Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2013 08:57 - KILL TV - сп. L'EUROPEO, бр. "Терор"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 8779 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.10.2013 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Kill TV

От Иво Христов

Операторите на безпилотници убиват с чаша кафе в ръка, но множат терористите. 

Йемен

В ранната утрин на 30 септември 2011г. три американски безпилотни самолета излитат от тайно летище в южните пустини на Саудитска Арабия. В същото време кортежът на Ануар Ал Аулаки потегля от бивака си в Йемен. Пътува само денем, когато топлинните датчици на щурмовите самолети  губят следите на тойотите на фона на горещите пясъци. Нощем кортежът се откроява подозрително на екраните.

 Ал Аулаки е сред най-влиятелните проповедници на джихада. Вербувал е лично Нидал Малик Хасан, американският военен психиатър, който през 2009-та разстреля тринадесет души в базата Форт Хууд. Красноречието му е омаяло мнозина шахиди. Пословично предпазлив е, но в ерата на глобаното следене това не е застраховка живот. Трите безпилотни самолета застигат кортежа. Цел! Точно секунда и две десети са необходими, за да стигне командата от базата до безпилотния самолет.  От три километра височина безпилотниците поразяват джиповете с управляеми ракети Хелфайър.

Това е дългата, невидима ръка на отмъщението, оръжието на модерната война, за която няма държавни граници и политически условности. Тя се води в Йемен, Афганистан, Пакистан и Филипините без обявяване на война и скъпо пребазиране на крупни контингенти. Далеч от камерите. Казват, че с нея САЩ практически са обезглавили Ал Кайда. Уви, нещата са по-сложни.

Вашингтон

От години всяка сряда в 10ч. в двора на Белия дом влизат няколко лимузини с доверени лица на президента. Тук е Джон Бренан, новият директор на ЦРУ, който дължи поста си на цял мандат лоялна служба като личен съветник на Обама. Съпровожда го някой анонимен агент от ведомството с наръч папки в ръка. Заседанията не започват без Джеймс Картрайт, генерал от резерва, бивш морски пехотинец, човек с хладен ум и твърд характер. И той е съпроводен от адютант с папки. Понякога присъстват посланиците на САЩ в Пакистан, Йемен или Сомалия.

Кафето е сервирано и кръжецът се надвесва над документите. Секретарите раздават пълен комплект на всеки от заседаващите. Купчина папки от ЦРУ, купчина от военните. В тях са личните досиета на терористи, които застрашават американската сигурност. „Подвизите” им са резюмирани на една страница, съпроводена с фотопортрет на злодея, често заснет от огромно разстояние с шпионска техника. Местоположението на обекта е приложено на сателитна снимка. Последният лист в папката е проекторезолюция за „неутрализирането” на целта, с празно място за подписа на Обама.

„Отначало президентът беше потресен от отговорността да даде картбланш за убийството на непознати хора”, споделя ген. Картрайт. Агент на ЦРУ си спомня как президентът подскочил, когато видял снимките на две малолетни момичета: „И деца ли вкарват в играта?!” В повечето случаи обаче Обама дава ход на операциите. „С годините прие, че това е цената, за да се спасят невинни животи”, споделя съветникът му Дейвид Акселрод.  

От Белия дом папките с разрешение за убийство се отнасят в свръхсекретната база на американските ВВС в Крийч. Сред пясъците на Невада, недалеч от Лас Вегас, са построени бункери с безупречна климатизация и машини за топли и студени напитки. Оттук се управляват безпилотните самолети - дронове /на професионален жаргон „безпилотни летателни апарати” - БПЛА/ базирани  в Саудитска Арабия и Ирак. Операторите се взират в екрани с изображение от пустините на Йемен или пакистанските урви и ръководят летящите хищници. Военните са кръстили системата Kill TV. Действително, тя напомня „Плейстейшън”. Операторите обаче гледат с отсъстващи погледи и рядко се усмихват. „След взрива наблюдавам хората, които прииждат. Броя труповете. Търся да разбера дали сме ликвидирали целта или някой невинен. Дни наред следя опечалените”, разказва агентът с кодово име Роджър, ръководителят на центъра. Той лично открива и проследява Бин Ладен чак до самата му ликвидация. Роджър е „гробокопачът на Ал Кайда”, а в ЦРУ казват, че „дори марката цигари, която пуши, е държавна тайна”. Терористите дават милиони за главата му, но никой не знае как изглежда.

