Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 07:04 - "Пледоария за евроскептицизма" - статия за сп. "Тема"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 8742 Коментари: 18 Гласове:
4

Последна промяна: 27.08.2010 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Иво Христов

Пледоария за евроскептицизма

Съмнението в готовите истини не е враг на обединена Европа, а един от стълбовете на нашата цивилизация.

 

Преди 20 години чух история: хем забавна, хем многозначителна. През 60-те софийските „копелета”, хъшлаците от павирания център със софиоцентрично самочувствие и интелектуални изкушения, богоговеели пред Хемингуей. Завиждали му за „безкрайния празник” в Париж, за репортерските му авантюри в републиканска Испания, за преживелиците му като шофьор на линейка на италианския фронт през Първата световна. Разбира се, „копелетата” били заложници на комунизма и не се надявали да изкачат Килиманджаро, нито да ловят риба-марлин в океана. Хрумнало им обаче да премерят алкохолен ръст с мачото, прочут със своите N броя дайкирита дневно. При това с двойна доза ром – оттам и името Папа Добле. Събрали се в един апартамент, заредени с бутилки, сокове и захар и забъркали коктейлите...Криво-ляво свестили се на другия ден по обяд. „Шампионите” били обърнали едва по няколко питиета, докато мъжагата Ърнест гаврътвал повече от десет дневно. Махмурлукът на „копелетата” преминал в комплекси. Едва през 70-те научили, че „едно малко” там било 28гр., а у нас цели 50.

Случката чудесно илюстрира интелектуалната нагласа на българина от ранния преход спрямо Запада, онова блажено Отвъд, от което бяха изолирани цели две поколения. Нагласа, която отсетне се фокусира върху Европа, в частност ЕС, като наше приемно семейство. На тази почва избуя и новата еврофилска политкоректност с разните евростандарти, еврохоризонти, еврожаргон и еврокариери. Уви, верни на традиционната за България историческа несвоевременност, запяхме „Одата на радостта”, баш когато Европа взе да я фалшиви. Появиха се националистите на Льо Пен и Хайдер. Срещу евродиктата възстанаха шумните движения на ловците и риболовците. Селските стопани пуснаха стада пред Елисейския дворец. В Полша на власт дойдоха братята Качински. Европа се уплаши от „полския водопроводчик”. Чешкият президент Клаус стана интелектуалното лице на опозицията срещу Брюксел.

През 2003г. се озовах на коктейл в дома на Жан-Мари Льо Пен: еврофоб, популист и заклет враг на „еврофедерастите”. Месеци по-късно наблюдавах учредяването на ДСБ, еврофилската българска десница. Куриозното бе, че аудиториите на двете събития бяха почти идентични: къносани дами със семейни бижута, елегантно облекло и старателен грим. Омешани с лумпен-жестикулатори от по-низши съсловия. Нашенците копнееха по загубения си рай, а французите се страхуваха да не загубят рая си. Тъй или иначе евроскептицизмът в онези години бе натикан в интелектуалното гето, а у нас и до днес го римуват с комунизъм, национализъм и прочее.

По ирония на съдбата обаче преди дни евролюбието се пропука на най-лично място, в Париж, с решението на президента Саркози да експулсира известен брой румънски и български роми. Френската толерантност и респект към принципите на ЕС, оказва се, има граници и постави в небрано лозе нашите евролюбци без граници. Дотолкова ги потресе, че не чухме официална реакция. От министър Младенов остана спомен за добър костюм и елегантни очила, самият той отиде на море. Правителство ни остана в плен на криворазбраната си лоялност към Европа, докато Франция, страна-основател на ЕС, изневери на принципите на съюза.

В отсъствие на събеседник френските власти и медиите завързаха диалог с колегата Светослав Терзиев от в-к „Сега”, който точно формулира българският интерес в случая: проблемът с интеграцията на ромите е европейски и трябва да се търсят решения на нивото на ЕС.

Мнозина българи зад граница се изненадват от местните, твърде мургави представи за народа ни. С тях живеят жителите на Милано, Мадрид и сума малки френски градове. Случаят с експулсираните роми извади наяве една очевидност. Французите не успяват да свикнат с мисълта, че ние, българи, румънци и местни малцинства сме европейци като тях, тъй както самите ние трудно приемаме мисълта, че ромите са пълноправни българи. Политиците умело използват инстинктивното разграничение на гражданите. 48 процента от французите одобряват решението на Саркози. Очевидно Европа днес със закъснение осмисля принципите, които патетично прогласява като готови истини. От тях се отмятат правителствата, какво остава за гражданите.

