Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 09:11 - "Димът от Партийния дом скри истината за прехода" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 9014 Коментари: 13 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Иво Христов

Димът от Партийния дом скри истината за прехода

Правосъдието погреба делото за палежа на цитаделата, но метафората на пожара струва повече от всяка присъда.

Горещият август на 1990г. България е в ступор след изборите за Велико Народно Събрание. „Вятърът на промените” вършее из Източна Европа, но у нас на първите демократични избори мнозинство получава бившата БКП, преименувана на БСП. Фалшификации? Дори да е така, опозицията е слаба, за да го докаже. Тя е механичен сбор от автентични демократи, фрустранти, хора на добрата воля, реваншисти и внедрени ченгета. Част от водачите й избират тактиката на уличния натиск и разпъват палатковия „Град на истината” срещу Партийния дом. Днес мнозина ратници за демокрация от онези времена си спомнят с носталгия романтичните си очаквания. Заявяват, че не съжаляват за площадния си активизъм. Уви, има за какво. Защото онова, което те приемат за „последен валс”, е просто лукава покана за танц, прелюдия към изнасилване на гражданската им девственост.

То се случва в нощта на 26 срещу 27 август 1990. От седмици гражданите настояват за премахване на комунистическите символи от партийната цитадела. Властта се ослушва. Отправят се ултиматуми. Във въпросната нощ протестиращите нахлуват в сградата, а лумналият пожар унищожава огромна част от ключовите архиви. Кадрите от палежа и вандалските изстъпления дискредитират опозицията, всяват страх у избирателите и променят психологическия климат в страната. През 2005г. дело номер 53 от 1990г. срещу подпалвачите е приключено по давност, без присъди, поради изтичането на законовия срок. 82 папки с документи събират прах в архивите.

Преди дни група авторитетни общественици огласиха открито писмо с искане за възобновяване на делото. Сред тях са бившият президент Желев, Рангел Вълчанов и Малина Петрова, авторка на филма-разследване „Приключено по давност”. 167-минутната лента разкрива нови обстоятелства по случая, но е обект на тих бойкот от страна на родните телевизии, които игнорират съществуването й. Любопитните могат да я открият в торент-сайтовете, същите, които властта напоследък преследва и закрива, макар те да са единствен източник на много информация за публиката.

В резюме: няма процес, но има филм. Няма присъди, но има метафора. А има ли обществен интерес? Извън подписката - не. Обществото, което се вълнува от т.нар. Народен съд /1944-1945г./ и с възмущение откриваше престъпленията на комунизма след 1989г., днес не изглежда да се интересува от истината за палежа на Партийния дом. Това е жалко, но обяснимо. Защото детайлите от престъплението струват по-малко от метафората на горящата партийна цитадела. Защото има връзка между факта, че преходът започна със символен пожар, а днес ни управлява офицер от пожарната. Връзка метафорична, не професионална.

Пред камерата тогавашният вицепрезидент ген.Семерджиев  говори за „добре замислен сценарий”, авторката Малина Петрова за „изпълнен с историческа целесъобразност пожар”, а ген. Любен Гоцев за „местна инициатива с инструкция отвън”. Филмът разкрива твърде много съмнителни обстоятелства: слабо налягане в противопожарните кранове, снетите метални решетки от вратите /своеобразна покана за взлом/, намалената охрана. Мистериозните порти на Партийния дом, които се отварят сами пред тълпата, забравените ключове на секретните каси, нарязаният хартиен талаш и подговените туби с бензин...

Но за изминалите 20 години, обществото научи за себе си повече, отколкото делото може да му укаже. Че ДС е режисьор на пожара, че БКП е изгорила архива си, гражданството вече е приело за истина дори без доказателства. То няма съмнения относно архитектите на прехода. Гадае имената. Разбира се, добре ще е делото да бъде възобновено, но истински фатално ще е, ако метафората на пожара не бъде осмислена от българите.

