Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 20:31 - "Властта подслажда фашизма с ягодов сироп" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 17727 Коментари: 31 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Иво Христов

Властта подслажда фашизма с ягодов сироп

Погромът на качулатите не е криминален, а политически случай и управляващите трябва да обяснят този подозрителен мирис на газ в обществото

Музикантът Майн, дето свирел в щурмовашкия оркестър на СА веднъж останал без хвойнова ракия, подразнил се от миризмата в дома си и пребил с ръжена четирите си котарака. Единият се казвал Бисмарк. Такава история разказва Гюнтер Грас в „Тенекиеният барабан”. Тя се случила в началото на 30-те. Сетне пропадлякът Майн изхвърлил скришом чувала с труповете в контейнера за смет, но зеблото прокапало, в чувала нещо помръдвало. Жалостивият часовникар Лаубщад прибрал недоубитите четириноги и се оплакал в дружеството за защита на животните. Бисмарк и другите котки скоро издъхнали, а Майн съден-недоосъден доживял кристалната нощ и си го изкарал на куп заподозрени в издайничество комшии: бакали, продавачи на играчки и т.н. По онова време все още всички очаквали Дядо Коледа, спомня си авторът. Душели опияняващата миризма на бадеми и орехови сладки. Но „Дядо Коледа” се оказал просто теч на газ, та оттам и заблуждаващата миризма. Една нощ домът, градът и цяла Германия лумнали в пламъци.

Спомних си книгата при вида на окървавената мотриса на трамвай 20. В неделя банда качулати преби с боксове и арматура група младежи, на път за митинг в защита на чужденците в Бусманци. Виновните, казват, били заловени, но и без да ни казват се досещаме, че ще бъдат пуснати. Мигар щяха да безчинстват посред бял ден, ако нямаха солидни протекции?

Смути ме дакларацията на вътрешния министър и безкритичното й ехо в медиите. „Това са анархични движения - леви и крайнодесни, и сблъсъкът между тях е свързан с позицията им за дома за чужденци в Бусманци”. Така смутолевена, декларацията на министъра не прави разлика между биячите и битите, а пътем класира погрома като саморазправа между маргинали, които враждуват заради някакви си чужденци, нейде далеч в обществената и градската периферия. Опасни думи, които представят кръвта по мотрисата като ягодов сироп, тъй както немците се слюнчели при бадемовия мирис на газа.

Покойният Лев Качински веднъж изтърси думата депосткомунизация. Две представки, за да се изцелим от упорития исторически вирус на комунизма. У нас още сме в плен на първата: битуваме в посткомунизма. Това не е изцеление, а мутирал вирус. Време, в което комунизмът е универсалното зло, на 9-ти май министри и десни депутати обуват шорти и ритат мачлета, общинари кръщават улици на Богдан Филов, а реститутки си спомнят с умиление добрите маниери на разквартирования в дома им унтерофицер Ханс /или Майн, Грас не уточнява съдбата му по-нататък/. При депосткомунизацията критичната мисъл измества заклинанията и разумът се фокусира. Уви, не личи да сме дозрели за нея. В посткомунизма фашизмът е второразрядно зло, черно-бяла хроника, еврейски маркетинг продукт, провален опит за обуздаване на комунизма, защо не и доблест?   

Затова добре ще е да напомним, че фашизмът блести със своята обикновеност. Той не е набор от ефектни бричове, нелепи мустачки и манерки със свастики, каквито се продават пред „Св. Александър Невски”. Не. Фашизмът отначало е „провинциален кич” /Г.Грас/, по нашенски „чалга”, дете на безвластието, фрустрациите, връстник на кризата. Да ви липсва нещо? Ако ви малеят евреите, то цигани бол. Да не забравяме и все по-видимите хомосексуалисти, като злощастния Михаил Стоянов, удушен край хомо-пейка в Борисовата градина през 2008, чиито убийци разкриха преди дни.

Фашизмът рядко идва на власт. Той е латентно заболяване. Проникне ли в градския организъм, клошарите спират да бродят нощем, както го правеха през 90-те. На мода излизат високите обувки, дебелите подметки, ремъците и железата - не щеш ли? - все атрибути от садо-мазо щанда в секс-магазините.

