Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 19:46 - "Аферата Бетанкур: пари, лъжи и аудио" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3260 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.07.2014 12:45


Иво Христов

Аферата Бетанкур: пари, лъжи и аудио

Разкритията в политико-семейната сага изваждат наяве мръсното задкулисие на френската десница и рискуват да подхлъзнат Саркози в битката за втори мандат през 2012г.

Аферата е достойна за Балзак. Преплита всички теми на „Човешката комедия” и в нея откриваме повечето типажи на класика: амбициозният провинциалист, неблагодарните наследници, лукавите куртизани, оскърбената жена, безскрупулните политици. Уви, въображението на Балзак беднее пред екстравагантности като частния остров Арос и неустоимия чаровник Бание, успял да изкрънка 993 милиона евро от най-богатата французойка. Но за всичко по реда си.

Възход на куртизана

„Кажете на Мадам Бетанкур, че много държа на нея, но наистина се нуждая от 3 милиона, за да довърша басейна и ремонта вкъщи”. С тази натрапчива молба фотографът Франсоа-Мари Бание тероризира по телефона счетоводителката на милиардерката Лилиан Бетанкур, седемнадесета в световната класация на „Форбс” /с над 22 милиарда долара състояние/ и собственичка на една трета от козметичния гигант „Лореал”, основан от баща й. Нервите на добросъвестната Клер Тибу не издържат на атаките на досадния Бание и тя съобщава на щерката на милиардерката, Франсоаз Бетанкур-Мейерс, една публична тайна: артистът източва колосални суми от престарялата й майка. Да, Франсоаз е наясно, че от десетина години куртизанът обгражда майка й с ласкателства и я разхожда под ръка по „Сен Жермен”. Омайва я с разкази за своите модели: Аджани, Бекет, Хоровиц, Сен Лоран, Мик Джагър, Кейт Мос... Но Франсоаз не подозира сумата, която онзи е завлякъл: 993 милиона евро в кеш, застраховки живот, спонсорство и скъпи подаръци. В луксозната обител на Бание, на хвърлей място от Люксембургската градина, по стените се кипрят картини на Пикасо, Матис и Мондриан, а в библиотеката – луксозни уникати с литографии и подписи на авторите. Все подаръци от милиардерката. През декември 2007 дъщерята повежда съдебна битка с искане майка й да бъде поставена под настойничество поради старческа неадекватност, а облажилият се фотограф да бъде осъден за злоупотреба с доверие. Оскърбената старица заявява, че е във форма и ще харчи парите си, както счете за уместно. Двамата с фаворитът й скоро натирват честната счетоводителка Клер Тибу, набедена за крадла на документи.

Опасен чар

Франсоа-Мари Бание не е жиголо. 63-годишният артист дели луксозните си покои с двама хомосексуални приятели. Той обаче владее до съвършенство умението да оцветява скучните делници на богатите. В разни периоди преситени дами са плащали, за да ползват компанията му. Бание блести в особено цененото във Франция изкуство на беседата. Пробвал се е като романист, драматург и дори второстепенен киноактьор. Но камерата се оказва неговият повод да проникне в резиденциите на елита. В компания той редува анекдоти, имитации, спомени за величия и дребни пакости. Пикае в чайника на луксозен ресторант, което изтръгва възторжен смях от ръждясалите гърла на богатите дами. Случва се да задигне някоя скъпа картина от домовете им, но му прощават. Той е безценен доставчик на щастие в техния морен свят от швейцарски банкери и зализани адвокати.

След години безрезултатно разследване делото срещу Бание е насрочено за юли 2010. Но на 16-ти юни сайтът Mediapart публикува тайни аудиозаписи от дома на милиардерката, които взривяват Франция.

Изгубените илюзии

Старата Лилиан е в шок. Личният мажордом на семейство Бетанкур, довереният Паскал, който от 12 години управлява прислугата срещу 8 000 евро месечна заплата, е записал частните й  разговори. Мотив? Неизяснен, но записите очевидно облагодетелстват дъщерята Франсоаз, защото разкриват пируетите на куртизани и адвокати около богатата дама. Сиреч подкрепят тезата за сенилната майка. От раздумките в резиденцията на Бетанкур в Ньой обаче изплуват и куп политически разкрития. Съпругата на министъра на труда и солидарността Ерик Вьорт е сред адвокатите, които управляват милиардите на Лилиан, за което получава по 180 000 евро годишно. Докато министърът клейми данъчните измамници, в дома на Бетанкур обсъждат как да скрият от фиска отделни сметки в Швейцария и дори цял един частен остров край Сейшелите. Отнейде се обажда и оскърбената счетоводителка Тибу, отдавна забравена от всички, която се сеща за едни 150 000, които милиардерката дарила за кампанията на Саркози през 2007 в нарушение на законовия максимум. Споменава и за суми, дарявани на отделни министри.

„Л`Ореал” и политиката: една дълга история

Аферата Бетанкур с многобройните й разклонения вече е в прокуратурата. Амбициозният провинциалист Вьорт, издигнал се до министър и финансист на президентската формация, е дискредитиран, но изчаква с оставката си. Саркози е в клинч. В очакване на правосъдието  пресата рано или късно ще припомни отколешните връзки на „Л`Ореал” с десницата. През 30-те фирмата е финансист на фашизоидното движение на „качулатите”. По време на окупацията не друг, а съпругът на Лилиан издава колаборационисткия вестник „Тер Франсез”. След войната в испанския клон на фирмата намира препитание военнопрестъпникът Жан Фийол, съучастник на масовото клане в Орадур. Но и без тези реминисценции средният французин просто се пита: защо да работя с две години повече, както предлага президентът Саркози, когато първият данъкоплатец на Франция, Лилиан Бетанкур, укрива данъци очевидно не без знанието на семейството на министъра на труда Вьорт.

Французите са политически злопаметни. Те помнят аферите в парижкото кметство, които помрачиха президенството на Ширак. Помнят и аферата с небрежното преливане на заразена със СПИН кръв, която торпилира президентските амбиции на Лоран Фабиюс. Мнозина помнят и финансовите пирамиди на измамника Стависки, дискредитирали политиците от довоенната IV република. Затова Саркози отсега е наясно: до президентските избори остават по-малко от две години. Твърде малко, за да се забрави аферата Бетанкур, но пък напълно достатъчно за прокурори и медии да превърнат него и партията му в заложници на Темида и моралния съд на общественото мнение.

 

 

 



Тагове:   Саркози,


Гласувай:
3



1. pilcho - ...
27.07.2010 20:55
"Сбъднати Молитви"...
цитирай
2. leroisalomon - Чудесен паралел! Обожавам книг...
27.07.2010 21:05
Чудесен паралел! Обожавам книгата...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1803595
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930