Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 17:48 - "Ким Серж Ин: барикадиран в кабинета си" - статия за сп. "Тема"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 4119 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 01.05.2010 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Иво Христов

Ким Серж Ин: барикадиран в кабинета си

Борисов катализира промените в БСП, но няма интерес да се лиши от удобния си спаринг-опонент.

Забавен диалог завързаха преди дни двама социалисти. Единият, Кирил Добрев, заяви, че сега БСП се нуждаела от някой „луд с пушка”. Другият, Стефан Данаилов, задочно от екрана му отвърна, че президентът Първанов ставал за лидер на червените. Да, той притежава пушка-двуцевка - и то каква! - но със сигурност не е луд. Значи не говорят за един и същ човек. Дни по-рано позабравеният Красимир Премянов гръмна кьорфишека за някаква подписка за смяна на лидера, която уж бил спретнал самият Добрев. Последният отрече и можем да му се доверим: на „Позитано” подписките са непознат жанр. Виж, вицовете, са обичайната разтуха.

След изборите неколцина журналисти седяхме на чаша кафе с един от местните чешити в кафенето до партийната централа, докато вътре провеждаха следизборен пленум. „Позитаник” вече бе круширал в айсберга, но в залата музиката си свиреше по старому, Станишев получи вот на доверие, а соцвелможите омаловажаваха разгрома. Журналистите смучеха ледена кола през сламки и се чудеха как да отразят позитанското безвремие, защото събитие /оставка/ нямаше. Тогава апаратчикът-чешит многозначително подметна, че промени все пак ще има, но след около година, ако Борисов погне уязвимите корупционери в ръководството. На „Позитано” знаят пошлия, но знаков виц за партизаните и стражарите дето се гонели из гората, докато не дошъл горският да ги натири. Недолюбвам вулгарния хумор, когато става дума за исторически драми, но анекдотът е илюстративен. Защото по ирония на съдбата Борисов май ще се окаже човекът с пушката, за когото едва ли мечтае Кирил Добрев. След години на червено-сини противоборства се яви горският, който, уви, упорито не забелязва сините, но взе да отстрелва червените и е на път да катализира процесите в БСП.

Любимият ръководител

За да тури край на дразнещия разговор през главата му, соцлидерът Станишев направи жертвата да се дигне в ранни доби и се яви недоспал и нервен в блока на БТВ. Сгълча водещата, показа закъсняла твърдост, която му липсваше, докато беше премиер. Обяви България за страна, управлявана от клюки. На въпрос на Цолова дали Кирил Добрев е сред неговите приятели, Станишев отвърна „Добрев е от Националния съвет”. Разбирай: подписка няма, но интригата е налице. За капак инатливият Серж, както го именува апаратът, потвърди, че отново ще се кандидатира за председател при следващ случай.

След близо девет години начело на БСП Станишев е рекордьор на поста. Заявката за нов мандат би го направила безсрочен председател на червените, своеобразен Ким Серж Ин, неподвластен на провалите и сондажите, водач по рождение и предопределение, чиито инат и капризи тежат повече от обективните реалности. Любим по дефиниция, макар и разлюбен от своите, отказващ да чуе гласа им на извънреден конгрес, барикадиран в кабинета си и последен хранител на светлата памет на покойната тройна коалиция, чиито съмнителни „успехи” той отстоява с маниакална упоритост.

Ако Ким Серж Ин все още  е лидер и бълнува да остане на поста си, то е поради две неласкави за него обстоятелства: инертността на уморените му съпартийци и фигурата му на удобно боксово чучело, което Борисов държи право като редува леви и десни крошета. В политически план Ким Серж Ин е Ким Серж Аут. Щеше ли някой да чуе за него и опозицията, ако не бяха универсално оправдание за неудачите на Бойко и компания? Едва ли. Може би от криминално-съдебната хроника, където дефилират близките му Битолски, Райнов и Гуцанов като обвиняеми.

Юбилеят на милите хора

Преди дни в-к „Дума” отбеляза 20-годишен юбилей. Колегите от червения вестник, достойни професионалисти с вехти костюми, бяха напълнили залата на „Народния театър”. Припомниха ни Продев, неговите „мили хора” и дните на своята слава, когато вестникът, единствен в България, за кратко надхвърли милионен тираж.

Коктейлът обаче заприлича на панихида. Разговорите бяха все в минало време. Настоящето е безрадостно, бъдещ проект БСП не предлага, а що е ляво вече никой не знае. Присъстващите се утешаваха с общи спомени, по някой анекдот, а из кьошетата течаха спекулации за подписки и потенциални приемници на Ким Серж Ин. Споменаваха се Ангел Найденов /вариант „будна кома”/, Антон Кутев /вариант самоубийство чрез дърдорене/, Корнелия Нинова /вариант „хайверена левица”/. Кадиев и Йотова също заявиха готовност. Едно е ясно: смяната на лидера е предусловие за всякакви други реформи. Борисов има интерес Станишев да остане, той е мечтаният от него спаринг-лидер. Съпартийците му имат интерес той да си отиде, но Ким Серж Ин ги държи заложници на своето безсилие.

Демократичното равновесие

Преди седмица левицата живна. Поводът? Доклада анти-Станишев, алибито за неудачите на ГЕРБ, изчетен от Стоян Мавродиев в парламента. Ожесточените прения само потвърдиха, че България живее с един политически цикъл назад във времето. Вместо опозицията на атакува кабинета за неадекватните антикризисни мерки, правителството изобличаваше злоупотребите  на тройната коалиция, която вече година откак не е на власт. Доказателство, че вакуумът вляво е национален проблем, а не вътрешнозаводска интрига на БСП.

Жизнени леви общности се раждат във Фейсбук / „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ”/, граждани отстояват леви каузи, потребителски и образователни, бранят интернет-демокрацията. А БСП лежи като онзи кит на плажа /по Вонегът/: голям и инертен, дето не можеш да съживиш с изкуствено дишане, нито пък можеш да го поместиш.  Може би това е краят на прехода...

 

 

 



Тагове:   БСП,   кабинета,   Станишев,


Гласувай:
3



1. haralanov - Здравей,Иво!
29.04.2010 17:55
Не ми се коментира БСП!Тя умря и това мисля е добре за България!Само Ахмед Доган може да я реанимира!Поздрави!
цитирай
2. анонимен - YEP!
30.04.2010 11:37
Точно за това става дума! Добро е, даже много добро! Дано Станишев да го прочете, че дълбоко се залъгва, ако си мисли, че хората пак ще гласуват един ден за него, имайки предвид факта, че дори вече неговите съпартийци го недолюбват!
цитирай
3. svoboda64 - Много добре написано, с необходимата доза закачка
02.05.2010 13:16
Лошото е, че като няма истинско ляво, няма и истинско дясно. А това вече е лошо за всички. По отношение на лидерите: за съжаление, такива не се очертават - окопните войни и покриването го потвържадават.
Развръзката на сценария (по Чехов или не) е, че има халос(т)ен пукот (патаклама), но и един "луд, който се разхожда с пушката" :) За съжаление: целокупно си го заслужихме :(
цитирай
4. krasunata - Ха дано =!
05.05.2010 20:37
Да е края на тоя грабителски, мъчителен и безхберен преход :)
Живи и здрави за още преходи, ако е необходимо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799734
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031