Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 07:09 - "Брежнев" - портрет на един от последните "червени императори" за броя на сп. "L'EUROPEO", озаглавен "Стената"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 5652 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2009 07:10


Брежнев: залезът на системата

 

От Иво Христов

 

Лидер на мизерстваща суперсила, пред която трепери половината свят, герой на безброй вицове Леонид Брежнев е символ на залязващия Съветски съюз.

 

В прохладното утро на 13 октомври 1964 върволица от черни лимузини докарва 22-ма комунистически велможи в Кремъл. Заговорниците треперят пред стихийния  нрав на съветския лидер Никита Хрушчов и се престрашават да го свалят от поста, докато е на почивка в черноморския курорт Пицунда. Величията дълго се колебаят кой да отнесе гнева на буйния Никита като го информира за преврата. Мнозина виждат себе си в Кремъл, но за ролята на лошия вестоносец нарочват незлобливия Брежнев. Леонид Илич блести с безхарактерност и от млад носи прякора Балерината, заради податливата си природа. С посинели устни и разтреперана ръка Брежнев взема слушалката и приканва Хрушчов да се върне в Москва. Отнася ругатните на изиграния Никита. Акулите ликуват. Мръсната работа е свършена, останалото е рутина. За да не се сдавят в борбата за наследството, на първо време утвърждават за приемник мекушавия Льоня Брежнев. През ум не им минава, че той ще остане на поста си дълги 18 години. Късметът впрочем неизменно съпътства Брежнев през злочестия руски XX век. Той има еталонната биография на комунист от онова време.

 

Пролетарско детство и трудова младост

 

Леонид се ражда на 6 декември 1906 в село Каменское на южните окрайнини на Руската империя, а самата мисъл че някога де факто ще наследи престола на Романови изглежда безумие. Революцията през 1917-та преобръща пластовете и шлосерът Льоня подхваща партийна кариера. Пролетарският му произход е предимство. В завода е от петнадесетгодишен. Жени се за покръстена еврейка, Виктория Денисова с рожденна фамилия Голдберг. По образование Брежнев е инженер-металург, но работи като землемер, а семейството му чергарства според повелите на партията: Курск, Белорусия, Урал. Леонид е прилежен, но не и натегач. Радва се на щерка си Галина, която ще отрови старините му и изпълнява, каквото му наредят.

Парадоксално, но Брежнев е галеник на сталинския терор. В злокобната 1937-ма, когато десетки хиляди падат жертви на параноята на вожда, кабинетите в администрациите опустяват. Един черен форд взема недоумяващия Леонид от дома му и го откарва на новата му месторабота. Едва 31-годишен Брежнев е назначен за партиен шеф на Днепропетровска област с територия колкото България. През 30-те в страната се шири доносничество. Върви вицът за тримата лагерници: първият осъден за саботаж, защото закъснял за работа, вторият за шпионаж, защото подранил в цеха, а третият за дребнобуржоазен конформизъм, задето идвал винаги навреме. Страхът е господар, затова подчинените обикват Льоня за добродушния му нрав.

 

В защита на отечеството

 

На 22 юни 1941 призори Вермахтът преминава в настъпление, а опашки от доброволци се редят пред наборните пунктове на Съветския съюз. Брежнев е сред тях, но и тук му провървява. Получава чин бригаден комисар, офицер от „челюстните войски”, които водят „политическа просвета” сред армията и връчват партийни книжки. Леонид е сред редките щастливци, които прекарват четири години на фронта без нито едно раняване. Само три пъти се оказва под куршумите. При десант край Новоросийск катерът му се натъква на мина и Брежнев губи съзнание във водата. Моряците го спасяват. По-късно епизодът е изопачен в мемоарите на лидера, в които Леонид спасява припаднал матрос.

Черновеждият красавец е прославен женкар и се прочува с много „полеви романи”. Старшите офицери му завиждат и за цялата война го удостояват само с четири ордена. Франтоваците ги посрещат според ордените, затова Брежнев затаява обида, която на стари години ще се превърне в неустоима страст към всякакви почести и отличия.

Съдбата е благосклонна към Леонид дори на историческия Парад на победата в Москва. Сред хилядите воини на Червения площад камерите не щеш ли увековечават в крупен план и генерал-майор Брежнев като асистент-знаменосец, с което той влиза в легендата.  

 

Строител на комунизма

 

Войната, разкулачването и репресиите разоряват руското село и страната гладува. Кремъл търси чудодейно решение и в комунистически стил решава да разоре безбрежната казахстанска степ. Задачата е заръчана на Брежнев през 1954. Той действа със замах, строи пътища, складове, цели градове. И отново късмет! След сушавата 1953, реколтата през 1954 се оказва богата и Леонид е окичен с лаврите на покорител на целината. Голяма част от зърното изгнива под открито небе, но соцдържавата винаги е била лош мениджър и угодлив статистик: Брежнев е привлечен в Кремъл и вече надзирава ракетостроенето. Той има едно велико за режима качество: за разлика от колегите си партийци не пречи на професионалистите да си вършат работата. СССР печели първия рунд в борбата за космоса, а Хрушчов блъфира притеснените американски журналисти, че конвейрите на съветските заводи „бълват ракети като кремвирши”.