Някой ще рече – ама защо ни пробутвате литература? Мнозина биха се почувствали по-удовлетворени, ако научеха, че пожарът е лумнал вследствие на операция с кодово име „Райхстаг”, „Петолъчка” или „Балъците”. Че виновно е лицето Х. Да, споделям, присъди са нужни, но най-крещяща е необходимостта от ценностен преговор на преживяното. Онова, което скудоумните именуват „литература”.

Сигурно има доза мъдрост в историята, която отказва да ни поднесе имената на извършителите и стратезите на погрома. Така лишава от оправдание всички актьори на българския преход: и празношумните, и немите, и патетиците, и циниците, и девствените граждани, които заявиха свободата си чак на 11 ноември, преди да бъдат лесно излъгани година по-късно, така и до днес.

Та затова и казвам: метафората на изпепелената истина, непотърсена 20 години струва повече от присъда. Тя е присъда.

 

 



Тагове:   преход,   палеж,   дело,   демокрация,   БКП,


Гласувай:
6



1. liliyanaandreeva - Това е българската част от ритуалите на тайната доктрина...
30.08.2010 09:16
...какво се чудите?...Оргията продължава...
цитирай
2. haralanov - Истината за прехода?
30.08.2010 09:28
Здравей,Иво!
Стига с тази постоянна манипулация!И ти в стила на Румен Петков,че видите ли на ако се разкрие истината за прехода държавата ни ще експлоадира!Нищо подобно!Истината се знае от абсолютно всички!Тя дори не е и публична тайна!Истината е,че прехода(изцяло криминален)беше проведен от БКП и ДС кадрите!Тоест от тия на които ти симпатизираш.Би ми възразил(и с право),че тези хора(криминални типове)нямат нищо общо с лявото но....Гадното е,че те са новите(стари) ,,чорбаджии,, на България!Като другарят ви Банев примерно.
цитирай
3. leroisalomon - Хараланов, ти коя статия комент...
30.08.2010 09:51
Хараланов, ти коя статия коментираш, тази или някоя друга?!?!?!?!
Смаян съм от прочита ти, камо ли от заключенията ти.
Защо си позволяваш оскърбителното сравнение с Румен Петков? Защо реши, че аз симпатизирам на БКП и ДС, когато цялата статия твърди, че те са организаторите на палежа?!?!
В БСП може и да не знаят кой си, но аз съм личен враг, за което е достатъчно да погледнеш всички досегашни публикации в блога.
Това, че не съм се влял в лумпен-масовката на десницата не ме прави "симпатизант на БКП".
В какво е манипулацията: че повдигам въпроса за покрития от телевизиите филм?! Че цитирам подписката за възобновяване на делото?! Че твърдя, че то трябва да бъде възобновено?! Че призовавам да се направи ценностен прочит на случилото се?!
Огорчен съм от думите ти.
Тъкмо това монологично мислене и пълно нежелание да се прочете добросъвестно чуждото мнение е една от великите български драми.
цитирай
4. rakurs - правилно прекратиха делото
30.08.2010 10:40
в тази криза ненужно похарчени пари,а подпалвача на партдома сви петолъчката и опуши народното събрание.
цитирай
5. haralanov - Здравей,Иво!
30.08.2010 13:11
Извинявай ако съм те огорчил!Разбира се,че коментирам твоята статия.Самото заглавие е хем метафора,хем казващо всичко,хем и нищо.Абсурдно е дим да скрие истина!За каквото и да е било!Разбира се,че знам,че филмът на Малина Петрова не получава публична разгласа.Но и да получава,какво от това?Спомням си преди няколко години по БТВ по повод 10 ноември беше направен филм със заглавие ,,Голямата подмяна,,...Е, и..?Всичко е убито!Мечти,сремежи,очаквания...Не е вярно,че очакванията ни са били прекомерно нереалистични!Не съм монологичен!Де да бях аз една от причините за ,,великите български драми,,...Или такива като мене...Здрав бъди и още веднъж извинявай!
цитирай
6. анонимен - Не съм съгласна,
30.08.2010 14:31
Г-н Хараланов, от филма има полза. Лично аз научих от него, че един генерал се е страхувал от мен, което е много интересно. Интересно е също кому ще се падне горчивият хап с последствията. Освен на наивните риби
цитирай
7. анонимен - Sande - Istinata ili vechen sram
30.08.2010 18:06
Bravo na avtora.
Ako ne se izgovori istinata, Balgaria nikoga njama da ima chest i dostinstvo.
CHILATA NI ISTORIJA E POVECHE SRAM.
Njama po-vazno nesto ot ISTINATA.
цитирай
8. анонимен - ГОСПОДИ ,НЕЩАТА СА АДСКИ ПРОСТИ.....
30.08.2010 22:04
БКП-БЕШЕ ДЪРЖАВАТА И ПАРТИЯТА ЗАЕДНО!!!
ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА ПАРТИЯТА, НАПРАВО СБЪРКА ВСИЧКИ--НАЙ ВЕЧЕ ,РЕДОВИТЕ КОМУНИСТИ И ОТ ТУК ЗАПОЧНАХА СЪМНЕНИЯТА, ЕСТЕСТВЕНИЯ РАЗПАД И СПОНТАННИЯ СТРАХ ОТ ОТМЪЩЕНИЕ И РЕВАНШИЗЪМ!
ЧЛЕНОВЕТЕ СЕ КРИЕХА ,КЪСАХА СИ ПАРТИЙНИТЕ КНИЖКИ И МАСОВО ЗАЛИЧАВАХА СЛЕДИТЕ СИ КАТО БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП!
ТРЯБВАШЕ НЕЩО ДА СЕ НАПРАВИ ,ЗА ДА СЕ СТРЕСНАТ И ОБЕДИНЯТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПАРТИЙНАТА МАСА!
ТРЯБВАШЕ ВРАГ ---НО, БЕЗ ДА СЕ ВОЮВА С НЕГО,.... ЗА ДА НЕ СЕ ПОПРЕЧИ НА ЗАПЛАНУВАНИТЕ ПРОМЕНИ И ДОГОВОРЕНОСТИТЕ В МАЛТА!

