Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 11:19 - "Маски-шоу" - статия за сп. "Тема", 20 октомври 2008
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3984 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2008 10:23


Иво Христов 

Маски-шоу 

Настъпление на закона или борба за контрабандните канали? Суперпродукциите с качулатите командоси са холивудски по мащаб и сценарий, макар и с български актьори. 

Метафорит порази елита ни. При това „заболяване” говориш иносказателно, с метафори, защото истината е деликатна за изричане. Татяна Дончева се оприличи на „зайче”, погнато от вълци. Доган отвори дума за ампутирани крайници. Станишев пък отрече да се готви „нощ на дългите ножове” в БСП. Разбира се, никой няма намерение да разфасова зайци с дълъг нож посред нощите, но и тримата говорят за едно и също. За да ги е тръшнал метафоритът, работата ще да е доста деликатна. Деликатисима!

Всяка власт си има срамни тайни. Властта е порочна по природата си: неколцина плетат съдбините на мнозина. Понякога пряко, по-често косвено. Принципът е валиден независимо от режима. Затова неколцината властници прикриват действията си: от демократичен свян или от „висша целесъобразност” при диктатурите. Нечестиво е да се набъркваш в чуждия живот, да потъпкваш принципите си, но това е жребият на политиците. Първородният грях на професията им. Сред тях невинни няма.

През 80-те непорочна Америка с потрес откри, че била като всички останали. Аферата Иран-контри извади наяве немислимото. Америка бе продавала оръжие на заклетия си враг, аятолах Хомейни, който размахваше пръст на целокупния Запад и месеци наред бе държал американци за заложници. Парите от трафика се пренасочваха към никарагуанските контри, американските съюзници в борбата с просъветските марксисти в Манагуа. Разбира се, триъгълната операция беше толкова скандална, че се извършваше в дълбока конспирация. Конгресът бе забранил финансирането на контрите, но администрацията на Рейгън държеше то да продължи, в името на висшите императиви на демокрацията, и си набавяше парите чрез тази контрабанда. Мнозина вземаха комисионни по веригата. Връх на скандала: ЦРУ бе отворило коридор за трафика на дрога, с който контрите сами набавяха част от необходимите им средства. Дрога, продавана в САЩ.

Аферата взе да приема форма през 1986-та. Из Вашингтон плъзна епидемия от метафорит. Никарагуа бе наричана „непотопяем самолетоносач”, „комунистическа зараза”, а контрите „спартанци на свободния свят”. Уви, неблаговидната истина изплува в печата. Комисията Тауър проведе разследване. Президентът Рейгън излезе сух, неколцина висши чиновници се отърваха с условни присъди. Отнесе го невзрачния полковник Оливър Норт, координаторът на операцията. Норт беше военен, но имаше безизразно лице, poker-face, онази маска, характерна за ченгетата.

Дали контрабандата в името на „демократичните императиви” е свършила с Ирангейт е реторичен въпрос. Има-няма година Европарламентът се занимаваше с нелегалния трафик на лица, нарочени за ислямисти. Американците ги похищават из Европа и ги препращат за „профилактиране” в Египет, Гуантанамо и другаде, извън периметъра на обременяващите демократични норми. Това – под носа на европейските полиции.

Контрабандата на хора, стоки и пари е част от рутинния арсенал на всяка специална служба.

У нас тя е отрасъл в икономиката. Въпрос на география и вакуум на държавност. Наследените от ДС канали са щекотлива тема, която кара политиците да надяват маските и да минават на метафори. Изрядко сюжетът се развява от десницата, когато е в опозиция, но мигом угасва, щом същата пристъпи във властта. Де се е чуло булка да роптае срещу зестрата си?!