Фашизмът в интернет изненадва със своята грамотност и маневреност. Да не се бърка с хаотичната футболна запалянковщина. Прилежно и без правописни грешки крайнодесните сайтове призовават към саморазправа с леви опоненти. Прилагат снимките им. Един от тях, Борис Боев, бе пребит в трамвая за втори път. Сайтовете вонят на тестостерон от реклами на клубове за свободни двубои. След инциденти компрометиращите призиви изчезват, за да се появят отново, когато аферата отшуми. Сиреч скоро, защото фашизмът е най-вече дете на апатията.

Тези дни някой циганин ще измие с маркуч следите от кръв в мотрисата и тя ще поеме отново по трамвайните линии. Всеки ден софиянци ще се возят на необичайния атракцион -подвижното местопрестъпление. Повод да почувстват тръпката.

А всички ние сме в правото си да поискаме политическа реакция от кабинета и президента, от всички онези, които не стъпват в трамваите. Случаят не е криминален, а тъкмо политически. Затова и молим всички кандидати за функцията дядо Коледа да обяснят подозрителният мирис на газ в обществото.




Тагове:   сироп,


Гласувай:
16



1. komitata - Отличен материал
07.06.2010 23:28
Отличен материал, по критерия за кича най-големите фашисти в България са Гоце, Божидар Димитров, Вежди Рашидов и вицепрезидентът, което е близко и до моите разбирания.

Иначе възразявам за леките грешки в терминологията. Нацистите са леви, комунистите са крайнолеви, и това не им пречи да враждуват неистово. Болен Сидеров например иска повече държава, национализиране и т.н., това е типично лява политика.

Десните екстремисти не знам как биха изглеждали, но може би някакви терористи, които искат да има универсално право на строеж и в парковете и къде ли не плюс пълна свобода на стопанската инициатива без данъци и да се опитват да постигнат това по насилствен път.

Както и да е, материалчето е супер. Фашистите се познават по кича.
цитирай
2. tit - А колко сме "всички ние"?
08.06.2010 01:00
От 168 прочели - един гласувал "за". Че няма "против" ли е "добрата новина"?

"Злото се възражда всеки път, когато добрите хора бездействат"
"Безразличните не получават Божията милост, понеже са отвънали очи от него"