Появата на дроновете печели общественото мнение на страната на войната срещу терора. Убийствата от дистанция са чиста работа при никакъв риск. Армията на САЩ през 2012г. разполага с цели 7000 безпилотни самолета от разни видове: разузнавателни, ударни, насочващи. Най-малкият е като играчка: 16 см дълъг и тежащ едва 18 грама. Лети като тромав гълъб над претъпканите пакистански пазари и проследява отблизо най-опасните терористи. Малцина са го виждали, но вече е оперативен. Най-големият дрон е прословутият Predator, въоръжен с две ракети за хирургически удари. Едната  - с инфрачервена глава за самонасочване по топлинна следа. Другата - с малък заряд, е предназначена да влиза през прозорците и поразява цели в затворени помещения, без да засяга съседните стаи.  

Войната на дроновете е война от нов тип. В нея американците са в ролята на богове, които без риск за живота си, с чаша кафе в ръка убиват от комфортното си кресло в Невада ислямисти, които тревожно се взират в слънчевото небе на изтока, наострили уши да чуят дискретния бръм на вездесъщите дронове. Противниците ги разделя океанът и огромната технологична пропаст, която отнема на ислямистите последния коз: готовността им да се жертват, гордостта им на мъченици на джихада.

Това е война с много трупове, но без име. Формално тя не е обявена. Медиите я отразяват като статистика. Общественият скандал не рискува да забие нож в гърба на политиците. Телевизиите вече не излъчват репортажи с ковчези, увити в американското знаме.

Пред портала на базата в Крийч има две тенти. Под едната трима ветерани от Афганистан в инвалидни колички са дошли да подкрепят операторите в базата. Вдигат бири и подвикват към джиповете: „Давайте, момчета, избийте ги до крак!”. В тентата отвъд шосето друг американец е дошъл с плакат „Спрете Kill TV!” И над двете тенти се вее федералното знаме.

Войната на дроновете обаче буди други тревоги. Де факто тя дава право на президента и съветниците му да произнасят смъртни присъди, понякога дори над американски граждани, прегърнали джихада. Като Ал Аулаки. Друг проблем: докато армията унищожава терористите от своя списък сама, то ЦРУ заръчва операциите на частни фирми. Те не носят отговорност по никой закон, пред никой съд. Войната е де факто приватизирана. И носи добри пари. Един оператор на Predator получава 250 000 долара годишно. Затова от ЦРУ множат поръчките. Пикът е през 2011-та: над 3 000 мисии само в Пакистан. „Убиваме само терористи, невинните жертви са изключение”, уверява президентът Обама. Ако се вярва на пакистанските правозащитници обаче само 40 от убитите са терористи, невинните жертви са стотици.

Брандън Брайънт, бивш „пилот”на дрон, нехае за статистиката. Той плюе кръв и спи по два часа нощем. При една от мисиите изстрелял ракета, а сетне видял как невръстно дете се втурнало към глинената къщура на баща си. Брандън още помни как изтичат петте секунди до взрива, най-дългите в живота му. После взрив. Набрал в чата „дете ли убихме!?”. Шефът му отговорил: „Това са кучета”. Брандън напуснал по болест, но оттогава няма подобрение.

Сенаторът Джон Маккейн най-остро критикува войната на дроновете: „Въпросът не е кои са противниците, а кои сме ние, щом посягаме на невинни”. Анонимната война на безпилотниците убива малцина терористи, но множи враговете на Америка, твърдят пакистанските анализатори. Всяка сватба в планините прилича на талибански лагер, гостите стрелят във въздуха и размахват оръжия. Дроновете са изтребили безброй младоженци. Роднините им мигом прегръщат джихада. От унижение. За отмъщение.

На 15 април 2013г. две бомби окървавяват финала на бостънския маратон. Атентаторите са идентифицирани: братята Тамерлан и Джохар Царнаеви. И двамата прегърнали джихада заради проповедите на Ануар Ал Аулаки. Същият, когото дроновете на ЦРУ ликвидират в Йемен през 2011. Ал Аулаки си отмъщава дори от гроба. История без край.






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799750
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031