Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 14:47 - "Плевнелиев и Попова: бомбето и тогата" - коментар за в-к "Сега"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 3291 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Иво Христов

Плевнелиев и Попова: бомбето и тогата
Плевнелиев ще е цивилната шапка, призвана да подмени фуражката върху главата на държавата. Униформата пък ще бъде загърната с тогата на магистрат Попова, за да се поддържа претенцията за законност на ерозиращата ни демокрация



На новобранците в казармата им викаха бомбета. Демек цивилки без фуражки. Имахме двоен повод да си припомним шаячния жаргон на 4 септември 2011 г. Тогава неделна България зяпаше телевизия в очакване ГЕРБ да обяви кандидатпрезидентската си двойка. И хубаво, че новината се беше разнесла отнапред, защото иначе трудно щяхме да разберем кой е кандидатът. Плевнелиев бе изпратен в битката като свенлив новобранец. Като отличник абитуриент. Започна се с панегирик за премиера, произнесен от жреца Цветанов. Сетне ловкият Борисов смекчи предозирания патос на вицето си с иронична усмивка и уточни, че логичният кандидат е той, а вторият (по логичност) е Цветанов. Премиерът отсега обяви кандидатурата си за 2016 г. Сгълча журналистите. И най-подир даде думата на "Росен и Марга". Съответно: кандидат за държавен глава и неговата подгласничка. Обявеният като "Росен" понечи да се обърне към аудиторията, но у Борисов проговори бодигардът и той отново въведе ред в залата. Чак тогава "Росен", който впрочем е нито повече, нито по-малко министър Плевнелиев, разказа своята история, чиито ПР жалони чухме много пъти оттогава: спал по паркинЗите в Германия, строил Райхстага, върнал се в родината и влязъл във властта, "за да даде, а не да вземе". "Марга" също изкаканиза една от нейните усуканици. Ако някой е запомнил нещо от казаното, да ми го припомни във форума.

Истинска мъка обаче навява клипът на симпатичния министър,

в който със замечтан поглед той крачи из идиличен град с контрастирани и подсилени от монтажистите цветове (http://www.youtube.com/watch?v=bHwIeoiS16A). На фона на старателно прочетени ПР послания Плевнелиев прави серия от учебникарски жестове за печелене на доверие. Разтваря ръце с обърнати нагоре длани, фразира с жестове и рее взор в сияйни бъднини.

Навремето Митеран рече за Делор, че искал да стане президент, без да е бил кандидат. Драмата на Плевнелиев е по-дълбока. Той отдавна призна, че дори не ще да става президент, а ей го вече кандидат. И за да останем във френския паралел, ще припомня най-добрата дефиниция на държавник, дело на Де Гол: човек, който умее да казва "не". Уви, Плевнелиев е илюстрация на обратното. Кандидатирането му се случи с изнасилено "да" след многократни лични опровержения. Като трета резерва на своята партия, както разбрахме от преамбюла на премиера. Това не помрачава професионалния и личен облик на министъра, но го прави неподходящ за поста, който изисква сбор от качества и пороци, присъщи за занаята: лидерство, политическа речевитост, изявена харизма. Геополитически, а не пътностроителен поглед. Историческа, а не бизнес перспектива на мислене. Ако той ги има, то засега остават скрити.

Бомбето извиква двойна асоциация, писах по-горе. Защото

Плевнелиев не само бе изпроводен като новобранец в казармата

Той е необходимото бомбе, което трябва да увенчае институционалната ни пирамида. Видно е, че президентът според нашата конституция е повече шапка, отколкото глава на държавата. А не върви това да е фуражка, когато властта и бездруго изобилства от пагони и показва мускули. Усмивката, чаровният свян, извинителните интонации и професионалното лустро на Плевнелиев са доброто лице на ГЕРБ. Натюрелът му предполага, че той няма да се меси в дейността на подотчетните му специални служби. На върха в ГЕРБ има достатъчно изкушени експерти от този сектор. И ако бомбето е призвано да подмени фуражката, то униформата ще бъде загърната в тога. Тази на магистрат Маргарита Попова. За да се поддържа претенцията за законност на ерозиращата ни демокрация.

За момента Плевнелиев ни се продава като кристален образ, съзерцаван през увеличителната лупа на социологията. Но като всеки кристал и той има ъгъл, под който при удар може лесно да се разпадне. И това е моралната безукорност. РЗС вече започна да изравя грехове. Ако не се намерят достатъчни, все някой ще ги изфабрикува. Друг пък ще си спомни незаконните строежи, "министерството на веселието" край язовира в Ивайловград и прочее безобразия, които останаха ненаказани. И бутафорното шоу с разрушаването на някаква ограда край Искър ще си спомни.

Затова изненадите остават възможни,

при все предизвестената победа, която тръбят социолозите.

Дори на "Позитано" грейна мъждива светлина и в запас бе извикан Стефан Данаилов. Това е последният, дълго кътан патрон, който БСП от двадесет години се колебае да изстреля. Сега той бе зареден, но рискува да гръмне във въздуха. Като кандидат-президент Данаилов щеше да отвее конкуренцията с имидж и неподражаема драматургия. Като кандидат-вице той е сведен до дарител на рейтинг.

Изборите ще са уникален алхимичен експеримент, който трябва да докаже възможен ли е дистанционен трансфер на харизма от фуражка към бомбе и дали като гласуваме за един, не избираме друг.




Гласувай:
5



1. doriana - с това бомбе алюзията като по Кун...
15.09.2011 16:07
с това бомбе алюзията като по Кундера
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798717
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031