Скептицизмът, казваше един писател, се ражда, когато някой седне в църква между полицай и монахиня, а по някое време с изумление констатира, че му е изчезнал портфейла. В благопристойната европейска общност това се случи на мнозина и всички взеха да се озъртат. Европа поиска сметка от Гърция, гърците обвиниха правителството си, французите подгониха циганите, в Унгария кабинетът реши на постегне разпасалите се банки, в Испания подканят имигрантите да се приберат по живо по здраво кой откъдето. Там безработицата се колебае около 20 процента. Това обаче са все закъснели, объркани реакции на кризи, породени тъкмо от ураджийски решения от последните години.

Здравословният скептицизъм предхожда грешките, той е камъче в обувката на онзи, който лековерно крачи към светлото бъдеще. Време е да излезе от гетото, където бе натикан през последните десетилетия и да получи политическа реабилитация. В никакъв случай не бива да бъде харизван на популизма, което лекомислено правим от години.

ЕС е мегаструктура със собствени интереси, на чийто напор трудно устояват дори големите страни-членки. Могъщият механизъм създава сигурност и просперитет, но притежава и огромен вредоносен потенциал. Да си припомним централизирания лобинг на ЕК в полза на някои ГМО-култури, рефинансирането на харчливата Гърция. Да споменем и най-деликатната тема: прибързаното приемане на България и Румъния в съюза, което към днешна дата си остава проблем за всички. Разбира се, отсега виждам изцъклените очи на ураджиите и стандартния набор обвинения, но те не бива да ни притесняват.

Скептицизмът не е враг на Европа, а един от стълбовете на цивилизацията ни: от Пирон, през Декарт и Монтен до Унамуно и Жид. Позабравеният днес Жид, който ни съветваше да вярваме на онзи, който търси истината, но да се съмняваме във всеки, който я открива. По онова време, в началото на XX век, европейците също пътували без визи, а Брюксел бил приятен град някъде между Париж, Амстердам и Лондон.





