Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2007 14:07 - "Есента на нашето риалити", статия от сп. "Тема", септември 2007г.
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 2675 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 11:30


Иво Христов

 

Есента на нашето риалити

 

Чуждицата е езиков агресор. Удря по слабите места, завоюва терен, забива пряпореца там, където липсва дума. Има и нахалстващи чуждици. Когато езикът /разбирай държавата, обществото, духът/ е жизнен, натрапчивата чуждица отмира без време. Някои се прихващат. Предимството от неканените чуждици е, че приемният език ги обагря в нюанси. Риалити /reality/ ще рече действителност, но за българина двете не са синоними. Действителността навява кахъри, безпаричие, тревоги, тя е сурова. За българина риалити е вечерната доза релаксираща пошлост с отнапред обещан хепиенд.

Тази есен е есента на риалитито. Има най-малко три, супермащабни. „Сървайвър”, „Пълна промяна” и местни избори 2007. Действителността е нон грата в ефира. Тук-там в новините мимолетно проблясват като слънчеви зайчета уморени даскали, смазани автомобили, разорени земеделци, но това са фрагменти от банална мизерия, които не вълнуват рекламодателите: необходимият залък горчилка между две сладки хапки риалити. Дори в новините истината понякога мяза, ако не на риалити, то на латино. Просълзеният Желязко Христов от „Богатите също плачат”, тънкоустата Янка Такева от „Дързост без красота” или както там му беше заглавието. Действителност или риалити? За мен е риалити, режисурата и сценарият в спектакъла ми идват в повече, автентичността куца. Двамината се борят за зрителския вот, унижените даскали са само масовката. Ще го разберем до седмица-две.

Но да се върнем на чуждиците. Проблемът с тях е, че докато езикът ги опитоми, битуват в известна семантична и граматическа неопределеност. Как ли ще дойде „риалити шоу” в множествено число? Риалити шоуТА? Или просто риалити представления? Ако бяха достоверни, щяха да са „риалистик” /realistic, англ./, щом са риалити, че и шоу, значи не са баш истина. Тоест ментета.

Трите есенни риалити представления, трите ерзац-действителности ни предлагат полулъжи. За да повярваме в тях, от нас се иска да снижим критичния си праг в името на собствения ни комфорт и удоволствие. Не питай, а гледай. С политическата си апатия българският избирател отдавна е възприел ролята на вечно дуднещ сеирджия на собствената си съдба, тъй че наглед нищо не отличава изборите от конкурентите „Сървайвър” и „Пълна промяна”. Остава да си избереш едно от трите.

„Сървайвър” е драматизация на скаутски лагер в тропика. Плочкирани кореми, релефни мишци, задушевни разговори край огъня с привкус на бригадирски кич. И болката...от щипещите раци. И ужасно мокрият дъжд. Май не съм единственият, който скучае, щом на моменти водещият се опитва да напомни съдбовността на играта на нехайните участници, подпомогнат от гробовни акорди.

„Пълна промяна” е лабораторията на утрешното безлично човечество с елемент на сантиментализъм. Или рекламна витрина на естетичната хирургия, която се питае с fashion victims /жертвите на модата/, петимни да минат под ножа, за да изхитрят неблагодарната си съдба. Тук Бог е несръчният калфа, а докторите – демиурзи. Парите, болката и раздвоението остават зад кадър. Обнадеждаващата илюзия, че всичко е в ръцете човешки отхвърля досадното метафизично бреме и отприщва много мечти, развързва кесии. Да ме прощават авторите, но границата между рекламните паузи и самото предаване са съвсем условни, затова превключвам, без да се помайвам.

С риск да ви се сторя безнадеждно задръстен, си признавам: пред декоративната екзотика на „Сървайвър” и сълзите на преобразените в лебеди патета, предпочитам нескончаемото риалити на българската политика, също толкова пошло, но затова пък динамично, всеобхватно и с далеч по-голям залог. Политиката по нашенски отдавна е строшила ценностните окови, за да могат ръцете свободно да шарят насам-натам. За да прилъжеш избирателя, който си остава едно необходимо зло в условията на фасадната демокрация, трябва да си малко шоумен. С незначително закъснение спрямо развития свят у нас тази есен настъпи ерата на политиката-спектакъл.

