Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 19:25 - "Първанов - готов за геройски бели" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 9697 Коментари: 17 Гласове:
4

Последна промяна: 14.03.2010 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Иво Христов

Първанов - готов за геройски бели

Коментатор на чуждите провали, охотен нравоучител и ошлайфан комуникатор, президентът се гласи за нова роля и избягва обясненията.

Към 14ч. в петък седнах пред телевизора с тефтер и молив. Заръчан ми бе анализ и се гласях да си записвам добросъвестно. Уви, на петата минута се усетих, че почти не слушам що говори Първанов. Улисах се да гледам как го прави. Чудесна осанка, оразмерена реч, заучена хореография от жестове. Уместни смислови акценти, тук-там по някой синкоп в думите /но той ги овладява/. Погледът обгръща цялата аудитория, която впрочем е забила нос в записките си. И една лека усмивка с разни нюанси, която оживява долната част на лицето му,  докато очите, челото и веждите остават статични. Като при политически фоторобот, на когото търсят вярната гримаса. След много експерименти надделя лукавата.

„Издирваното лице” впрочем вече е намерено. Политическите инвеститори отсега залагат на Първанов в ролята на алтернатива на Борисов. В последните години обществото бе закопняло за твърда ръка и му бе поднесен късокосия генерал с масивна челюст, безпощадно маваши и дълъг шланг. Сега е ред на обтекаемия макиавелист с пригладена, посребрена коса и предполагаеми социални тежнения. Разбира се, смяната не е за утре, страната е в криза, а при подобни ситуации Първанов, знаем, „връща мандата”. Но вече в ход е набирането на капитала: политически, медиен, електорален и финансов. Затова въпросът „ще правите ли партия” увисна като питане на окъснял пътник на перона. Влакът вече потегли. Що се отнася до потенциалът на начинанието, той е достатъчен. Българските избиратели се реят като прашинки в слънчева стая. Старите партии не упражняват никакъв магнетизъм. Личната гравитация на Борисов удържа ГЕРБ в центробежните стихии на кризата, но докога ли? На този фон медийната прахосмукачка е призвана да напълни търбуха на новата формация.

Две силови линии доминираха президентската изява. Първата бе фантомът на националната ни политическа опера: Иван Костов, споменат точно 6 пъти. Същият е лидер на оредяла секта, Костовистите от седмия ден /В.Вацев/, което очевидно не оправдава подобно внимание. Причината е в особеностите на българският преход, който оформи най-общо две клиентели, червена и синя. Клиентелите са с размити, акварелни граници, но все пак различими. Първанов и Костов са символните водачи на двете общности. Затова президентът последователно вбиваше клин между широкоскроения Борисов /нито докрай „техен”, нито докрай „наш”/ и твърдоглавите му лейтенанти Цветанов и Дянков, заподозрени в „костовизиране”. Генералът е необходимият аркадаш, с когото се карат и помиряват. Другите двама са тежки грешници. Цветанов посегна към библиотеката с криминалните дела, вместо да се развлича с томчета от виртуалните „досиета на прехода”, които ни пробутва президентът. А Дянков скоро ще е символ на провала и в това май Първанов ще излезе прав.

Стратегията „Дянков” цели да позиционира благоприятно България след кризата: страна със здрави финанси, уютна за инвеститорите. Тя залага на два хода: бюджетни гимнастики /забавени плащания към бизнеса/ за удържане на разходната част и затягане на митниците, с цел покачване на приходите. Повишаването на здравната вноска и прочее недомислия са отчаяни следствия за запълване на зейналите дупки от неоправдалата се стратегия. Защото пробив в митниците няма, а кризата ще бъде по-дълга от прогнозите на Дянков и забавените плащания ще бутнат доминото на банкрутите  преди да сме съзрели обетования икономически подем.

Оттам и втората силова линия в изказването на Първанов: граматическата. На кабинета е поверено злободневието в сегашно време, първо лице, множествено число: какво правим? С безработицата? С празната хазна? С назряващия колапс? Тук той само ходатайства за чужди идеи: на работодателите, на синдикатите...Иначе отсега си капарира стратегията Европа 2020 в бъдеще време, първо лице, единствено число. Дискутира с младите какво ще прави. И икономиката на знанието му е присърце, независимо, че пътем стана ясно, че в сградата нямало безжичен интернет. Разкри го шоуменът Андрей Арнаудов.

С годините политиците отблъснаха публиката си. Тя пожълтя, та се наложи да я догонят в шоу-програмите /ех, Дянков!/. Сега пък шоумените се самопоканиха в институциите и обърнаха на шоу този „час на класния” с дежурен Бойка Башлиева, закотвена в ъгъла на гербовата зала. Импулсивният Диков попита за архара. „Не съм убивал архар” рече Първанов с убедителното хладнокръвие, с което преди години декларираше непричасност си към ДС. Спонсорите? Мълчание. Безмълвието при тройната коалиция? Алабализми.

А какво ще прави след мандата ли? „Каквото си поискам”, отсече президентът. Формация? Партия? Проект? Движение? Едно е ясно: геройски бели.  

 

 

 

 

 





Гласувай:
5



1. анонимен - Напоително,
14.03.2010 23:18
досадно и скучно...
цитирай
2. анонимен - Teche ,vsichko teche :-)
15.03.2010 00:10
Vupros na mujka chest a ne na igra :-)
цитирай
3. анонимен - г-н Христов не ни се сърди, подменяме дневня ред
15.03.2010 00:28
Вместо грешникът Дянков да се извени, вкараха ни в нов „епизод” след „октопод” от „реалити” сериал: всичко, но не компетентното управление.
цитирай
4. chara - И няма да е първият в това ...
15.03.2010 07:29
"А какво ще прави след мандата ли? „Каквото си поискам”, отсече президентът. Формация? Партия? Проект? Движение? Едно е ясно: геройски бели. "

За съжаление не виждам някой/нещо, за сега който/което може да го спре!

