Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2008 11:37 - "Инфлация на добрите намерения" - статия от сп."Тема"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 4236 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Иво Христов

 

Инфлация на добрите намерения

 

Глобалното село прескочи в нова година. Фойерверките в Париж, Лондон и Ню Йорк  угаснаха. Стихна и пукотевицата в горещите точки: София, Багдад и Кандахар. В ранни зори се чуваше само откъслечна стрелба, сигурен знак, че 2008-ма е изтласкала дотегналата на всички ни 2007-ма от заеманите позиции. Снегът успя да покрие щетите от среднощните сражения: потрошени бутилки, преливащи контейнери за смет, обгорели пиратки, но не и пресния спомен за едрогърдите „Радки”, чиито гюбеци тази година превзеха абсолютно всички телевизионни канали. Без изключение. „С любезното съдействие на БНТ” Ивана обърна площад „Батенберг” на „квартална кръчма”. По Нова Деси Слава пя репертоар в гамата от Майкъл Джексън до „Чебурашка”. Вярна на американската си стилистика БТВ ни предложи задокеански продукт: концерта на „Планета”. Какво се кокорите?! Видян от Съединените щати продуктът си е задокеански.

Притихналата под снежния килим България се събужда в месеца на добрите намерения. Мнозина са дали обет да спрат цигарите, други да спортуват, трети да се захванат с нещо градивно. За начало обаче трябва да се разтреби вчерашната посуда. Туристите да се завърнат в градската джунгла. Да се изтрият поздравителните sms-и от задръстените телефони. Злободневието взема връх. Скоро лъсва астрономическата условност на жалонната дата. Котировката на добрите намерения рухва и нататък си знаем. Добрите намерения са нещо като политически обещания, които даваме сами на себе си. Липсата на добра воля им отнема живеца.

През 70-те Франция преживяваше инфлация, цените растяха постъпателно, а президентът-аристократ Валери Жискар Д’Естен бе сконфузен от журналистите, че не знае колко струва билета за парижкото метро. Имаше популярен скеч с новогодишното интервю на президента. Лъже-Жискар честитеше на французите „новата 1978 година”, а журналистът го поправяше „1979-та, Monsieur le President!” Невъзмутимият Жискар отвръщаше: „Тъй ли?! Изглежда всичко расте...” Подобно впечатление за неадекватност остана от протоколните декларации в края на родния политически полусезон: Европа, растеж, евро вместо еуро... Междувременно гражданството коментираше инфлацията, Вальо Топлото и болежките на Маргините. Дори в протоколните си приветствия в 12 без пет мащабните политици съумяват да вложат смисъл. Саркози заяви, че образованието и градоустройството са ключът към модернизацията на Франция. Путин поздрави руснаците, че след две трудни десетилетия през 2007г. отново са се почувствали единен народ. От обръщението на президента Първанов запомних излишно строгия поглед на държавния глава взрян нейде зад камерата. Не стана ясно къде. Тъй ни поведоха достойно в годината на плъха. По китайския календар.

Ако приемем, че политическата реч по нашенски отдавна е девалвирала, то в празничната суетня сме далеч от водещите образци в кича. Все още не помилваме ритуално някоя пуйка, преди да теглим ножа на милиони други, както правят американците в деня на благодарността. Нито пазарската истерия у нас е сравнима с цвиленето на западния потребител при предколедния щурм на магазините. Нашенската противовъздушна отбрана проспа рейда на Дядо Коледа, докато американското въздушно-космическо командване информира urbi et orbi, че е засякло впряга на добрия старец във въздушното пространство на САЩ. Както сме я подкарали, за да се съхрани приказното вълшебство на коледните подаръци, благият лапландец ще трябва да си изработи шейна по стелт-технологията. За щастие засега противоракетната отбрана е само проект, но нали и ние претендираме за място под чадъра, с всички произтичащи от това последствия... Магията изисква задължителна доза невинност, от която сме на път да се отречем.

Впрочем ескалацията на добрите търговски намерения в последните години нарои дядо Коледовците до числото N на пошла степен. Тази година брадати червенодрешковци със съмнително лапландски тен дебаркираха на калифорнийските плажове яхнали сърфове, други разнасяха пици на мотопеди. Дядо Коледовци любители на адреналина се спуснаха и на парашути, но да речем, че тези последните тренират за деня, когато противоракетната отбрана ще е оперативна, за да са готови за всякакви евентуалности. У нас също броят на белобрадите взе заплашително да се изравнява с този на децата. Ако перифразираме един съмнителен по вкус рекламен слоган, наближава денят, когато някои дядо Коледовци ще останат без деца. Вкратце търговията взе връх над магията на празника и веселата суетня около каледните подаръци /писма, елхи, комини/ се превръща в обикновено изнудване на родителите. Вълшебството също подлежи на инфлация.