ВРАГЪТ ОСВЕН ВРАГ....МОЖЕ ДА БЪДЕ И ОБЕДИНИТЕЛ!!!!!
ОСОБЕННО ,АКО УСПЕЕШ ДА ГО ОКАЛЯШ И ГО ПРЕДСТАВИШ КАТО ....ЧЕРЕН ДЯВОЛ!!!
ДО ТОЗИ МОМЕНТ,ОПОЗИЦИЯТА ИМАШЕ САМО ПЛЮСОВЕ---ВСИЧКИ И СИМПАТИЗИРАХА!!!!
ТРЯБВАХА МИНУСИ И.....МНОГО КАЛ, МРЪСНА И ЛЕПКАВА...ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!

ТОГАВА ,КОМУНИСТИТЕ СЕ САМОЗАПАЛИХА----СМЕСИХА СЕ С ХЛАПЕТАТА ОТ УЛИЦАТА/ЗА КАМУФЛАЖ/ПРОНИКНАХА В ПАРТИЙНИЯ ДОМ /ПО ПЛАН/ И ЗАПАЛИХА БОКЛУЦИТЕ И ГИ ПОЛЯХА С БЕНЗИН ЗА ДА СТАНЕ БЪРЗО!!!!

НОМЕРА ---МИНА!!!!
ЕФЕКТА ,БЕШЕ ПОРАЗИТЕЛЕН!!!!
ПАРТИЙЦИТЕ СЕ СТРЕСНАХА И ПРИПОЗНАХА СДС,......ВЕЧЕ ,КАТО "ФАШИСТИТЕ"!!!
ВРАГЪТ ,БЕШЕ НА ЛИЦЕ....А ТОВА ВЕЧЕ БЕШЕ...... РЕАЛНА ЦЕЛ!!!!

