Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2010 19:06 - "Курск – руският 11-ти септември" - статия за броя на "L'EUROPEO" озаглавен "Шпионски игри"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 12718 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 12.08.2012 15:55


Иво Христов

Курск – руският 11-ти септември

 

През август 2000 Москва и Вашингтон удавят на дъното на океана истина,която може да взриви света

 

Трагедията на „Курск” е руският 11-ти септември, категоричен е Уилям Хартунг от нюйоркския Институт за световна политика. Под руините на небостъргачите и на дъното на Баренцово море е погребана една и съща истина: че демокрацията е подвластна на политическата целесъобразност. Че има факти, които трябва да бъдат погребани за десетилетия, за да не експлодира светът. За целта се налагат официалните версии. Като тази за самовзривилото се торпедо, което погубило подводницата. Уви, този deus ex machina не обяснява десетките смущаващи факти от горещия август 2000: странните прегрупирания на руския флот, необяснимото протакане на спасителната операция, светкавичната визита на шефа на ЦРУ в Москва, разнобоя в декларациите на Кремъл и подчинените му адмирали в Мурманск, абсурдното наглед поведение на президента Путин.

Само една версия, тази на френския кинодокументалист Жан-Мишел Каре, навръзва в безупречна логика всичко известно по случая. Руският 11 септември също започва като шпионска игра, кулминира като трагедия пред очите на целия свят, а сетне променя напълно природата на властта в Русия. Теория на конспирацията? Не. Това е твърде удобно заклинание, за да се дискредитира шокиращата правда, която в разните й фрагменти е подкрепена от най-авторитетните свидетели на събитията: командващият британския флот адмирал Дейвид Ръсел, командващият норвежкия флот адмирал Ейнар Скорген, световнопризнатият специалист по торпедата Морис Страдлинг. От множество свидетелства и веществени доказателства.

 

Аферата Поуп

 

В края на юни 2000 в Москва започва процес за шпионаж срещу американския бизнесмен Едмънд Поуп. Той е бивш служител на флотското разузнаване, но в този бизнес няма бивши. Заснемат го със скрита камера в хотел, докато купува тайните на уникалното торпедо Шквал от създателя му Анатолий Бабкин. Арестът е показен и излъчен в репортаж по телевизията. Сигналът е ясен: с безвластието е свършено, Русия има нов управник: Владимир Путин. И той е от „бившите”. Президентът съзнава, че Русия е технологически изостанала, но разполага с някои уникални разработки, които не бива да изтичат зад граница. Сред тях е Шквал, торпедо, което развива 500км/ч под водата благодарение на технологията на суперкавитацията, своеобразно газово поле около ракетата в движение. Първоначално не вярвахме, че е възможно, споделя Поуп, обикновено скоростта не надхвърля 60км/ч, но сетне се убедихме, че го има.

Китай също се интересува от оръжието и изпраща наблюдатели на грандиозните маневри на руския Северен флот. Те са заявката на Путин за завръщането на Русия в световния океан. Планът на ученията предвижда пуск на Шквал от подводницата Курск на 12 август 2000 в 11.30ч.

 

Убиецът на самолетоносачи

 

Курск е стоманен исполин от най-модерния клас Антей с дължина 154 метра и височина колкото седеметажна сграда. Капитан I ранг  Генадий Лячин и неговите 117 моряци са най-сработеният екипаж на руския флот. През 1999 тъкмо Курск следи действията на натовската армада при операцията срещу Югославия. Държи на прицел самолетоносача Теодор Рузвелт.

В утрото на последния си ден Курск е на повърхността и следва инструкциите на ракетния крайцер Петър Велики, на който е базиран командващият учението адмирал Попов.  

 

Денят Х

 

На 12 август 2000 мътнозелените води североизточно от рибарското селище Териберка са следени от няколко американски спътника. Освен руската ескадра в района се навърта един разузнавателен кораб на НАТО и норвежкият шпионски съд Марията. По релефите на морското дъно се спотайват от сонарите британската атомна подводница Сплендид и две американски: Мемфис и Толедо.

Официалната версия за инцидентен взрив на старо торпедо на борда на Курск издиша още преди началото на трагедията. Защото мистериозната драма не започва с внезапен взрив, а още сутринта в 8.12, когато капитанът Лячин иска разрешение от адмирал Попов да се потопи на 18м дълбочина и да прекрати радиовръзката. Изглежда Лячин е забелязал следящите го USS Мемфис и USS Толедо и следва процедурите за секретност. В следващите минути корабите от руската ескадра внезапно се насочват към Курск, което е ясно регистрирано от спътниците. Във въздуха излитат и бомбардировачи с ядрено оръжие на борда, а такава мисия не е предвидена в плана на маневрите. Американците са решени да препятстват пуска на Шквал. В китайски ръце торпедото щеше да застраши американската хегемония в Тихия океан, счита оръжейният експерт Морис Страдлинг. Напрежението се покачва, а минути преди предвидения пуск кортежът на Владимир Путин напуска Кремъл и поема към летището. Като върховен главнокомандващ той знае усложнената ситуация в района на маневрите от сутрешния доклад. Президентът обаче заминава на почивка в Сочи. Съвпадение в часовете или знак за миролюбиви намерения? Въпросът остава. Но факт необичаен: същата сутрин пресслужбата на Кремъл изрично и предварително огласява часа на неговото отпътуване. Това е само първото от серия наглед необясними действия на руския президент. 