Колко още неща има изречени - все едно! Думите нямат сила над примитивния егоизъм!:(
цитирай
3. анонимен - Добре е, че все още се намират будни съвести
08.06.2010 09:10
Лошо е, че все повече намалява техният брой. Хората, зашеметени от кризата, стараещи се да оцелеят и доведени до отчаяние от безкрайния "преход", не усещат пълзящото зло на фашизма! Нещо повече - разни "величия", започващи всяко ново изречение с "Аз" непрекъснато ни подстрекават да търсим "врагове" сред нас. Забелязали ли сте огромната прилика в стойката, жестовете и начина на говорене между ББ и Дуче? Обърнете внимание! Анализът посочва точно причините - посредствеността търси реализация. Но това е възможно тогава, когато интелектът се отдръпва, скрива се в собственото си безвремие и счита, че всичко, което се случва е проява на повсеместната, обикновена простащина. Всъщност последната е само хранителната среда на фашизма. Оттам той избуява и намира подкрепа в пошлите "културни" напъни на "Биг Брадър", "Шоуто на Слави" и цяла поредица от произведения на уличната субкултура. Най-силното оръжие срещу фашизма е културата, затова стремежът на някои крагове е първо тя да бъде унищожена.
Събудете се, от нас зависи дали утре няма някой да пише нов "Репортаж с примка на шията".
цитирай
4. анонимен - когато властта се страхува,тръгват черните дружини
08.06.2010 10:16
За нашите властници е характерна черта нежеланието да отговарят!За нищо!Искат само да папкат,втренчени в пъпа си,където се извисява тяхното величие!Националните интереси за тях са нещо,в което няма далавера!Страхливо надупени във всички посоки,те непрекъснато се ослушват като лалугери,да не би да сбъркат някоя инструкция на поредния "брат"!Вместо да организират вътрешната политика със съответните приоритети,основани на ред и закон,който се прилага,те подло удрят в гърба!Не си правете илюзии,че това е фашизъм!В България фашисти и комунисти няма!У нас има само и единствено "хитри" и подли ганьовци,готови за власт и пари да продадат и държава,и целия свят!Не съжалявайте и битите!И те са провеждали поредното "мероприятие" за демонстрация на хуманност и мултикултурни мераци!Нали сме демократи и европейци!?В контекста на случващото се не виждам мястото на България!
цитирай
5. анонимен - Здравейте!
08.06.2010 10:22
Много проникновен анализ на фашизма като идеология.И то на базата само на Гюнтер Грас. Нейсе, запуши я, както е казал Алеко. Тъй като ми е дошло до гуша да се проклетисва една идеология, другата да се пропуска небрежно, ще ви копирам част от една моя лична кореспонденция. Ще и отделя място и в блогът си.
"Още малко и в БГ ще бъде създадена организация на милитаристично настроените,такива като мен.
Просто,се чака знак,пари и .....от Севевоизток:)
Естествено, още малко и САЩ да изпадне в криза.
Не сме много,по-младите,но сме смели и жестоки.
Ще се борим докато Православният кръст,направен от руска стомана не се изправи пак на България.Ако,не поне ще загинем в битка,а не като смачкани слуги на извратеният Запад или нещастници в собствената си циганзирина и турцифицирана под звездата на Давид-територийка.
"Если Вы бороться и побеждать, Вы выигрываете свою свободу. Если вы потеряете, вы потеряете только свои цепи!"
цитирай
6. анонимен - До komitata
08.06.2010 11:06
Делението на ляво/дясно според това кой за колко Държава е не е никак точно. Анархистите са крайно ляво движение, което е за премахване на Държавата изобщо, не са десни. От двете страни има течения които са за намаляване на ролята на държавата (самият Маркс също е смятал, че един ден държавата ще отпадне). В такъв случай признаците по които може да се разбере кои партии и движения какви са са това чии интереси защитават - левите движения защитават интересите на дребния собственик и работника, т.е. на самонаетите и хората на заплати, десните движения защитават интересите на едрия капитал (големите монополи и ТНК). Така нацистите са си дясна партия, защитаваща интересите на големия национален капитал, а комунистите (преди да се установят на власт) са лява партия, защитаваща интересите на работниците и дребните предприемачи (самонаетите). Объркването у нас произтича от това, че БКП/БСП винаги се е самоидентифицирала с лявото, докато всъщност е една от най десните партии у нас, защото защитава интереси на едрите новокапиталисти, произлезли от нейните редици и големи транснационални компании (случая с Белене, договорите със Сименс и т.н.).
