Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 09:42 - "Свети мощи и страсти министерски" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 4316 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 11.08.2010 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Иво Христов

Свети мощи и страсти министерски

Преди да станем „шибан народ” бяхме велик. Спомнете си препогребването на Калояна. На 19-ти април 2007г. мощите на владетеля бяха тържествено пренесени в църквата „Свети Четиридесет мъченици” в старата столица. По същото време дочух многозначителен диалог в предаването „Памет българска” по бнт. Водещият, проф.Божидар Димитров заговори за „двуметровия български цар”, а педантичният гост го коригира с уточнението „метър и деведесет и три”. Професорът реагира на мига: „да, но има и сухожилия, които се губят”. Репликата е нагледна илюстрация на нивото на битуващия политико-медиен национализъм от типа „без гащи, но с мощи”.

Случаят с новооткритите /не/тленни останки на Свети Йоан Кръстител обаче е по-деликатен, а обществото ни се юрна твърде безотговорно по минното поле на думите. Струва ми се належащо да разграничим три проблема, които се преплитат в случая: личността, автентичността и вярата.

Глашатаят

Откритието бе фанфарно прогласено от министър Божидар Димитров. У мнозина той буди презрителни усмивки с великобългарските си масали от екрана. По ирония на съдбата обаче същите хора реагираха с божидардимитровски патос, когато министърът изтърва репликата за „шибания народ”. Ако министърът бърка в двете крайности, то народът ни, нито „велик”, нито „шибан”, вероятно  е нейде по средата, но посредствен звучи също толкова зле. Повод да констатираме всеизвестното: между гордост и комплекси трудно намираме мястото си, а в случая с находката това е причина за емоционалния резонанс на събитието. Затова доза скучновато трезвомислие не вреди.

Та по повод глашатая. За разлика от самоироничния Чудомир, проф. Димитров от години се е вживял в ролята на „въобщественик”. С което отнапред поставя под съмнение всяка своя дума в очите на критичното гражданство. Оттам и проблемът с личността.

Автентичността

Откритието бе обременено с двойна ипотека на неверието. Вече споменахме личността на глашатая, от който дойде новината. Към нея се притуря и произходът на мощите, които според археолозите принадлежат на Свети Йоан Предтеча, „най-праведният между човеците”, Кръстителят на самия Исус. Националните ни комплекси трудно допускат наличието на мощи от такъв ВИП-светец на наша земя. Скептиците припомниха парче дърво, което проф.Димитров преди години обяви за отломка от Ноевия ковчег. Отказът от ДНК-изследване на мощите допълнително подкладе неверието.

Аргументите в полза на откритието обаче са сериозни. То е гарантирано с авторитета на проф.Попконстантинов, Хердеров лауреат и международно признат специалист. Датирано е от IV век, преди епохата на трафик с християнски светини, народила ментетата, познати ни от романите на Еко. Потвърждава го и надписът на реликвария.

Що се отнася до идеята за ДНК-анализ, за вярващите тя е светотатствена, за скептиците навярно допустима. Уви, тя може в най-добрия случай да потвърди или опровергае идентичността на мощите с някои от тези, съхранявани другаде. Сумата от които формират повече от един скелет. Най-подир науката не притежава ДНК от историческия Предтеча, което обезсмисля процедурата.

Вярата е феномен отвъд доказателствата.  Явление и състояние метафизическо. Всеки опит тя да се вкара в координатната система на физическите доказателства, да се превърне Бог в теорема е наивен и обречен.   

Вярата

Разбира се, нелепо е да се очаква християнската общност да коленичи без въпроси при новината за откритието. Годината е 2010. Хората очакват доказателства. Огорчаващото обаче е, че откритите мощи породиха пълноводна злъч и високодиоптърна критичност, която липсва в рационалните ни дела, където й е мястото. Инак нямаше да сме на този хал. Тъй, без да иска, необузданият нагон на министър Димитров към медийни изяви стана тест за духовното и интелектуално здраве на обществото ни.

Защото дори мощите да са на друг, малоизвестен светец, те заслужават почит и смирено търпение. В този случай доверчивите поклонници на шествието в Созопол щяха да са допуснали грешка в персоната, но не и в поведението. А недоверчивите критици щяха да са избегнали грешката в персоната, резила на лапни-шарана, но дистилираната язвителност по адрес на една заблуда щеше да е отровила допълнително атмосферата на неверие.

А в това е иронията на случката, видяна от висините, за които често забравяме, защото няма как да протегнем до тях микрофоните си.

 

 





Гласувай:
8



1. анонимен - Здравейте, г-н Христов
11.08.2010 10:08
Статията е добре написана, но имам няколко забележки.
Първата е, че в признаването на една находка за "света" единствената оторизирана институция е съответния религиозен кул. В нашия случай, Православната черква и св .Синод. Точка по въпроса. Нямат място нито историци, нито критици. Който има съмнения, да се обърне към тях, Патриарх, Папа това са висшите инстанции.
Втората забележка е /за съжаление/ кои са критиците и скептиците. Знаете добре, че има едно течение в българската историография, които са "класово-партийно" ангажирани. Скоро разбрах, че е имало решение на ЦК на БКП за коригиране на историята от гледна точка на класово-партийния подход и българо-съветската дружба. Намеря ли следи или копие от него, ще Ви го изпратя. За Валерия Фол, която смело наричат "траколожка". Втората съпруга на А. Фол, която още публикува негови разработки. Цялата гилдия знае това, но си мълчи, а и вие, журналистите не питате. Според мен, фактът, че е открита такава находка е удивителен. Ако се върнем по времето, когато е била "доставена и се съобразим с тогавашната култура ,стават ясни няколко неща. Ранното християнство е бил преследван от властите религиозен култ. Траките не са имали роби. Относителната отдалеченост на острова от материка и от официалните власти. Тези доводи правят находката твърде вероятна, дори и за историк-любител, какъвто съм аз.
цитирай
2. leroisalomon - Благодаря за мнението! Не намирам, ...
11.08.2010 13:54
Благодаря за мнението! Не намирам, че то съдържа възражения, защото аз изказвам същото предположение. Що се отнася до БПЦ: тя организира шествието, с което де факто призна находката.
цитирай
3. анонимен - brao be Ivo Hristov, moliate drug ...
11.08.2010 19:55
brao be Ivo Hristov,

moliate drug pyt da napises podobno poslanie 5 minuti predi Pojidar da izsere otnowo nekoe laino s komari
цитирай
4. krasunata - „без гащи, но с мощи”?
17.08.2010 20:33
По-скоро на гол министерски тумбак - чифте мощи (вместо портфейл)...
"Що се отнася до идеята за ДНК-анализ": Аз съм и за експериментално клониране - да видим какво ще излезе. Може и да е за доброто на цялото човечество. Все пак и Тома Неверни е светия - без здравословно количество скепсис нелегалния бизнес с антики ще изрови мощи и под президенството...

Поздравления за статията!
цитирай
5. apollon - добър анализ, който Димитров не ...
31.08.2010 14:43
добър анализ, който Димитров не може да разбере - държат го да не падне правителството и му дават екранно време, в което да обърква аудиторията- ефектен демагогски трик
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798686
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031