 

Инцидентът

 

В 11.28ч. капитанът Лячин докладва готовност за пуск, 26 секунди по-късно норвежките сеизмолози регистрират силна експлозия, а след още 135 секунди втора, стотина пъти по-мощна от първата. Курск потъва на 108 метра дълбочина. Изчезва от ефира. Вместо да предприеме незабавно издирването й, командващият ученията адмирал Попов на часа напуска ракетния крайцер Петър Велики заедно с китайските наблюдатели и отлита с хеликоптер за брега. Очевидно инцидентът не е просто технически, а политически и адмиралът бърза да се консултира с Кремъл.

Според версията на Жан-Мишел Каре въпросната утрин Мемфис следи Курск от дистанция 5 мили, а Толедо извършва близки маневри около руския исполин, за да препятства изстрелването на торпедото. Руснаците не биха рискували то да порази американската подводница. На това разчитат американците, но в плитките води има много бели петна на радарите и в 11.29 Толедо се сблъсква с Курск. Започва обратното броене на апокалипсиса. Вероятно в този миг хидроакустиците на Мемфис долавят характерното прищракване от зареждането на торпедо Шквал. То е толкова скоростно, че екипажът на Мемфис има броени секунди за реакция. Разбира се, американските съдове едва ли са имали разрешение да влизат в бой, но изглежда нервите на капитана поддават и Мемфис изстрелва торпедо МК-48, което пронизва торпедния отсек на Курск. Следва пожар, а след 2.15 минути и фаталната експлозия на складираните торпеда Шквал.

Този шокиращ развой на драмата се потвърждава от много убедителна фактология. След първата експлозия, тази от попадението на торпедото, капитанът Лячин не действа като при инцидент, сиреч не изстрелва сигналния буй към повърхността и не пълни баластите с въздух, за да изплува. За целта е достатъчно да натисне аварийно-спасителния бутон. Напротив. Курск дава пълен напред и започва маньовър като при външна атака. В часовете след инцидента край норвежкия бряг се появяват руски противолодъчни самолети. Свързах се с адмирал Попов, а той ме осведоми, че издирват чужда подводница, най-вероятно американска, свидетелства командващият норвежкия флот адмирал Скорген. Докато повредената от сблъсъка Толедо и засегнатата от ударната вълна Мемфис се оттеглят към Атлантика, руските кораби правят две странни находки. На километри от Курск се точи разлив на масло от аварирал съд. В близост до инцидента крайцерът Петър Велики открива зелено-бял спасителен буй от чужда подводница, вероятно от Мемфис. Буят се изстрелва автоматично и изглежда е бил задействан от взривната вълна при експлозията на Курск. Междувременно един ескадрен миноносец разхвърля дълбоководни бомби в широк периметър около потъналата подводница с очевидната цел да прогони или унищожи чужди съдове.

Пред Москва и Вашингтон стоят три задачи: да избегнат войната, да намерят правдоподобно обяснение на трагедията и най-страшната: да решат съдбата на 23-мата моряци, които все още са живи в последния, 9-ти отсек на подводницата. Те знаят тайна, която може да взриви света.

 

23-ма мъченици в подводния саркофаг

 

Те са последните оцелели след чудовищната експлозия. Херметизирали са люковете в 9 отсек, но мнозина са ранени, а въздухът не стига. Командването е поел лейтенант Дмитрий Колесников, който в тъмното описва на два листа случилото се. По-късно ги откриват водолазите. Първият лист е засекретен за 25 години. На втория четем: Натровени сме от пушеците. Чувстваме се зле. Налягането се покачва. Шансът да се спасим е 10-20%. Следва списък на оцелелите и, вместо сбогом, не се отчайвайте.