Някои кандидати са удивително сръчни в занаята. Преди седмица бързорекият Тити призова гражданството „да си отвори широко очите” и за повече убедителност се ококори като с пръсти разтвори клепките на очите си с думите: „Гледайте ме внимателно!” Последва фотографски картеч, а кадърът с кокорбашията на демократите се озова комай във всички издания и на корицата на нашето списание, за което никой не бива да бъде корен. Снимката е ефектна, персонажът хваща око, а не върви колегите да го пуснат, пък ти да го проспиш. Тити познава законите на политиката-спектакъл и си служи умело с рефлексите на гилдията. Всички видяха снимката, никой не разкодира скороговорката му, но важното е, че той присъства.

За актьорските дарби на генерал Борисов е излишно да се говори. Кожената му тужурка и сентенциозната реч отдавна изтриха дори от паметта на киноманите прототипа на Сталоун от „Кобра”. Констатирам, не влагам ирония. Ала самосъзерцанието е пагубно за актьора и прословутата поза за интервю с отметната леко назад и встрани глава, която можем за удобство да именуваме „поза Борисов”, започва да натежава. Опиянен от своето майсторство генералът взе да не уцелва верния ъгъл и през коварната оптика на камерите главата му изглежда с масивна челюст и скосено в перспектива теме, което пак условно бих нарекъл „деформация а ла Дуче”. Актьорската виртуозност на генерала обаче е такава, че слабостите убягват на средния риалити-потребител, което потвърждават и сондажите.

Другият генерал, Бриго Аспарухов продължава да се изживява като боец на тихия фронт във великошумните среди на политическото риалити. Засега фрапира лятото с червената си тениска на Бузлуджа и високопрофесионалното си мълчание отсетне. Тъй избори не се печелят, но често се стига до финал. Но да речем, че засега разузнава опонентите си...

Кандидатът на криво-ляво слепената със скоч десница Мартин Заимов е руски възпитаник и сякаш води кампания под ритъма на знаменитата „Утринна гимнастика” на Висоцки: „Вдох глубокий. Руки шире. Не спешите, три-четыре.

Бодрость духа, грация и пластика...” Напътстван от активния си PR Заимов прегръща наред, пред камерите си играе на самолет, яха велосипеди и настоява софиянци без оглед на пол, възраст и материално положение да афишират усмивките си. Неуморният Мартин се изявява и като търговски пътник на порцеланови чашки за кафе с надпис „Аз обичам София”, каквито разнесе собственоръчно по всички редакции.

Изборният панаир се обогатява и от архонт Бинев, който встъпи в надпреварата с цитат от Кунфуций, с което даде своя икуменически принос.

„Успялата жена” д-р Антония Първанова вероятно е скатала фолклорната носия от парламентарните избори в Кърджали под някой  родопски камък. Увлечението на докторицата по фолка все пак изби във фразата за „100-процентовата жена”, инак Първанова встъпи в битката за столицата с по-пригодните за градски условия тайори.

По швейковски простодушна изглежда и програмата на кандидата на комунистите Петко Тодоров, който е чешки възпитаник: „София да стане Прага”.

Ще спра дотук, защото кандидати бол. Ще се съгласите, че политическото риалити с нищо не отстъпва на телевизионните полуфабрикати. Д-р Първанова и Юлияна Дончева дори не се нуждаят от „Пълна промяна”, а мудните раздумки на сървайвърите не издържат на темпото на Тити. Затова се наслаждавам на драматургията и възнамерявам да гласувам. За разлика от зрителският sms, политическият вот е безплатен.

А демокрацията също е чуждица. В годините на соца й викаха народовластие, но не беше същото. Демокрацията се опитомява с гласуване. Ако ли не, се изражда в риалити. Уж действителна, но не съвсем.



Тагове:   нашето,


Гласувай:
0



1. liliahristova - Добре си го написал,
26.09.2007 15:04
но в едно бъркаш - политическият вот НЕ Е безплатен. Щом слагаш всички кандидати на една сцена, просто трябва да намериш онзи, който брои банкнотите, и да му се представиш. Двайсетачката не ти мърда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798838
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031