Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2020 18:13 - „ДЕСПОТ СЛАВ ВЛАДЕТЕЛЯТ НА РОДОПИТЕ И МЕЛНИК“: ЦАР КАЛОЯН. ДИПЛОМАТ И ВОЕНАЧАЛНИК
Автор: eboa Категория: История   
Прочетен: 2625 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „ДЕСПОТ СЛАВ ВЛАДЕТЕЛЯТ НА РОДОПИТЕ И МЕЛНИК“: ЦАР КАЛОЯН. ДИПЛОМАТ И ВОЕНАЧАЛНИК

Когато Калоян се възкачва на българския престол (1197) , титлата цар още не е призната от никого извън България. Тя е извоювана от него, с дипломация и война.

„...Калоян е напълно неизвестен и неочакван фактор за кръстоносците. Оказва се, че те изобщо не са подготвени за сложната и противоречива политическа структура на Балканите. Калоян ги изненадва и с бързи ходове на куманите „матира“ рицарите, като ги разбива пред стените на Одрин през 1205г., пленява императора им Балдуин Фландърски и напълно обърква сметките им. Рицарите са в трудна ситуация. Те не са предполагали, че изобщо на Балканите „гъмжи“ от народи, които те наричат „варвари“, или в най-добрия случай схизматици.“..

Стрелките на историческата логика ни посочват именно КАЛОЯН като най-вероятен императорски авторитет, който дава ДЕСПОТСКАТА титла на СЛАВ. Това впоследствие е силен импулс в битката за българската корона, която Слав предприема срещу узурпатора Борил. Калоян е разчитал на силни съратници в завладяването на нови земи за България в Тракия и Македония. Такъв верен военачалник е бил и Алексий Слав. С титлата деспот Калоян прави Алексий Слав втори по ранг в държавата си.

Малко след пленяването на Балдуин, папа Инокентий III ззапитва Калоян каква е съдбата на Балдуин. Отговорът на Калоян е многозначителен и достоен за император:

„Балдуин отдаде дължимото на природата.“...

В резултат на променената обстановка на Балканите, Калоян бързо разбира, че още младата българска държава вече не може да намери международно признание от традиционния доминиращ фактор – Византия. Той решава да се обърне към Папата, за да получи ЛЕГИТИМАЦИЯ за своята власт, както и за българската църква. Започва усилена кореспонденция с папа Инокентий III, която довежда до нов успех за Калоян. Упълномощен пратеник на папата връчва корона и царско (кралско) величие на Калоян.


image

Дипломатическият гений на Калоян проличава в това, че едновременно с войната срещу Латинската империя (1205-1207), Калоян печели силна „ръка“ направо от Патата, който се стреми да помогне на Латинската империя, но и да привлече България в лоното на Рим.

Top of Form

image 
Папа Инокентий IIIi

 

 





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eboa
Категория: Поезия
Прочетен: 629642
Постинги: 741
Коментари: 459
Гласове: 4214
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031