Едва на 13 август, 30 часа след трагедията, Москва я огласява с успокояващо комюнике, в което се говори за малък технически инцидент с лъжливото уточнение, че няма ядрено оръжие на борда. Русия омаловажава инцидента с подтекст, че той не е повод за война. Ужасените роднини на моряците вече прииждат в Мурманск. Разкрепостените след перестройката медии дават воля на възмущението от Путин, който демонстративно продължава почивката си на Черно море. Това самоубийствено политическо поведение няма друго обяснение, освен версията на Жан-Мишел Каре. Завръщането на президента в Москва би било сигнал за ескалация и крие риск от война. Във Вашингтон разбират сигнала и на 15 август в руската столица на непредвидена визита долита директорът на ЦРУ Джордж Тенет. В тези часове се решава цената на потулването на инцидента и съдбата на все още живите мъченици на Курск.

За кратко експлозивната истина е на път да изплува наяве. Московският в-к Версия, собственост на американската пресгрупа USNews, публикува сателитна снимка на повредената подводница-убиец Мемфис, която е докретала до норвежкото пристанище Берген. Гнездото на липсващия й буй е покрито с брезентова палатка. Същият ден агентите на ФСБ правят обиск на редакцията. Две седмици по-късно пред Ню Йорк Таймс източници от американското флотско разузнаване признават, че Мемфис е била в района на ученията, истина, отричана до този момент. Но и отвъд Атлантика разкритията секват.

Адмиралите в Мурманск на своя глава показват на журналистите подводни снимки на Курск, на които личат следи от сблъсъка с неизвестен съд. Скоро сами се отричат от думите си.

Спасителните операции се забавят под всевъзможни предлози: лоша видимост, увреждания от взрива. Времето беше ясно, морето спокойно, спомня си командващият британския флот адмирал Дейвид Ръсел. Москва симулира дейност, но отказва чужда помощ. Цяла седмица тежководолази правят огледи на стоманения колос. Руснаците са гневни, родителите на загиналите матроси засипват с клетви вицепремиера Клебанов, дошъл да обере мълниите на общественото недоволство на среща в Мурманск. Властта на Путин е на дъното на океана, пише Комсомолская правда. Политически самоубиец ли е Путин? Днес вече знаем с определеност, че не е. Той няма изход. Ако обществото научи истината, лобито на ястребите ще иска реванш. В тези августовски дни Кремъл изглежда решава да жертва живота на 23-мата мъченици в подводния саркофаг, за да избегне нова студена война, с риск от ядрен апокалипсис. Мимоходом Вашингтон анулира част от руския дълг и отпуска заем от 10 милиарда долара. Москва и Вашингтон имат общ интерес да пазят тайната, заключава експертът Уилям Хартунг.

На 20 август норвежките водолази най-сетне получават разрешение да отворят люковете, но с изрична забрана да оглеждат предната, поразена от експлозията част на Курск. Намират само трупове. През октомври откриват и записката на лейтенант Колесников, но първата й страница тутакси е засекретена.

 

Русия след Курск

 

Трагедията с Курск бележи края на гласността в Русия. Медиите постепенно губят голяма част от свободата си. Режимът се централизира. Волнодумните адмирали са уволнени, макар и оневинени. Официалната версия за инцидентен взрив на дефектно торпедо на борда е потвърдена от прокуратурата. Когато изваждат останките от подводницата на сух док в Снежногорск, журналистите снимат странна, идеално кръгла пробойна пред командирската рубка. Докато униформени мъже не ги изгонват. Тази форма и калибър на пробойната с огънати навътре ръбове е подписът на американското торпедо МК-48, категоричен е оръжейният експерт Морис Страдлинг.

 



Тагове:   курск,   путин,


Гласувай:
4



1. leroisalomon - http://www. forum-auto. com/u...
02.01.2010 07:15
http://www.forum-auto.com/uploads/200501/kazouille_1105145222_torpille4.jpg

Една от редките снимки на пробойната от торпедото в тялото на извадената на сух док подводница "Курск".
цитирай
2. leroisalomon - Двусмислената усмивка на Путин в ...
02.01.2010 12:05
Двусмислената усмивка на Путин в шоуто на Лари Кинг на въпроса, относно случилото се с "Курск"...

http://www.youtube.com/watch?v=IqmZkrm0jVw
цитирай
3. haralanov - Наивно е но...
20.02.2010 20:57
Коя е тайната?Кое може да е това,заради което се жертва живота на 23-ма руски моряци?Любопитен съм да чуя вашата версия!Поздрави!
цитирай
4. leroisalomon - Това е единствената хипотеза, к...
20.02.2010 21:51
Това е единствената хипотеза, която обяснява цялата фактология по случая /вкл.снимки, материални свидетелства и т.н./ Ако хипотезата е вярна, то тайната е очевидна. Моряците са знаели кой е причинил катастрофата. Спасяването им е криело риск ескплозивната истина да изплува наяве. Това е изяснено в текста.
Последиците от подобно разкритие биха били непредвидими. За Путин, за вътрешнополитическата ситуация в Русия и за взаимоотношенията със САЩ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798736
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031