Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 12:59 - "Борисов рекетира медиите за любов" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3909 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иво Христов

Борисов рекетира медиите за любов

Театралният флирт на властта с журналистите постига ефекта на телефонния натиск

Преди седмица в ефира прозвуча забавна новина. Цитирам: Американският президент Барак Обама изпрати благодарствено писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с поздравителното писмо на българския министър-председател по повод националния празник на САЩ 4 юли. „Честито”, рекъл премиерът. „Благодаря”, отвърнал му Обама. Какво му плащаш? Новина. За щастие ни бе спестен по-нататъшният политико-емоционален пинг-понг, защото със сигурност Борисов е бил признателен /по-право PRизнателен/ за любезното писмо на Обама, който на свой ред си е рекъл „пак заповядайте”, но дори сервилните медии не стигат дотам да отразяват любезните неизказаности. 

Преди дни пък Сидеров уличи Диана Янкулова от БНР в пристрастност, нарочи я за „политическо назначение”, призова към лустрация на неблагонадеждните, а Борисов запя беквокал, но от радиото реагираха твърдо и властта даде заден. Помириха се някак си, не се били доразбрали, друго имали предвид и прочее, а Янкулова излезе с изненадващо оптимистичното съждение, че „битката за свободата на словото е спечелена и това е излишно връщане в едни преживени периоди”. Дали?

За капак в събота водещата на „Сеизмограф” Светла Петрова остана без гост. Борисов обещал да дойде, пък сетне се отметнал.

Трите случки илюстрират почти фройдистките взаимоотношения на днешната власт с медиите. Защото, ако ГЕРБ е рожба с „баща неизвестен”, то майката не буди съмнение. Медиите са утробата, която износи партията. Тя не е нито идеологически, нито социален, а тъкмо медиен феномен. Сигурно затова отрочето държи не просто да бъде отразявано, но и обичано от родителката си. При Сидеров също става дума за любов и омраза. Да си спомним взломната му визита в редакцията на „168 часа”.

Днешната власт има една особеност. Тя театрализира взаимоотношенията си с медиите. Кой е тоя Николов от пресцентъра на ГЕРБ дето си имал предаване в частна телевизия, попитал премиерът пред камерите. „Кой си, бе, Никола? Я да го видя къде е Никола? Ти ли си? Ами махайте го от парламентарната група, щом пречи на журналистите!” Така Борисов разрешил на място проблема със своя сътрудник, който все пак запазил мястото си в ПР-службата на ГЕРБ, но побързал да спре предаването си.

Пак тези дни премиерът отби неудобен въпрос с позоваване на в-к „Сега” с аргумента, че „не чете този вестник”. Ласкателно е да получиш сертификат, че не си клакьор на властта от устата на министър-председателя. Стилът Борисов обаче смущава. Естрадното високомерие към критиките не решава проблемите. А Борисов наистина „закъснява с графика за смяната на министри”, както твърди политолога Борис Попиванов в интервюто пред „Сега”. ГЕРБ мълчи и за ямболския кмет и областен партиен координатор Георги Славов, чието дело за престъпление по служба вече е в съда, а пет досъдебни производства са на път. А за Лечков /също подследствен/ министър Цветанов дори се застъпи в прав текст. Колко струват тогава клетвите за безмилостна борба с корупцията в благонадеждните медии?

Затова не споделям оптимизма на Янкулова, че свободата на словото е окончателно спечелена битка. Дори по света, камо ли в България. Родният рефлекс към автоцензура е особено силен и театралните скечове на властта са не по-малко ефикасни от телефонния натиск. По света медиите вземат интервюта от премиера, у нас преди време той взе задочно интервю от главните редактори с въпроса натиска ли ги някой. Изнудващ въпрос на бабаит с предизвестен отговор.

Борисов често използва високото стълбче на рейтинга си като дълга показалка, с която раздава признание и немилост. Понякога плясва прегрешилите през ръцете. Назидава и бездруго предпазливата Ризова, гълчи със сънливо раздразнение сутрешни водещи по телефона. В отношенията между премиера и медиите излишъкът от емоции създава димна завеса около хаоса от противоречиви факти, танго-стъпки и спорни назначения.

Разбира се, като всяка власт и тази е изкушена да задуши лошия вестоносец, а от есента лошите вести ще са в изобилие. Да звъни на един телефон, вместо на два, оттам и мераците за обединение на БНТ и БНР, почти единодушно отхвърлени от гилдията. Засега не личи властта да е чула посланието на професионалистите.

В страна, в която омразата е една от най-устойчивите обществени връзки, две гилдии са особено дискредитирани: тази на политициТЕ и тази на журналистиТЕ. Обобщенията са порочни и убиват нюансите, но фактът е факт. Двете гилдии флиртуват, търгуват, а в драматични моменти се ползат взаимно за гръмоотводи. Рядко успяват да установят етичен и рационален диалог. И докато за журналистите той е въпрос на етика и професионализъм, за властта той все пак е протокол и задължение.  

 

 

 





Гласувай:
5



1. semtomovi - Фак ор файт
02.08.2010 13:06
Добре че не натресоха някоя журналистка с опасния си чар и двамата, като Доган и други световни политически светила
цитирай
2. semtomovi - Той се опитва да флритува
02.08.2010 13:10
ама вече е стар и не върви
цитирай
3. denijane - Напълно вярно
02.08.2010 13:42
Гледах последното му интервю с Цв. Ризова. Беше отвратително. Тя се опитва да му зададе въпрос, той й крещи едва ли не. Грозна история.

Не разбирам защо си мисли, че може да се държи така с журналистите. Вчера в Темата на Нова показваха как на конференция на ДПС двама заграждат младата журналистка и се опитват да я сплашат. И пак - никой няма проблеми с това. Явно да си журналист в България предполага да те тормозят, сплашват и да ти крещят. И само най-тъпите и упорити или удобни оцеляват.
цитирай
4. анонимен - В случая с Янкулова
02.08.2010 20:31
може да е договорено някакво примирие, но една доста по-сериозна битка е загубена преди повечко време с помощта на няколко троянски коне...
цитирай
5. анонимен - Спасете душите си!
04.08.2010 10:20
Спрете телевизорите :) :) :) ама напълно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799151
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031