Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 07:32 - Необходимият Трети
Автор: kalinpurvanov Категория: Политика   
Прочетен: 3799 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2012 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Калин Първанов

Дали конфликтът между двата лагера в БСП е стигнал близо до онази капка, която ще прелее чашата и ще подтикне социалистите гласно да поискат друг?




Като "Битката на титаните" е представян медийно спорът за председателския пост в БСП.  Комплимент и за двамата кандидати. Досегашните им действия обаче дават повод и за други мнения. А именно - че сблъсъкът е между организационни, а не между идейни колоси.

Партията, която трябва да избира между тях, е в пристъпи на нервна криза. "Общо взето, лява, когато е в опозиция, а в управлението – "както дойде” (според Янаки Стоилов); социалистическа по наименование, но комунистическа по поведенчески рефлекси, тя все още се надява да й бъде спестен кошмарният избор. Лидерски състезания са чужди за традициите й, според които лидерът не се избира, а се посочва. Или се възкачва след вътрешнопартиен преврат.

Изборът предполага да мислиш, да вземеш решение, даже да сбъркаш, а, не дай Боже, и да попаднеш в разгромения лагер. Историята е пълна с примери за нерадостната политическа съдба на подобни "грешници”. Затова редица общински конференции номинират по няколко кандидати за председател на БСП, а нерядко и Сергей Станишев и Георги Първанов в комплект плюс още някой за цвят. По същия начин миналата година "избираха" по 7-8 кандидати за президент, а всъщност отказваха да направят избор, оставяйки  решението на когото трябва.

Ако в нещо БСП е единна в момента, то е в мантрата:

двамата да седнат
и да се разберат


В краен случай - нека има състезание, но на конгреса. На предконгресната кампания не се гледа с добри очи. Беловласи социалисти дори я възприемат като разкол, докато несменяеми функционери умело спекулират със страховете им, като паразитират върху тях, представяйки се за гаранти на единството.

Обикалянето на структурите е разкол, освен ако не се води от настоящия председател, който и да е той. Защото БСП може и да не е лидерска партия, но е партия председателска.

"Аз съм изненадан и не съм очаквал, че ще се стигне до настоящата ситуация. Това не е нашето мислене”, обобщи масовите настроения бившият червен кмет на Оряхово Христо Иванов. Сакралният призив "Нека се разберат на конгреса" си има и превод на популярен език, който гласи: След като превратът е неизбежен, нека си го направят. Ние ще изчакаме да видим кой е оцелял и ще го посрещнем с "Осанна!".

"Ако, не дай си Боже, не се разберат, 100% губим изборите, когото и да изберат делегатите. Няма да има никакво значение, защото хората ще са разделени", гласи анализът на оряховския социалист. Капитан далечно плаване Иванов продължава да се тюхка за случващото се в БСП, въпреки че мъртво вълнение отдавна го е изхвърлило зад борда. След загубени битки с местния и с централния апарат на последните избори се е кандидатирал от името на Комунистическата партия и е стигнал до балотаж срещу ГЕРБ.  Същевременно местната ядка на БСП се е свила до десетина човека начело с председателката Цецка, синът и дъщеря й, която пък – по думите на Иванов, е "отявлена гербаджийка".

Случаят в Оряхово не е изолиран. Десетки подобни скандали тресат столетната партия по места. В предконгресната суматоха се събуждат, за да излъчат делегати, цели организации, които от години са като спящи клетки. Събрания масово протичат без кворум, "стабилната” членска маса се подържа с "мъртви души”, за да се запази броят на делегатите от съответната организация. В предконгресната битка беше употребено дори и щатното разписание в централата на "Позитано” 20 с внезапно наложили се съкращения. Звучат гръмки обвинения и контраобвинения за манипулиране на цели конференции в областни центрове – бивши бастиони на БСП като Монтана и Добрич.

На този фон Сергей Станишев и Георги Първанов са впрегнали усилия за съставяне на железни делегатски корпуси, които да им гарантират избора. Липсват убедителни рецепти как ще лекуват тежкото заболяване, ако спечелят "Битката на титаните”. Зад маските на привидна загриженост и двамата не пропускат да се възползват от злокачествени разсейки по места в зависимост дали ги устройват лично.

В турнетата си из страната и Георги Първанов, и Сергей Станишев се възползваха от гостоприемството на дупнишки БСП функционери, нашумели и с участието си в церемониите по посрещането на Братя Галеви пред националното следствие. Така в битката за трима-четирима местни делегати "титаните” пропуснаха да спечелят доверието на поне 30-40 в цялата страна. Наглед незначителен факт, след който всички заявки за "необходими промени” и "нова политика” увисват във въздуха като кебапчийски пушек над бузлуджанска поляна.

Ако местният пейзаж ви се вижда твърде дребнав, нека припомним революционната идея на Георги Първанов лидерът на БСП да се излъчва след пряко гласуване на всички партийни членове. Първанов я хвърли в пространството, когато механизмът за избор вече е утвърден и правилата не може да се променят в движение. Уставна възможност за пряк вътрешнопартиен избор имаше при определянето на кандидата за президент, но тогава никой от антуража на Първанов не пожела дори да повдигне въпроса пред Националния съвет на БСП, камо ли да отстоява подобна позиция. Нещо повече – самият Първанов неведнъж е изтъквал, че бившият му съветник Ивайло Калфин е бил възможно най-добрият избор на партията. Качествен кандидат, определен с калпава процедура? Това не звучи ли като: целта оправдава средствата? Или като: "Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други."

