Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 21:08 - "Виктор Бут: контрабандистът, който знае твърде много" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3381 Коментари: 0 Гласове:
6



Виктор Бут: контрабандистът, който знае твърде много

„Господарят на войната” има стабилна застраховка живот: гузната съвест на много политици.

На 6 март 2008г. на летището в Бангкок каца редовният рейс от Москва. На борда му е Виктор Бут. Митичният контрабандист на оръжие е съпроводен само от личния си телохранител Миша Белозерский. Наемат невзрачна хонда и се отправят към петзвездния „Софител” на тайландската столица. Бут за пръв път от три години напуска границите на Русия, за да сключи многомилионен договор с колумбийските бунтовници от ФАРК. С контрагентите е преговарял неговият съдружник, британецът Ендрю Смолиан. След серия от срещи на о-в Кюрасао, в Копенхаген и Букурещ сделката е пред подписване и Бут поема риска да я финализира лично в Бангкок. Така действа винаги. Там обаче го очакват агентите на американската служба за борба с наркотиците ДЕА. Те са цивилни и дебнат през няколкостотин метра по трасето. Бут е изключително опитен и би забелязал всяка опашка. На следващата сутрин той се качва на уречената среща с „колумбийците” в конферентната зала на 27-мия етаж на хотела. Два етажа по-горе шефът на операциите на ДЕА Томас Пекорело чува в слушалките заветните думи „Е, значи подписваме”. Записът им ще послужи като абсолютно доказателство пред американския съд. В залата нахлуват десетки агенти на ДЕА. Около небостъргача кръжат хеликоптери. „Бут реагира напълно спокойно, погледна ме и каза: Game over”, свидетелства Пекорело.

Полиглотът от Душанбе

„От малък казваше, че ще обиколи света”, споделя майка му: твърде дръзка увереност за поданик на затворения СССР. Бут се ражда в Душанбе през 1967г. и от дете попива всякакви езици с учудваща лекота. През годините проговаря свободно на английски, френски, испански, португалски, зулу, фарси, а уменията си професионализира в Института за чужди езици на военното разузнаване /ГРУ/. По рождение владее и няколко средноазиатски езика: узбекски, пущунски и други местни наречия. В залеза на комунистическата империя служи като военен преводач в Ангола и Мозамбик. Разпадът на СССР го сварва като офицер в Белорусия. Губи пагоните си при съкращенията на армията, но способностите му не остават незабелязани. Едва на 24 години заминава обратно в Ангола, където правителството води десетилетна война с бунтовниците от УНИТА.

След разпада СССР се превръща в гигантски, зле охраняван склад с оръжие. Същевременно фалиралите бивши републики не смогват да финансират нуждите си. Чиновници разпродават повереното им имущество. В онези години Бут подхваща бизнес с американеца Гари Буш, който свидетелства: „В самото начало някой му даде хляба в ръцете. Не мисля, че работеше ЗА държавата, но със сигурност работеше СЪС нея.” Виктор се сдобива на безценица с бракувани транспортни самолети и наема уволнени от армията летци. Регистрира авиокомпанията си на ул. „Ал Фатха”43, в Шаржа, Обединените Арабски емирства. С първите пари отвежда целия персонал, заедно със съпругите и децата на почивка на Малдивите. Колегите му го помнят с добро. Покрай специалната продукция самолетите на Бут превозват замразени пилета и холандски лалета за арабския свят. „Оръжието е стока като всяка друга. Можеш ли да виниш таксиджията, че е превозил наркоман”, оправдава се Бут пред тайландския съд. Още в началото на 90-те обаче той се превръща от превозвач в търговец на оръжие: дързък, ефикасен и безскрупулен. Пилотите му поемат рискове, които никоя компания не предлага на клиентите си. Гигантските карго-самолети прелитат на малка височина, за да избегнат радарите, кацат на полеви летища, понякога на отрязък шосе насред джунглата. Според международните доклади оръжието се товари в Украйна, Молдова, често полетите транзитират през България, а клиентите са във всички горещи точки: Либерия, Конго, Сиера Леоне, Ангола и района на големите езера в Централна Африка. Скоро авиотръстът на Виктор се обогатява с чартърна компания в Маями и много регионални фирми по света.