Гласувай:
4



1. анонимен - ginger
27.08.2010 15:26
излишно претенциозен текст, без никаква теза - нерде евроскептицизъм, нерде дайкирита, неред Андре Жид, нерде френски роми и български роми, нерде лъжата, че николай младенов го нямало.
цитирай
2. leroisalomon - Странно е, че тезата ви е убегнала, ...
27.08.2010 15:45
Странно е, че тезата ви е убегнала, защото е изказана още в подзаглавието и повторена в текста.
В детайлите няма да влизам, защото очевидно ви затрудняват.
А къде е Николай Младенов? Ще дадете ли линк към позицията на МВнР?
цитирай
3. анонимен - Много излишни чуждици, труден за ...
27.08.2010 17:24
Много излишни чуждици,труден за четене текст.
цитирай
4. pilcho - ...
27.08.2010 20:05
Е, да, друго си е текстът да е ситно смлян и добре сдъвкан, така че да е разбираем за масите. Ама нямаше да го пуснат в "Тема"...
цитирай
5. анонимен - Sorry man
28.08.2010 00:55
Прощавай, ама слабичка теза. Сигурно нагласите у нази са такива, че да формулираме такива очевидни тези. Да, имаме право да се съмняваме в готовите истини поднесени от кого и да било - Съветски съюз или Европейски съюз (приликата е случайна, не се правя на интересен :). Аз това го правя от дете - като ходех на училище и после - в Университета. Никой не може да ме преориентира от този "екзистенциален избор." Само, че този тип нагласа я виждам твърде често и не само извън България. Може - би трябва да се постави въпроса по друг начин - защо българина не официализира основателността на съмненията си - с две думи защо не говорим гласно за това, в което се съмняваме, без да се притесняваме, че имаме аргументи. Не е ли от друго естество проблема тук - съжалявам за простата метафора, но ако "Европейския съюз е общност от формулирани роли за всяка страна, на България са дали ролята на "селския идиот". Полза от "селския идиот" винаги има - той не само затвърждава самочувствието на останалите играчи в един свят, в които липсва готов отговор за каквото и да било, но също така "селския идиот" е този, който ни посочва какви не трябва да бъдем . Останалите изводи ги оставям на вас. Те са производни на по-горното.
цитирай
6. анонимен - хубава статия
28.08.2010 07:30
хареса ми статията, ама без да съм експерт по тези въпроси повечето неща ги знаех.
цитирай
7. анонимен - Малко по-друга гледна точка
28.08.2010 11:59
Моята теза е, че трябва да се спре с тези безмислени социологически/журналистически/антропологически/националистически спекулации и обозначения.
Във Франция има хиляди българи, има хиляди мароканци, тунезийци, котдивоарци и т.н. и никой не се интересува от тях докато спазват законите.
Поставете фокусът върху това, че се появява една група, която краде, живее без адресни регистрации, прави незаконни постройки и на всичкото отгоре получава социални помощи?! - това са достатъчно нарушени закони за да бъде екстрадирана тази група. Дали са цигани, самоковци или албанци няма никакво значение!
Същото е и в БГ - законът е един и трябва да се приложи за всички еднакво - и кой е селянин, интелектуалец, европеец и циганин няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ!
С тези определения се насажда единствено омраза и нетърпимост и ползата от тях е 0.
Тъй че ако говорим за закони и тяхното спазване няма да има никакви нарушения на човешки права в случая с групите хора екстрадирани от Франция.
цитирай
8. анонимен - ТРЯБВА ДА СИ ПЪЛЕН ИДИОТ, ЗА ДА ПРАВИШ СРАВНЕНИЕ МУЖДУ СССР И ЕС!
28.08.2010 12:27
ОСВЕН ,АКО НЕ ГО ПРАВИШ УМИШЛЕНО ЗА ДА ЗАБЛУДИШ ЧИТАТЕЛЯ!
КОЛКОТО ДО РОЛЯТА НА "СЕЛСКИЯ ИДИОТ", БЪЛГАРИТЕ СИ Я ИЗБРАХА САМИ ,НЕ БЕЗ АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ПАРТИЯТА И СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ В МЕДИИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ!
В БЪЛГАРИЯ ,СТАРАТЕЛНО СЕ ПУДРИ И СЪЗДАВА ИЛЮЗИЯТА ЗА "ЛЯВ" И "ДЕСЕН", ЦЕНТЪР НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО!
НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!!!
....И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!!!!!!!!!!
ДНЕШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е ----ПОСТ- КОМУНИСТИЧЕСКА ПЕРЕСТРОЙКА /В НАЙ-ЧИСТ ВИД/!
ДВАТА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕНТЪРА, ЮНАШКИ ОБСЛУЖВАТ ДВЕТЕ КРИЛА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА:
-ЛЕВИЯ ОТ ПОЗИТАНО-20,ИЗРАЗЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЛУМПЕНИТЕ,БЕДСТВАЩИТЕ И СКЛЕРОЗИРАЛИ ПЕНСИОНЕРИ,ТУРЦИ И ЦИГАНИ .....
-ДЕСНИЯ....ИЗРАЗЯВА И ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА НОВОСЪЗДАДЕНАТА, (ЧЕРВЕНА БУРЖОАЗИЯ,РОЖБА НА ЧЕРВЕНИЯ ПАРТИЕН И МИЛИЦИОНЕРСКИ ЕЛИТ ОТ БИВШАТА БКП!
ЗА НИКОГО В БЪЛГАРИЯ ,НЕ Е ТАЙНА ЧЕ ПРЕВРАТА НА 10.11.89г., БЕШЕ ДВОРЦОВ
ЧРЕЗ ОРГАНИТЕ НА МВР И ДС, И ПОД НАТИСКА НА РЕШЕНИЯТА ОТ МАЛТА!
СДС-УЖ ОРГАНА НА ПРОМЕНИТЕ,СИ БЕШЕ ЧИСТО ЧЕНГЕДЖИЙСКА ПАРТИЯ,ВПОСЛЕДСВИЕ СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО РАЗБИТ ЗА ДА НЕ ПРЕЧИ НА ПРЕОБРАЗУВАНЕТО НА ПАРТИЙНАТА ВЪРХУШКА!
ИВАН КОСТОВ СИ Е ЧИСТ ЗАЩИТНИК, НА ЕДРИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛ!
С ДРУГИ ДУМИ:
АВТЕНТИЧНО "ДЯСНО"----НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!
ГЕРБ, СЕ СЪЗДАДЕ В ОПИТ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПОСТ-КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО И ЕДРИТЕ МОНОПОЛНИ ЧЕРВЕНИ СТРУКТУРИ!