Затова се подразних, когато един закопнял за ефир мустакат шеф на БНТ се яви в червена премяна насред новините и се закани на дядо Мраз. Незлобливият старец отдавна е в пенсия след години на достойна служба, в които сам разнасяше подаръците на хората от по-старите поколения. Тъй че не разбрах с какво бе заслужил това нелепо зъбене, което никак не приляга на разносвач на подаръци, пък бил той и костюмографско менте. Сетне обаче „жестокостта ми се сломи”, когато целият дежурен състав от националната медия, все хора израснали с дядо Мраз, излязоха и изпяха някаква празнична песньовка, както правехме в Нова Тв преди десетина и повече години. Програмата на националната медия продължи със скечове поставени от Хачо Бояджиев /известен български телевизионен и театрален режисьор от средата на миналия век, бел.авт./.

Инфлацията не подмина и благопожеланията, които си отправяме по празниците: времето, когато упълномощаваме gsm-ите ни да общуват помежду си без много да им се бъркаме. Ако посланието е подписано се досещаме, че е циркулярно благопожелание от gsm-а на изпращача към знайните и незнайни gsm-и в листата на апарата. Ако ли получим някоя римушка, се догатваме, че ще да е изтеглена от интернет. Навремето мушвахме пръст в дупката на пощенските си кутии в очакване на няколко картички по празниците. Днес всички получаваме десетки честитки, без гаранция, че са изпратени с мисъл за нас.

Нова година е и сгоден повод за звукова сублимация на междусъседските козни. С интерес наблюдавах как обитател на отсрещния блок драсваше фитила на едрогабаритни шашки, замяташе ги през прозореца и бързешком се прибираше вкъщи. След детонацията сепнатите му комшии излизаха по балконите, оглеждаха прозорците и плахо надничаха към улицата. В разните часове различни съседи преминаваха в настъпление и така до полунощ.

Секунди преди 2008-ма да настъпи нюйоркчани ликуваха при спускането на светещата ябълка, московчани се носеха на кънки по Червения площад, парижани очакваха ритуалното запалване на светлините по „Шанз-Елизе”, Ивана наместваше бюстието си.

В 00.00ч. небето над Сидни се озари с най-пищния за тази година фойерверк. В София имаше хиляди частни зари, едни по-скромни, други по-зрелищни, въпрос на средства. А на пл.„Батенберг” Ивана пое щафетата след „Мила Родино” и хората запяха:

  

„Води ме в някоя квартална кръчма

и поръчвай, пий за мене

и се сбий заради мене.

Всичко живо да ни псува,

от целувките ни бясно да ревнува.

Бясно карай на червено,

направи за мене нещо откачено.

Нещо диво, нетипично...”

 

За пръв път се заслушах в текста на песента. Че то си е цял манифест!



Тагове:   намерения,


Гласувай:
0



1. chara - чудесен текст
02.01.2008 13:47
и не толкова чудесна действителност...
Не знам защо тук, в този край на света, всичко е така на дребно! И до къде може да продължи тази девалвация на духа!
цитирай
2. анонимен - много си добър, ей!
04.01.2008 02:44
ама ти сигурно си го знаеш :)
поздрави!
цитирай
3. анонимен - Защо ли си мисля, че "Батем...
04.01.2008 22:13
Защо ли си мисля,че "Батемберг" се пише с"Н"
цитирай
4. leroisalomon - Мерси! Поемам отговорност за ре...
05.01.2008 09:28
Мерси! Поемам отговорност за резила и тутакси коригирам! Друг път ще се измъквам с "жълтите павета"...:))))
цитирай
5. анонимен - към автора на блога
27.01.2008 08:03
Бихте ли посочили е- майл адрес към блога или личен е-майл за контакт, Скайп име или ICQ номер?
Благодаря. Ружа
цитирай
6. leroisalomon - ivohrist@gmail. com - личен мейл за ...
27.01.2008 18:16
ivohrist@gmail.com - личен мейл за контакт
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799359
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031