Господарят на войната

За броени месеци Бут измества конкуренцията. „Продаваше оръжие на враждуващите страни, беше хладнокръвен бизнесмен без  политически задръжки”, свидетелства белгиецът Жоан Пелман, докладчик на ООН за Западна Африка, който пръв осветява ролята на Бут в африканските войни. Понякога тя прилича на зловещ фарс. В Заир той въоръжава опозицията, но когато тя превзема столицата Киншаса, лично осигурява самолет, който да евакуира обсадения президент Мобуто. В Ангола продава мини на УНИТА и сапьорска техника на правителството. „Крачеше по-бързо от всички, даваше кратки заповеди на разни езици, говореше охотно, но понечеше ли някой да го снима, чернокожите му охранители правеха недвусмислен знак с ножовете си”, спомня си белгиецът Дирк Дролинс, единственият журналист, доближавал някога Бут.

През 1998 неколцина главорези атакуват луксозната му резиденция в Сандхърст, Република Южна Африка, но без резултат. Дни по-късно мотоциклетист прави на решето колата, която Виктор сам шофира, но той отново оцелява. Бут има множество самоличности /Виктор Сержитов, Вадим Асминов, Виктор Булакин, Виталий Виктор/, неустановен брой паспорти и, както личи, повече от един живот. Причината за неговата неуловимост обаче е политическа. С него работят много правителства.

Момче за мръсни поръчки

Бут прави онова, което никой кабинет не може да си позволи, а в политиката е практика: контрабандира оръжие, превозва тайно войски, обучава частни армии от наемници. През 1994г. той превозва 2500 френски парашутисти в непроходимата Руанда. През 1993г. с него влиза в контакт Ричард Чичакли, бивш американски военен, който му осигурява огромни карго-поръчки за сметката на Пентагона. Чичакли управлява свободната търговска зона на аерогарата в Шаржа, през която преминават всевъзможни контрабанди, частично осветлени години по-късно в разследване на британския журналист Миша Глени.

 В периода 2001-2005г. на Бут е възложена част от американската логистика в Афганистан и Ирак. Изпълнява и стотици полети за британската армия. Но най-вече влиза в бизнес-отношения с „Халибъртън”, фирмата на тогавашния американски вицепрезидент Дик Чейни. Виктор Бут се ползва с политически чадър на различни нива в Москва, Вашингтон, Париж, Лондон, Кейптаун и в много други столици.

До 2005г., когато президентът Буш го обявява за „враг на Америка”. Същата година излиза и „Господарят на войната” -  филм на Андрю Никол, чийто герой има за прототип самия Бут. Причината за обрата в американската позиция остава неясна.

Затворник в Клонгпрем

Последните две години някогашният оръжеен барон разполага с два квадратни метра лична площ в обща килия с тайландски престъпници в затвора Клонгпрем. Гигантът се е стопил с 40кг, но отказва да бъде екстрадиран в САЩ, където му обещават домашен арест в луксозна вила. Провалят се няколко опита за силовото му отвличане и прехвърляне през океана. Бут отказва да поема храна, за да не погълне психотропни вещества. По съвет на адвокатите си не подписва никакви документи. Казусът Бут, макар и неофициално, е причина за напрежение между САЩ и Русия, която настоява той да бъде екстрадиран в родината си.

Сред възможните причини за низвергването му от Вашингтон е получената от него концесия за добив на елмази в Централоафриканската република. Скъпоценните камъни са обичайна валута в търговията с оръжие на черния континент. Според застъпниците на Бут докладчикът на ООН Жоан Пелман има собствени интереси в бизнеса с елмази. Впечатлява фактът, че в САЩ Бут не е обвинен за документирани, включително на видео, незаконни сделки с оръжие в Африка, а за скалъпената от службите фиктивна сделка с ФАРК. Според активисти-правозащитници Бут е въплъщение на опустошителната глобализация, корумпираща правителствата, подклаждаща войни и недосегаема за правосъдието.

Най-лаконичен в отговорите е брат му Сергей. На въпроса защо Бут е изпаднал в немилост, той има просто обяснение: „Не се е отчел на някого”.

 

 

 




Тагове:   бут,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798798
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031