ТУК "ЛЕВИТЕ", ОТ ПОЗИТАНО ,СА ПРАВИ----ГЕРБ, НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ ИКОНОМИЧЕСКИ, ЗАТОВА ПОДГОТВЯТ НОВИЯ ИГРАЧ---"ГОЦЕ", ...ВЪПРЕКИ ,ЧЕ И ТОЙ НЯМА КОЙ-ЗНАЕ КАКЪВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ!
ЗА БЪЛГАРИЯ ОСТАВА ЕДИН ВЕЛИК ПРОБЛЕМ:
СЪЗДАВАНЕ НА ЕДНА "ИСТИНСКА ДЯСНА ПАРТИЯ", КОЯТО ДА КОНЦЕНТРИРА ЯДРОТО ОТ АНТИ РУСКИ НАСТРОЕНИЯ,ПРОЕВРОПЕЙСКИ НАСОКИ И СВОБОДНИЯ СРЕДЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЕЛИТ НА ОБЩЕСТВОТО, С ЯСНО ИЗРАЗЕНА АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ!
С ДРУГИ ДУМИ:
...ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ИЗРАЗИТЕЛИ НА Т.Н."СРЕДНА КЛАСА"....РАЗБИРА СЕ,ДОКОЛКОТО Я ИМА!
ТЯ Е В ЗАРОДИШ, НО РАНО ИЛИ КЪСНО ,ЩЕ БЪДЕ ОФОРМЕНА!
ТОВА Е НЕИЗБЕЖЕН ПРОЦЕС!
ВЪПРОС НА ВРЕМЕ
цитирай
9. leroisalomon - Към анонимен 5
28.08.2010 17:30
Няма причина да се извиняваш,
и ти като всеки имаш право на мнение. Ако действително си убеден, че имаш "по-силничка" теза, то може би ще е добре да я избистриш и развиеш, за да добие все пак някакъв вид.
цитирай
10. анонимен - anonimen 5
28.08.2010 23:00
Теза: Брюксел проявява двони стандарти в рамките на общността от страни-членки
на Съюза
Обосновка на тезата на базата на сравнението на
поведението на Брюксел при аналогични проблеми в две страни членки - едната -
страна заложител, а другата - страна от последната вълна на разширяването на
ЕС.
Проблем 1 - българското правителство предприема действия в посока на премахване на незаконни постройки недалеч от центъра на София, собственост на ромска етническа група. Постройките са издигнати без каквито и да е разрешителни за строеж, несъобразени са с архитектурно-урбанистичния кадастрален план на София. Реакция на Брюксел - Брюксел оказва натиск върху София и предприетите мерки по събарянето на
незаконните постройки заглъхват без резултат.
Проблем 2 - френското правителство предприема експулсирането на роми, създали свои гета в Париж под предлог, че ромите създават заплаха за сигурността и здравето на жителите на Париж. Няма доказано каквото и да е правонарушение (в противен случай следва процедурата следствие-прокуратура-съд на конкретния извършител) тук френското правителствиима взема само превентивна мярка т.е. много по-слаб аргумент от българското пратиелство при аналогичния проблем. В края на краищата френското правителство осъществява намеренията си и довежда до край предрпиетите действия. Реакция на Брюксел - никакви конкретни мерки не е предприел спрямо приведените в действия намерения на Париж. А Париж не само, че реализира своя план, но и организира конференция на която поучително да представи своето схващане за ромския проблем.
Българският интерес в контекста на членство в общност, главните
институции на която проявават двойни стандарти в ущърб на София. Проблемът с ромските малцинства в България и цяла Източна
Европа е много сложен. Коренът на проблемът е дали наистина тази етническа
група е склонна да се интегрира в каквато и да било държава. Важното тук е,
че София отдавна има проблем с това да наложи схващането (тук и в
чужбинa), че в една
цитирай
11. leroisalomon - Благодаря за добросъвестното и...
29.08.2010 13:03
Благодаря за добросъвестното изложение, но се опасявам, че не сте ме разбрали. Аз не проявявам интерес към вашата теза, която за мен е очевидност. Що се отнася до наблюдението ви, че евроскептицизмът бил разпространен, а това е темата ми, ромският проблем е само повод, то тук бъркате. Евроскептицизмът е клеймо, а не пълноправно политическо поведение. Той се шири на битово ниво, но не и в политическия дебат, а в България е посочен с пръст. Тук дори популизмът е възторжено-еврофилски.
цитирай
12. анонимен - anonimen 5
29.08.2010 14:17
Сужалявам, че нашите гражданско-политичиески ценности се
разминават. За мен е по-важно в такъв момент да бъде поставен акцент върху
това колко добре защиен е българският политически интерес в рамките на ЕС.
Ако аз бих бил журналист и трябваше да застана пред публиката щях да искам
да и кажа нещо, което непременно касае общия/публичния интерес.
Що се отнася до вашето твърдение, че в България евроскептизицзмит е
посочен с пръст това е абсолютно вярно и това жалко нагаждачество у едни
или глупав наивитет у други, буди раздразнение у мен. Що се отнася до тезата
Ви, че евроскпетицизмът не е пълноправно политическо поведение - не съм
съгласен с вас. Сам посочвате появата на братята Качински на полската
политическа сцена. Не забравяйте, че освен Великобритания, Вацлав Клаус успя
да извоюва специален анекс за Чехия към Европейската конституция, касаещ
Хартата за правата на човека. Това са само примери как единствено и само чрез
твърда позиция и преговори една страна може да защити своя интерес в рамките
на членството си в една общност. За братята Качински мога да Ви говоря
дълго, защото живея в Полша и до болка ми е познато полското мрънкане към
Брюксел, но от това милиардите от еврофондовете не спират да текат към тази
страна. А тя не е от най-толерантните.Ако си мълчим няма да станем по-любими
на ЕС. А защо да си мълчим, ако има право да говорим, все пак вече живеем
в свободен свят, нали? Но, тук моите разбирания са сходни с Вашите