Статията е много добра и показателна, фашизма изниква там където обилно е полято с невежество. Инцидента от трамвай N.20 е показателен с коментара на вътрешния министър, че този инцидент бил предизвикан от сблъсъци на крайнолеви групи, всъщност това показва, че единствента опозиция, която днес властта припознава е опозицията на спонтанните неформални леви движения, но е и лош индикатор за намеренията на управляващите...
цитирай
7. анонимен - поздравявам ви
08.06.2010 11:59
Позволете ми виртуално да ви стисна ръката. Поздравявам ви за статията и за позицията.
Светлана Комогорова
цитирай
8. анонимен - нищо ново (за съжаление)
08.06.2010 13:24
Преди 20 години неонацистите в София многократно правеха "сандвич" в автобусите до студентски град. Т.е. тръгват от двата края на автобуса, докато е в движение и пребиват някой чуждестранен студент. Шофьорът си трае, за да не го набият и него. Нито един случай не съм чул да се е споменал от медии или да бъде разследван.
цитирай
9. pontis - сиропът е пълен с глюкоза,
08.06.2010 14:14
а липсата на защита на правата на хората, защитаващи правата на другите...
с нищо не изненадва.
цитирай
10. haralanov - Попресилил си нещата...
08.06.2010 14:50
Не съм чел нищо от Гюнтер Грас.Обаче...,,Мирис на газ в обществото,, няма!Спокойно!Бате им Бойко не е и не може да бъде фашист!Най-обикновен популист си е той!Подобни прояви на насилие се случват навсякъде.Разбира се,че не ги одобрявам.В Италия са на нож с румънските цигани.В Чехия и Унгария също.Еврейте в България са една шепа хора и са в управлението.В близките 50 г. Кристална нощ в България не се очертава.
цитирай
11. анонимен - Защо се тревожиш от фашизма, а не от фактите в България ?
08.06.2010 15:56
Тревожиш се от един бой в рейс, а не се тревожиш, че на всички възлови места в нашето общество стоят хора свързани с комунизма. Защо ? Защо не се тревожиш от това, че на 9 септември от години излизат хора по насред София и се радват на тази дата, след която настъпва червена диктатура при която е избит стопанския, политическия и културен елит на България ? Защо не се тревожиш от комунистическите филми за партизани, които от време на време се излъчват по някои телевизии и които пропагандират насилие ? Защо не се тревожиш от това, че Правец е станал собственост на комунистическата фамилия Златеви ? Защо не се тревожиш от това, че ТИМ са превърнали Варна в бащиния ? Защо не се тревожиш от това, че доносници на репресивната ДС като Коритаров и Кеворкян имат трибуна и по-някакъв начин участват във формиране на общественото мнение ? Защо не се тревожиш от честата поява по медиите на комунистическото ченге Цвятко Цветков ? А се тревожиш от един бой в рейс......вероятно, защото е доста по-безопасно да се тревожиш от това, отколкото от Златеви, ТИМ и др. Доста по-удобно е да се тревожиш от фашизма, отколкото от комунистите, които си правят какво поискат.....
цитирай
12. анонимен - а бе друго си е да си ЗАПАДНЯР,а не див балкански субект
08.06.2010 16:05
Това са НЕЗАКОННО пребиваващи,бе хора!Какви права?Вие давате ли си сметка,ако тези "гости" идват не с десетки,а с хиляди и десетки хиляди,какво правим тогава!?Какво ще стане с нас и с децата ни?Това е НАША държава,а не на някои!Трябва да има действащ закон,силно ограничаващ нелегалната имиграция!Това е работа на държавата,а не на разни доморасли активисти!Разбирам копнежа по свят без граници,но на някои този свят може и да не им харесва,нали!?И много ви моля,по-полека с тази толерантност!Защото когато завият ходжите от джамиите,ще бъде късно!И много,много неприятно,уверявам ви!Сега зап.Европа бере плодовете на безхаберната и толерантна политика и не може да намери решение!Не се подвеждайте по "унизените и оскърбени"физиономии,които търсят "човешко отношение"!Така беше във Франция,така беше в Косово,и на доста други места!Последиците ги знаем всички!
цитирай
13. анонимен - ХАЙДЕ ДА СИ СПОМНИМ.........КОЙ ,КАКЪВ Е....!!!!!!!!!!!!!!!!!
08.06.2010 16:25
Я, ДА СИ СПОМНИМ:
....СРЕЩУ КОГО И КАКВО ПРОТЕСТИРАХА ,"НЕВИННИТЕ" БИТИ.....?
...И КОЙ, БЕШЕ В ОСНОВАТА НА Т.Н., "ПРОТЕСТ"?
...МИНАЛАТА ГОДИНА-/ЗИМАТА/ КОЙ И ЗАЩО БИ СТУДЕНТИ ПРЕД НС????!