Контрабандните канали са сложна логистика: складове, химически цехове, куриери, митничари, маршрути, дистрибутори, клиенти, политически и полицейски чадъри по цялата траектория. България е етап на трасето от Близкия и Средния Изток към Европа. Каналите са толкова жизнени, че подобно на червеите се роят, ако ги срежеш по средата. Те са кръвта на международната организирана престъпност, на МакМафията, която британецът Миша Глени описа в книгата си. Глава първа в нея е България.

Впрочем у нас понятието „организирана престъпност” е купешко клише. По ни приляга дирижирана престъпност. Тя се роди от държавата, отгледа я властта, а напоследък не е ясно кой кого обгрижва. Най-бива „дирижираща престъпност”.

Когато руската държава взе да притиска олигарсите към края на 90-те, новините почваха с качулести командоси, които просваха на пода разтреперани служители в поредния офис. Медиите нарекоха новия репортажен жанр „маски-шоу”. Припомних си го преди десетина дни, когато качулати ДАНСинг старс изведоха високопоставен кокошкар от столичен магазин. Камерите ги чакаха, надлежно свикани за случая.  Последва акцията в Дупница. Качулките бадева се изсипаха в града на Галеви, но пък си беше „маски-шоу”.

В резюме: на ниво специални служби имаме уволнение. Един етаж по-горе, на политическо ниво Станишев и Петков са в явен конфликт. Още по-горе, висините са обгърнати в мъгла. Коментарите на президента се донасят издалеко, като думи от някакво институционализирано радио Ереван, което се произнася с повод и без повод, но задължително без смисъл. Олигархическите фактори мълчат.

На лековерното гражданство се сервират метафори и наивни обяснения. Драшков бил уволнен за подписката срещу Дончева. Май Сертов бил заръчал да наглеждат разпечатките на журналистите. Скандалът обаче разбуни държавата и едва ли причината са вътрешнозаводските дисфункции на ДАНС. Тогава?

Ако кабинетът търсеше да пресече контрабандата, върху която паразитира организираната престъпност, щеше да потърси обществена подкрепа, да декларира благородната си кауза. Вместо това ни се поднасят канцеларски клюки, което създава усещането на гузни мотиви. Затова ви казвам – „маски-шоу”.

Най-всеотдаен адвокат на премиера-социалист в медиите е апостолът на американския либерализъм Стефан Гамизов. Същият дори прикани уволнения Драшков да свидетелства в „един специализиран институт зад граница”, който установява истинност на показанията. Институт за демократични изследвания? Демократичен изследователски институт? Фонд „Истина и демокрация”? Поканата остана смътна, но задейства личния ми детектор на демократичната лъжа.

Но нека се запитаме човешки. Бихте ли заклали кокошка със златни яйца? Не бихте ли я помилвали? Приласкали? Закриляли? Не?! Дори в името на демократичните императиви?! Човеци сме, все пак...



Тагове:   маски,   октомври,   шоу,


Гласувай:
0



1. chara - Прав си!
17.10.2008 12:30
Всичко е шоу, хляб и зрелища за тълпата. В бъдеще е възможно да се набляга на зрелищата, поради невъзможността на публиката да си купи хляб. Иначе пастите са в изобилие...
Въпросът е какво се случва на другото ниво, онова над шоуто, зад завесата.
Както обикновено става въпрос за пари и власт. Колкото повече /пари, власт т.е. интерес/ толкова повече /шоу/.
За мен е по-любопитна реакцията на безкрайно търпеливата, безразлична, овчедушна публика.
цитирай
2. анонимен - Заколването на кокошката
17.10.2008 18:14
Точна статия и в хубав стил. Да добавя 1-2 изречения за подсилване на точноста - Ако Б-я или друга държава се опиташе реално да прекъсне трафика, който, освен златни яйца, носи и дрогираните ни деца, то тогава ще ни дойдат на гости морските пехотинци, евро-спецове или солдати (или всички заедно). Та, кое е за предпочитане в нашия случай - контролиран трафик, не-контролиран трафик или България да спре едностранно трафика?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799181
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031