ЗАПОМНЕТЕ:-----КОМУНИЗМА, ВИНАГИ ИМА ОТЧАЯНА НУЖДА ОТ..."ВРАГ"--КОГОТО ДА МРАЗИ И С КОГОТО ДА ВОЮВА!!!!
ТОГАВА ,КОМУНИЗМА ----ЖИВЕЕ!

НОРМАЛНО ....ТОВА Е ПСИХИКАТА НА ПРОСТАКА И ПРИМИТИВА!!!!
КОМУНИЗМА---ТОВА Е ИДЕОЛОГИЯ НА ЗЛОБАТА И ЗАВИСТТА НА ПРИМИТИВНИЯ
МОЗЪК , НА ПОСРЕДСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ!!!!
цитирай
9. krasunata - Акция "Гадателите" или ще бъде ли разкрит българския Нерон?
31.08.2010 11:24
Припомнянето на такива символни събития е важно, защото доказва, че гадаенето какво е имало в партийния дом е почти толкова важно, колкото въпросите "Кой създаде българската мафия?","Кой прецака реформите?" и прочее.
Според мен все още са живи хората, които знаят какви архиви и какъв тип информация са "пазени" там преди 20 години. Надали ще проговорят - устата им е запушена с подобаваща пенсия, службица, дирекция...
Тези "труженици" на българската консипрация отдавна се потопили в безпаметието, разтушавано на маса с верни "товариши", около мезета с луканки и шунка. Това са хора, които защитават своите спомени като продължават да ги изгарят на кладата на историческата склероза.
Поддържаната неизвестност около този "Червен обект" продължава да подхранва онази ирационална съпротива срещу "шменти-капели" игрите с прехода (на онези жадни и гладни за правда, подправена с голяма доза конспирация).. И това е смисъла на припомнянето на Пожара.
За мен лично "Цитаделата" е една от псевдожертвите на прехода - призивите за ненасилие, осъдителните ноти на Желев и сие - като че ли всички, които са участвали пряко или косвено, са пригласяли в един тон: по-добре Партийния дом да изгори, отколкото цялата държава :) И донякъде са били прави за себе си - пазарната демокрация не се строи върху руини и пепел, а със свежи капитали.

Btw, филмът може да бъде изтеглен и от тук: http://nervousshark.wordpress.com/2010/01/04/priklycheno-po-davnost-on-line/
цитирай
10. анонимен - Поздравления, Иво!
01.09.2010 05:24
Текстът и анализът са ти чудесни! Фактът, че имаш леви убеждения, не те прави привърженик на БКП, ДС и т.н. Време е в България да се появи наистина модерна, необременена от миналото автентична европейска левица. Аз съм от онези - "идеалистите", дето непрекъснато бяха по площадите, спах в палатка в Града на истината. И какво, питам аз?!? Само дето получих непоправими увреждания на гръбначния стълб от това...
Борислав
цитирай
11. анонимен - Българино!
01.09.2010 08:26
Власта я даваш ти.Като незнаеш как и какво да изискваш от тази власт, която по закон трябва да робува на народа си има много да си пишеш.Лошото е че тука мастилото не свършва и глупостите нямат край.
цитирай
12. анонимен - "Priklucheno do Davnost"
01.09.2010 10:41
Organizirano kato vsichki "nezni revoluzii na IZtok" ot George Soros i ot FBI ZRU nali taka???

I tova ne zavartja obache kolleloto na ikonomikata a obezludi Balgaria
цитирай
13. анонимен - ОТЛИЧНО №11
01.09.2010 22:25
ТОВА Е АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА!!!!
В ТОЗИ ЖИВОТ,ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ,КАКВО ИСКАШ... И КАК ДА ГО ПОСТИГНЕШ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798756
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031