ТОЗИ, КОЙТО ПРЕБИ,СТУДЕНТИТЕ ПРЕД НАР.СЪБРАНИЕ....КАКЪВ БЕШЕ..".КОМУНИСТ" ИЛИ "ФАШИСТ"....???????????????!!!!!!!

"АНАРХИЯТА" ....НА КОГО Е ПРЕДВЕСНИК.....И КОЙ Я ИЗПОВЯДВА?
цитирай
14. анонимен - Блестящ материал
08.06.2010 16:48
Все още има хора,които се тревожат за духовното и морално състояние на нацията.Значи все още интелигенция съществуваПочти се бях отчаял наблюдавайки
"брилянтните" акции на пожарникарското правителство.Сега то се опитва да си върне"ограбеното"от предишните грабители.И беснее и злобее,че трудно му се отдава.Но има ИНТЕРНЕТ там не могат да ни забранят да говорим-поне за сега!Лумпениз
цитирай
15. анонимен - Отново се употребява
08.06.2010 17:57
думата "фашизъм" без да се знае нейното значение или по-право ,като се знае нейното погрешно значение.
цитирай
16. ednavania - определение за фашизъм има във всяка уикипедия...
08.06.2010 19:16
най-кратко казано-всеки,който 1.не търпи до болка мнението на другите и 2. се сдружава с подобни на себе си нерваци,3.за да установят трайна власт и 4.наложат забрани на другомислещите 5.ползват насилие-глобално
цитирай
17. mitternacht - Време, в което комунизмът е унив...
08.06.2010 20:20
Време, в което комунизмът е универсалното зло, ...кръщават улици на Богдан Филов, а реститутки си спомнят с умиление добрите маниери на разквартирования в дома им унтерофицер Ханс /или Майн, Грас не уточнява съдбата му по-нататък/. При депосткомунизацията критичната мисъл измества заклинанията и разумът се фокусира. Уви, не личи да сме дозрели за нея. В посткомунизма фашизмът е второразрядно зло, черно-бяла хроника, еврейски маркетинг продукт, провален опит за обуздаване на комунизма, защо не и доблест?

Ъ?Комунизмът Е универсалното зло?Така че?Нормално е най-накрая да е преминал страха от лагерите и да се спомене.
Фашизмът е зло, да... зааа.... ммм... болшевиките.За нас е строй, донесъл ни определени придобивки.

Фашизмът е... всъщност какво общо има фашизма със свастиките?!?!?! Какво общо бе! Фашизмът има общо със снопа пръчки!
А национал-социализма, ако не знаеш, е желание за поправяне на неправда спрямо някои народи, между които и нашия.За жалост се е стигнало до тия неправди поради изхода на ПСВ, но това е друг въпрос.

Не че побоя е хубаво нещо- напротив.Хората трябва да седнат, да поговорят, да изложат доводите си и да не се допускат грешки от миналото.
Колкото до казуса, който явно е разтресъл обществото (представяш ли си!!!)- е нещо съвсем обикновено между дадените групи.Анархисти пердашат скинари, скинари пердашат анархисти.След концерти на пънк-групи има къде-къде по-масови сбивания с далеч повече и по-сериозно ранени.С'я тоя случай за реклама ли е, да шашкат обществото ли е.. не знам.Но си е в реда на нещата.
Цесекари бият левскари, левскари бият цесекари.Червени бият нацита, нацита бият червени.
Мм... що не напишете колко лошо е да се гледа мач и колко е лошо да си фен на футболен отбор.Щото там... там се и убиват.Ама на обществото му трябва няк'ва сензация.

Пак казвам- не съм за боя, побоя и прочие.Трябва да има мир, само т'ва разделение ни липсва.Колкото до другото- статиите и репортажите- чешете си езиците.

цитирай
18. andreya - Даа...
08.06.2010 20:50
Против съм да ги бият... Ама вижте тези същите момчета колко фасади са наклепали с това тяхното 23 септември... Ако ги пипна на нашия блок и ги ошамаря, и това ли ще е политическо и фашистко от моя страна?... Мисля, че отдавна трябваше да им се обърне внимание точно за това - че оплескаха София. Виждал съм чисто нови фасади направени на нищо... Това ли е борбата им срещу капитала?
цитирай
19. анонимен - №17 написа:
08.06.2010 21:14
"определение за фашизъм има във всяка уикипедия...
19:16 най-кратко казано-всеки,който 1.не търпи до болка мнението на другите и 2. се сдружава с подобни на себе си нерваци,3.за да установят трайна власт и 4.наложат забрани на другомислещите 5.ползват насилие-глобално"