цитирай
13. leroisalomon - Не мисля, че ценностите ни са тол...
29.08.2010 14:28
Не мисля, че ценностите ни са толкова различни, колкото различен е фонът, на който живеем. Уточнението, че живеете в Полша е от значение. За Вас евроскептицизмът е политически триумфирало поведение, често инат, понякога продуктивен, друг път тесногръд. В българската политкоректност налагана от 20 години насам евроскептицизмът е травестиран комунизъм и, уверявам ви, е необходимо много търпение и доброжелателност, когато Ви се налага да водите дебат с предубедени опоненти.
цитирай
14. анонимен - anonimen 5
29.08.2010 19:44
Aз съм български гражданин и обичам България. Липсва ми, искам я силна и достойна.
цитирай
15. leroisalomon - Нямам съмнение, че е така. Същото ...
30.08.2010 09:08
Нямам съмнение, че е така. Същото важи и за мен. Просто всеки обект изглежда различно видян от различни места. Оттам и различният ъгъл на погледа ни към евроскептицизма.
цитирай
16. анонимен - ХА,ХА,ХА,....ХАРЕСА МИ ТОВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ!!!!!!!!!!
31.08.2010 21:44
СТРАХОТНО ОБРАЗНО И СПОЛУЧЛИВО:.".....В БЪЛГАРИЯ ,ЕВРОСКЕПТИЦИЗМА Е
ТРАВЕСТИРАН ,КОМУНИЗЪМ"!!!!

КАКВО ИМА ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ ,СЛЕД ТАЗИ СПРЕТНАТА И КОНЦЕНТРИРАНА МИСЪЛ?????!!!!
ОБИЧАМ----ТОЧНИТЕ И ЯСНИ ФОРМУЛИРОВКИ!!!!!
ПАДАМ СИ ПО ТЯХ!!!!
цитирай
17. анонимен - Heminguej beshe ubit ot ZRU s prinuditelna lobotomia
01.09.2010 10:45
!
цитирай
18. анонимен - криворазбрана европеизация
01.09.2010 21:38
статията е хубава
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799085
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031