 

Лидер на прогресивното човечество

 

Когато обстоятелствата възцаряват Брежнев уж временно в Кремъл, той разкрива неподозирана политическа интуиция. Апаратчиците в цялата страна се разтапят, когато чуят гласа му по телефона. Навикнали на хрушчовите псувни и грубости, те обикват стила на новия лидер, който търси мнението и дори съветите им. Леонид Илич е диалогичен, учтив и добряк. След десетилетия на сляп терор и произвол, чиновниците си отдъхват. Партийците дори не помислят да го сменят, пред страх от възможните му приемници. Брежнев се обгражда със земляци, а това ражда вицът за трите епохи в историята на Русия: допетровска/до Петър I/, петровска и днепропетровска. Междувременно КГБ затяга примката около инакомислещите, но оставя на мира верноподаниците. Между малобройните дисиденти в психоклиниките и затворите и остатъкът от обществото зейва пропаст. Изборът на конформизма става гаранция за комфорт. Тъкмо тази измамна брежневска идилия по-късно ражда инертното общество, наречено „епоха на застоя”.

Брежнев губи международното си лустро с потъпкването на Пражката пролет през 1968. Еврокомунистите се дистанцират от Москва. Съветската икономика се изтощава от непосилните военни разходи. Леонид губи съня си е се пристрастява към сънотворните. Тъкмо тогава съдбата за последно подава ръка на Брежнев. Петролните кризи катапултират цените на черното злато и в руската хазна отново руква поток от валута, който удължава живота на комунистическата империя с две десетилетия.

През 1974 Брежнев преживява инфаркт и инсулт, които безнадеждно увреждат здравето му. Това е официалната рождена дата на застоя.

 

Дорогой Леонид Илич

 

Ленин доказа, че страната може да се управлява от луд. Сталин доказа, че страната може да се управлява от тиранин. Хрушчов доказа, че страната може да се управлява и от глупак. А Брежнев доказа, че страната може въобще да не се управлява. Този виц резюмира катастрофалната парабола на комунизма: от утопията през терора до застоя. От култа към личността, до култа към безличието. Късният Брежнев е грохнал болник начело на загниваща империя. Леонид Илич работи най-много два часа дневно, останалото време посвещава на любимия си лов. Живее в ненатрапчив номеклатурен лукс. Пуши цигари „Новост”, носи родни костюми, гледа хокейни мачове. Има и една екстравагантна мания: колекционира автомобили, притежава над 40: „Ролс-Ройс” от милиардера Хамър, „Мерцедес”-600 от канцлера Брандт, „Кадилак-Елдорадо”от президента Никсън, „Мазерати 1968” от италианските комунисти. Шофира като състезател, а Кисинджър и Никсън отделят място в спомените си на преживяното кръгче с Брежнев, от което им се изправят косите.

Леонид Илич е безпомощен заложник на бюрокрацията, която не го пуска да си отиде, при все опитите му да се оттегли. Брежнев подписва документи, в които рядко вниква и води международни преговори с помощта на листчета, подготвени от неговите съветници. Страната затъва в административна парализа, магазините опустяват, дефицитът ражда спекула. Как изглежда съветският сандвич? Един купон за шунка между два купона за хляб, гласи тогавашен виц.

Мумифицирания приживе Брежнев е удобен на бюрокрацията и тя му се отплаща с манна от почести: той става маршал /за превземането на Кремъл, гласи вицът/, знаменит писател /за мемоарите си, писани от други/, а накиченото му с ордени сако напомня гръдта на броненосец.

През 1979 лобито на „ястребите” придумва безволевия Брежнев да одобри окупацията на Афганистан. С това рухва последният негласен пакт между изморения народ и комунистическата върхушка: да се съхранява мирът.

В последните две години от живота на „драгия Леонид Илич” започва подмолна борба за наследяването му. Претендентите се замерят с разкрития за корупция. Спряга се името на зетя на Брежнев, генерал Чурбанов. Под сурдинка се разпространяват клюки за разгулния живот на дъщеря му Галина, любовница на спекуланта Борис Буряц /Боря-Циганина/, второразряден тенор в Болшой театър и трафикант на крадени скъпоценности.

Последните месеци на Леонид Илич са мъченически. През март 1982 заводско скелев Ташкент рухва върху свитата на Брежнев. Охраната едва удържа тежестта му, но железата строшават ключицата на генералния секретар. Месеци наред той губи сили, но колегите му в Политбюро настояват лично да приеме парада на 7-ми ноември. Брежнев се поболява от настинка на трибуната на мавзолея.

Угасва в съня си на 10 ноември 1982.

 



Тагове:   Брежнев,


Гласувай:
0



1. chara - Като чета текста, започвам да правя едни аналогии ...
17.05.2009 08:18
относно подбора на кадри в т.нар. "ръководен ешалон", партийните бюрократи, номенклатурата, задкулисието от договорки и меркантилни интереси и т.н. и т.н.
Несправедливото във всичко това е, че за избор, направен от на една дузина хора /партийни другари/, после плаща цялото общество.
цитирай
2. rustam - Дорогой Леонид Ильич
17.05.2009 14:38
Не се превежда като ДРАГИЯ...
а СКЪПИ...
цитирай
3. leroisalomon - Знам, разбира се.
18.05.2009 16:57
"Драги" е еднозвучно на български и се припокрива по смисъл с руското значение, затова по-добре ляга в текста.
цитирай
4. анонимен - Товар 200
28.12.2009 17:08
Описаното може да се види на екран в този филм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799043
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031