Тези характеристики на фашизма съвпадат напълно с комунизма.Защо тогава не употребяваме думата "комунизъм" , още повече, че сме го преживели и то съвсем скоро, докато фашизма е част от историята на Италия през първата половина на ХХ век.
Мисля,че употребата на думата "фашизъм" с течениена времето става все по-неподходяща.
цитирай
20. leroisalomon - Към 20
08.06.2010 21:58
Фашизмът почива на расови теории, а комунизмът на класови. Макар да има много сходства между двата тоталитаризма, работата на разума е да разграничава и анализира, а не да нивелира. Това е моето мнение. Тъкмо абдикацията на разума заличава разликата между биячи и бити в случай като днешния и поднася престъплението като разправа между маргинали.
Към Комитата: благодаря за оценката. Фашизмът обаче е крайнодесен, макар да има някои леви черти: социалност, да речем. Политологията единодушно го класира в крайната десница, защото той е елитистки от расова гледна точка и диктаториален като практика. У нас комунизмът свързва в националната памет диктатурата с левицата, но автентичната сациалистическа и социалдемократическа левица е радетел за децентрализация, разширяване на свободите /понякога дори отвъд допустимото, според мен/ и т.н.
цитирай
21. анонимен - Към №21
08.06.2010 22:33
Не фашизма, а националсоциализма почива на расови теории.Много често се смесват тези понятия.Хитлер не е фашист, а националсоциалист, а Мусолини не е националсоциалист, а е фашист.Идеологиите на двете идеологически учения са различни и не трябва да се смесват.
От трите тоталитарни диктатури, болшевишката в Русия, фашистката в Италия и националсоциалистическата в Германия, най-мека, с най-малко репресии е фашистката на Мусолини в Италия, но западното левичарство е натоварило думата "фашизъм" с такъв негативизъм,че тази дума се е привърнала в синоним на нещо много лошо.Би следвало думата "комунизъм" да е по-мръсна от думата "фашизъм" поне за нас, които сме преживяли тази диктатура.
Защо биячите не се нарекат комунисти?Може би,защото комунистите не само са биели но са и убивали?
цитирай
22. leroisalomon - Към 22
08.06.2010 23:20
Най-напред убеди биячите, че са комунисти, а сетне ела пак с предложението си. Тъкмо това е посткомунизмът: интелектуална конструкция, чиито единствен ориентир е комунизмът. А злото е исконно и съществува от зората на света.
цитирай
23. анонимен - авторе болшевико ....
09.06.2010 04:44
Приканвам автора преди да се опитва да изгражда отрицателно мнение за националистите пред обществото,да вземе да отвори някоя книга която не е писана червен безродник и да прочете разликите между фашизма,националсоциализма и социализма.
цитирай
24. leroisalomon - Към 24
09.06.2010 07:06
Призива ви напомня късните измятания на комунистическите идеолози, които в опит да спасят проекта си от провал деляха комунизма на ленинизъм, сталинизъм и т.н. Подобни деления имат само академична, но не и политическа стойност.
цитирай
25. анонимен - Иво,
09.06.2010 10:16
аз съм анонимникът от №16,20 и 22.С твоето мнение №23 се издаваш,че ти се страхуваш не от реакцията на "фашистите" , а на комунистите.И с право.Фашизъм в България никога не е имало, но комунизма вилня по нашите земи 45 години и още 20 във вид на посткомунизъм.И сега комунистите, маскирани като демократи и либерали командват тази наша нещастна страна, ограбват я, раздават улично правосъдие, правят каквото си искат, защото всички власти са в техни ръце.Нагли са, защото се чувстват недосегаеми и все по-нагли ще стават.
По-лесно и по-безопасно е да се пише за някаква имагинерна опасност, каквато е "фашистката", отколкото да се говори за престъпленията на комунистите сега и в миналото, както и за откритата рекомунизация на обществото, която в момента тече в пълна сила с помощта на медиите, които са преобладаващо прокомунистически.В този смисъл анонимник №12 е напълно прав и изцяло го подкрепям.
цитирай
26. samvoin - България е бастион на фашизма и расизма...
09.06.2010 11:04
България е бастион на фашизма и расизма, само че не на българският, а на еврейския...
цитирай
27. анонимен - ляво - дясно?
09.06.2010 21:27
докато се оперира в една ЛИНЕЙНА координатна система, все ще се получават абсурдни деления според които леви са комунистите, а десни са фашистите (и нацистите), въпреки че и в двата случая се изгражда СВРЪХДЪРЖАВНОСТ и повече или по-малко КОМАНДНА ИКОНОМИКА - всичко това съчетано с идеологически монополизъм и привилегировано положение на една партия. Плюс терор срещу несъгласните с установения ред.
Допуска се и още една грешка - тоталитаризмът изобщо не е толкова елементарен, той използва проследствеността на масите, но не е посредствен.
Да не подценяваме противника.
...
Въпреки тези забележки, БЛАГОДАРЯ на автора на статията.
с уважение - Николай Теллалов
цитирай
28. krasunata - To Komitata: Фашистите се познават по кича
16.06.2010 21:31
Не само те. Много комунисти продължават да поддържат не само кича вътре в себе си, но и партийното маркопоклонство (като истински Маркототевци)...
А за съвременния български комитлък (като на Гоце Пернишки) не искам да припомням :)
Метнеш пушка на рамо, па едеш, па бегаш:)
Въобще добре, че е кича. Защото след рухването на всеки популярен кич идва геноцид.
цитирай
29. krasunata - Алиби от родители...
18.06.2010 19:11
Дилемата продължава да бъде актуална.
цитирай
30. анонимен - Фашизмът почива на расови теории, а ...
26.06.2010 20:49
leroisalomon написа:
Фашизмът почива на расови теории, а комунизмът на класови. Макар да има много сходства между двата тоталитаризма, работата на разума е да разграничава и анализира, а не да нивелира. Това е моето мнение. Тъкмо абдикацията на разума заличава разликата между биячи и бити в случай като днешния и поднася престъплението като разправа между маргинали.
Към Комитата: благодаря за оценката. Фашизмът обаче е крайнодесен, макар да има някои леви черти: социалност, да речем. Политологията единодушно го класира в крайната десница, защото той е елитистки от расова гледна точка и диктаториален като практика. У нас комунизмът свързва в националната памет диктатурата с левицата, но автентичната сациалистическа и социалдемократическа левица е радетел за децентрализация, разширяване на свободите /понякога дори отвъд допустимото, според мен/ и т.н.