цитирай
5. eien - "Първанов - готов за геройски бели"...
15.03.2010 08:15
Ако ги допусне Господ обаче, който забавя, но не забравя.
Вж: първият ми постинг. Уви!
цитирай
6. анонимен - БУРИ И МЪЛНИЙ ВИЯТ САМО НАД ВЪРХОВЕТЕ
15.03.2010 08:49
ТОВА ЧЕ СЕ НАХВЪРЛИХТЕ КАТО ЧАКАЛИ НАД ПЪРВАНОВ ГОВОРИ САМО ЗА ЕДНО -
ТОЙ Е ФАКТОР ОТ КОЙТО ВИЕ СЕ БОЙТЕ. КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО ДЯНКОВ ИЗПРАЗНИ БЕЗ ЗАКОННО ПРАВО СМЕТКИТЕ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО. КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО ДЯНКОВ ОБИЖДАШЕ ПРЕЗИДЕНТА И АКАДЕМИЯТА НА НАУКИТЕ. ТОГАВА СЕ ПОДХИЛВАХТЕ ДОВОЛНО. ЗАЩО НЕ ПИТАТЕ КОЙ РАЗРЕШИ НА ДЯНКОВ ДА ЗАЛОЖИ ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА В МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД. НЕ Е ЛИ ТОВА НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. ЗА ВАС ЯВНО НЕ . НО ЗАЩО ЛИ ПИТАМ - ВАС ТОВА НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА.
цитирай
7. haralanov - Здравей,Иво!
15.03.2010 10:45
Отново за кой ли път,смислен и силен текст от теб!Поздрави!
Споделям написаното...
цитирай
8. анонимен - браво
15.03.2010 10:55
харесвам интелигентното писане, поднесено леко за храносмилане;)
Борислав
цитирай
9. анонимен - zzd
15.03.2010 11:08
paravanov skroi troinata koalicia rakovoden ot bezsmartnia filosof del4o delkov i ba6 sladko i hubavo si delnaha balgaria. oblajiha se vsi4ki ; dogan, stani6ev n.b.v. tcarj.dali prezidenta e mlad miliarder???????????????nikak ne izkliu4vam takava vazmojnost.mnogo podsko4i i mnogo se naeji-zna4i ima ne6to gnilo.zadnika mu smardi ot vsi4ki izpalnenia koito sa pove4e sedef4ov stil/ciganski/ ne prezidentski.gafove sled gafove koito go omaskariha ,kakto i prezidentskata institucia kato cialo.zatova;goce da si hodi.dobrovolno ili dobrozorno-ot nego zavisi.
цитирай
10. анонимен - Сам вярваш ли си?
15.03.2010 12:35
Когато не е по силите ти да си убедителен и да спечелиш, минаваш на сквернословие!
Нали така, г-н Поръчкови анализаторе? Може ли да си взел на въоръжение гьобелсовата практика за 100 пъти повторената лъжа и да твърдиш, че си с "демократична нагласа"? До кога смятате, че злоупотребите с незнанието на хората относно правителствен илимеждудържавен протокол или съзнателното изопачаване на позициите в него ще ви бъдат от полза?
Слуги начужди правителствоа и антибългари, това сте!!!
А уж много милеете за Родината си!!! Ха-ха-ха!!! Смешки от Вашингтон, Брюксел с добавки от Драгалевци и Банкя!
цитирай
11. анонимен - трябва авторът на блога да го одобри
15.03.2010 12:37
Явно това е демократичният вид на днешната цензура: публикуваме само това, което ни отърва!!!
цитирай
12. анонимен - Харесвам! Поздрави, Мая
15.03.2010 15:02
Харесвам!

Поздрави,
Мая
цитирай
13. анонимен - Защо не?
15.03.2010 15:37
След Ахмед Доган това е най-способният БЪЛГАРСКИ политик. И наистина ще прави каквото си иска! А ако направи нова партия, ще гласувам за нея с две ръце, а не за това недоразумение ББ и неговата партия ГЕРБ, пълна с нещастници! Както и за другия нещастник Станишев.
На България и трябват умни политици, а не полицаи и тем подобни, за да се оправи, а Първанов е точно такъв!
цитирай
14. анонимен - Ясно защо няма коментари.
15.03.2010 15:39
Тъпият автор трябвало да ги одобри!
цитирай
15. анонимен - Не е лошо
15.03.2010 17:47
Иво, градиш тезата, бидейки абсолютно убеден, че президентът ще прави политически проект (парния, движение, нещо от сорта). А, ако не (на)прави? Времето ще покаже. Интересно ми е, защо мислиш, че тепърва се мобилизира ресурс (от всякакво естество)-не е ли наивно да се мисли, че до ден днешен няма такъв ресурс? И последно: как би коментирал ФАКта от обективната действителност, че към днешна дата, само и единствено президентът говори ЗА проблемите на гражданите (Борисов говори НА езика на народа-можеш да направиш разлика и между ЗА и НА, и между граждани и народ, нали? ;-)
РЕДвайлер :P
цитирай
16. анонимен - хихихи
15.03.2010 18:40
благодаря ти, хареса ми
цитирай
17. leroisalomon - Моля за извинение, но едва сега о...
09.04.2010 22:35
Моля за извинение, но едва сега открих коментарите и ги одобрявам с голямо закъснение.;)
Така неволно съм доставил удоволствие на враждебните, които са имали време да се изживеят като цензурирани.:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798674
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031