира в ремонта на покрива, който протича при всеки дъжд (избори), а мазето е пълно с л...а от спукания мръсен канал. Стените са олющени, а останалите и малко тинейджъри си правят поредната банда, сиреч комсомол :) Има няколко тарикати, които се открояват с масивните си входни врати и сателитните чинии....
цитирай
5. leroisalomon - Благодаря на всички!:) А мета...
16.09.2009 18:26
Благодаря на всички!:)
А метафората с панелката направо може да се монтира в текста.:))))
цитирай
6. krasunata - изборът на новото поколение?
16.09.2009 23:00
Палатка, каравана, хотел или апартамент (студио)? Кое ще изберем?
цитирай
7. анонимен - Поздравления за хубавата статия!
06.11.2009 00:11
Позволявам си обаче да отбележа само, че кралица Виктория се ражда 2 и възцарява 20 г. след смъртта на Джейн Остин, при която и по ред други причини за "викториански стил" не може да се говори.

Отдавам забележката си на отчасти нетрезвото си състояние, за което моля да бъда извинен, но фактическото положение на въпроса все пак е такова, каквото казвам.

цитирай
8. leroisalomon - Благодаря! За Джейн Остин лично ...
06.11.2009 10:36
Благодаря! За Джейн Остин лично проверих преди да публикувам статията, но реших да я оставя, защото тя е марката на определен маниер, който предхожда и надживява викторианската епоха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798661
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031