Националната памет ( и не само българската) свързва диктатурата с комунистическата доктрина, а тя не е лява, а е крайно лява - не слагайте знак за равенство между социализъм и комунизъм, моля!
цитирай
31. анонимен - Хората, зашеметени от кризата, ...
20.12.2010 19:23
Хората, зашеметени от кризата, стараещи се да оцелеят и доведени до отчаяние от безкрайния "преход", не усещат пълзящото зло на фашизма! Нещо повече - разни "величия", започващи всяко ново изречение с "Аз" непрекъснато ни подстрекават да търсим "врагове" сред нас. Забелязали ли сте огромната прилика в стойката, жестовете и начина на говорене между ББ и Дуче? Обърнете внимание! Анализът посочва точно причините - посредствеността търси реализация. Но това е възможно тогава, когато интелектът се отдръпва, скрива се в собственото си безвремие и счита, че всичко, което се случва е проява на повсеместната, обикновена простащина. Всъщност последната е само хранителната среда на фашизма. Оттам той избуява и намира подкрепа в пошлите "културни" напъни на "Биг Брадър", "Шоуто на Слави" и цяла поредица от произведения на уличната субкултура. Най-силното оръжие срещу фашизма е културата, затова стремежът на някои крагове е първо тя да бъде унищожена.
Събудете се, от нас зависи дали утре няма някой да пише нов "Репортаж с примка на шията".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798682
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031