Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 08:23 - "Циклонът „Уикилийкс” и невъзможната истина" - статия за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3957 Коментари: 2 Гласове:
4



Иво Христов

Циклонът „Уикилийкс” и невъзможната истина

Разкритията на сайта изпращат за скраб уютното лицемерие, но политиката понася само умерени дози истина.

На 27 септември 2009г. на аерогарата в Цюрих учтивите швейцарски полицаи арестуват Роман Полански по искане на американското правосъдие. Режисьорът е преследван за изнасилване на малолетна в състояние на наркотично и алкохолно опиянение. Аферата датира от 1978г. Полански е поставен под домашен арест. По ирония на съдбата животът му изведнъж потича досущ според сценария на последния му филм „Писателят-призрак” /The Ghost-Writer/. В него бивш британски премиер с маниерите и усмивката на Тони Блеър е погнат от правосъдието, задето е предал в американски ръце неколцина нарочени за терористи британски мюсюлмани. Той също се крие в луксозна резиденция на Кейп Коуд и пише мемоари с помощта на писател-призрак. В годините преди политкоретното да се възцари във Франция тази професия се наричаше литературен негър.

 

Полански довършва филма под домашен арест, докато гонителите и поддръжниците му водят патетичен спор. Едните крещят „дръжте педофила”, другите отвръщат „свобода за гения”. В Европа никой не би се нагърбил да адвокатства на педофил, бил той и гений. Тогава откъде се взеха многобройните застъпници? Делото срещу Полански отдавна е приключило с оттегляне на иска от потърпевшата. Но поддръжниците му знаят, че причината за подновения прокурорски натиск над режисьора е тъкмо филмът, в който британският премиер се оказва американски агент. Полански трябва да бъде дискредитиран. Застъпниците му във Франция и Полша са наясно с причината, но не могат да я изрекат, поради игото на политкоректното. Оттам и патетичното пререкание „гений или педофил”.  

Припомням казуса Полански, защото същото сполетя и създателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж през август 2010. На 15-ти той обяви предстоящите разкрития на сайта, а на 21-ви вече бе обвинен в изнасилване от прокуратурата в Швеция, където пребивава. Часове по-късно бе оневинен, а преди дни отново обвинен, в самото навечерие на интернет-бомбата.

Изводът? Клеймото на сексуален извратеняк днес е онова, което бяха заклинанията „тунеядец” и „антисъветчик” в годините на соца. Морално-политическа дамга и основание за съдебно преследване.

Докато шедьовърът на Полански се върти из малките зали в Европа, разкритията на „Уикилийкс” отекнаха като експлозия, което не пречи на визираните в тях власти да си правят оглушки. Включително българските, но това не е изненада. Събитието обаче е налице.

За първи път интернет сайт предизвиква глобален политически стрес. В лицето на избраните от „Уикилийкс” партньори / „Ню Йорк Таймс”, „Льо Монд”, „Гардиан”, „Шпигел”, "Русский Репортер"/ сайтът се сдоби със сертификат за качество на информацията и си гарантира достъпа до мислещата аудитория. На партньорите обаче е отредена ролята на рупори. Природата на медиите вече е коренно променена. Медиата вече не е марка и редакция със своя аудитория и тежест. Информацията циркулира подобно на облаците на сателитните снимки и група хакери е в състояние да магнетизира критична маса данни, за да завихри циклон, с който да се съобразяват и най-авторитетните издания. Подозирали ли са някога американските дипломати, че ще „работят” като безплатни репортери на „Уикилийкс”? От вчера е факт.

Разкритията дотук не са шокиращи за политиците, макар да поставят много лидери в ролята на зашлевени джентълмени пред родната им публика. Засега всички, „алфа-кучето”, „голият цар”, „Хитлер” и компания реагират държавнически, макар личната обида да е фактор, който не бива да се пренебрегва.

Разкритията обаче де факто бракуват целия проповеднически лексикон на американската дипломация. Интересът към биометричните данни, кредитните карти и интернет трафика на партньорите някак твърде иронично се съчетава с призивите за „прозрачност без граници”, „отворено общество” и „споделени демократични ценности”. Разбира се, политкоректният речник ще продължи да циркулира още дълго в медиите, но вече като обезценена валута. Постепенно ще се утвърждава нов. Започва битката за овладяване на интелектуалната инициатива.

Най-сетне явлението „Уикилийкс” ни поставя пред философския въпрос доколко днешните общества и държави са способни да понесат разголването, което вече позволяват технологиите с техните промокаеми бази данни, хакери и възможности за глобална огласа.

Същото прави Фейсбук с личността ни. Мнозина разпищолени се опарват от работодатели, съпрузи, приятели, а сетне събират е-бельото си от простора или дори стават интернет-партизани.

„Да бихме знаели какво говорят другите зад гърба ни, на света нямаше да останат и трима приятели. Човешката общност почива на взаимната ни заблуда”. Паскал го е рекъл. Лъжата е един от фундаментите на общността ни. А заблудата има разни имена и кодове: протокол, любезност, благоприличие. В медиите – политкоректност, в междудържавните отношения  - дипломация. Една лъжа излиза в пенсия. Време е друга да я смени.




Тагове:   дипломация,


Гласувай:
4



1. thomas - Само едно уточнение...
08.12.2010 09:46
Може и да бъркам, но мисля, че литературният негър беше друго нещо - такъв, който ти пише нещата, а ти използваш името си, за да ги публикуваш като свои. Докато в случая става дума за това, че ти пишеш нещо, а го публикува друг, за да не се знае, че си ти...

А що се отнася до Wikileaks, днес стана ясно, че изнасилванията били... секс без презерватив със сътруднички на сайта в Швеция. С едната се случило даже докато спяла... УжасТ просто... :-)
цитирай
2. leroisalomon - Не разбрах разграничението отн...
12.12.2010 17:44
Не разбрах разграничението относно литературния негър, но в случая става въпрос тъкмо за такъв: той пише мемоарите на екс-премиера, които, разбира се, ще бъдат публикувани като негова автобиография.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1799416
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031