"Битката на титаните” все повече се превръща в

сблъсък на
антуражите


Врели и кипели социалисти вече с умиление си спомнят бурните времена, в които са били свидетели на лидерски двубои с поддържащи фигури като Валентин Вацев и Андрей Райчев. Положението в момента е: Антон Кутев срещу Кирил Добрев. Или: Мая Манолова при единия, Корнелия Нинова с другия...

Месец преди конгреса вече се прояснява следната ситуация: ако гласуването се провеждаше само сред местната номенклатура, предимството щеше да е за Георги Първанов. При преки вътрешнопартийни избори нямаше да е чудно, ако спечели Янаки Стоилов. Но изборът на конгреса най-вероятно ще остави Сергей Станишев начело на БСП. С вота на 19 или 20 май обаче битката не приключва. Прогнозите са, че победителят ще се окаже в ситуация на съжителство с враждебен Национален съвет. Първанов вече е управлявал БСП в такива условия в края на 90-те. За разлика от него Станишев  винаги е имал необходимия комфорт, макар че напоследък изпитваше проблеми с осигуряването на кворум от пасивните си поддръжници. Подобна ситуация предвещава нови конфликти и лидерски кризи, които едва ли ще се разрешат до появата на Третия. Впрочем самият Първанов беше избран начело на БСП в края на1996-а като трета възможност на фона на титаничния сблъсък между Жан Виденов и вътрешната опозиция от "Групата на 19-те”.

"Има ли трети и къде се спотайва”, се питат все повече социалисти в момент, в който конфликтът между двата лагера е стигнал близо до онази капка, която може да прелее чашата и да подтикне мнозинството гласно да поиска друг.

Положението е
цуг-цванг


Станишев е председател на ПЕС и не върви да бъде бламиран от собствената си партия. Първанов е титулуван като най-успешния политик на БСП в прехода, единственият в България с два президентски мандата. Ако загърбят Станишев и пренебрегнат Първанов, социалистите ще трябва да отпишат като загубено време последните 11 години. Но в света едва ли има съзнателен организъм, способен набързо да си направи толкова жестока равносметка...

И ако повдигането на въпроса сега изглежда малко вероятно, то връщането към него в края на годината не е невъзможно. Още повече конгресът на партията е постоянно действащ орган с 4-годишен мандат и може да бъде свикан повторно във всеки момент. През това време над него ще продължи да витае сянката на Третия. На онзи, който ще е модерен ляв, а не само партиен лидер, камо ли заложник на някой от клановете. Ще почисти мъртвите души от списъците, пък дори и с риск да загуби някой и друг глас на следващия конгрес. Вместо към клакьорите ще надава ухо към критиците си. Ще спори не само с институциите на формалната власт, но и с институтите за пазарна икономика и други центрове на неофициалната власт. Ще е способен не само да опонира на Бойко Борисов, но ще има и кой да го слуша. А когато въпросът е принципен, ще подкрепи управляващите, без да се заяжда на дребно. И вместо да даде 30 пресконференции, ще каже три неща, но те ще се запомнят. Ще знае как се носи политическа отговорност, а накрая - като истински лидер, ще подготви условията за честно състезание между кандидатите за негов приемник.

Къде е Георги Пирински? Според запознати пише програми и вежливо отказва номинации за лидер. Янаки Стоилов? Изглежда доволен, че на програмно ниво БСП постепенно се връща към постановки, за които е бил заклеймяван в ретроградност. Татяна Дончева? Повече внимава да не изпусне някой силен концерт в зала "България", отколкото поредния пленум на "Позитано".

Е, има и други – Нинова, Миков, Гергов, Манолова, които вероятно се виждат в подобна роля. За такива случаи е измислен един чудесен тост, произнесен от кавказки партиен деятел в култова съветска комедия: "Мога да имам коза, но нямам желание. Искам да имам кон, но нямам възможност. Нека пием за това  - нашите  желания да съвпадат с възможностите ни!"

А Третия изглежда повече от всякога необходим. И никога в БСП не е бил толкова липсващ. Дали не е и невъзможен?


Публикувано в сп. "ТЕМА", 21.04.2012 г.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Are you as frustrated why your website traffic is low?
21.10.2012 05:51
Are you as frustrated why your website traffic is low?

What if there was simple wordpress seo plugin which can drive your kalinpurvanov.blog.bg wordpress website traffic from zero to 55000 visitors/month...??

Don't believe see proof here: http://wp-seo-pressor.com

Google keeps changing it’s algorithm and knocking sites our of prime positions resulting in an immediate drop in sales…

…It really gets me frustrated!

I’d even moved all my sites across to wordpress (because that’s what google says is the best platform) and the results were only slightly better.

That was until I found WP SEO Pressor, it’s a simple plugin you can use to get #1 rankings in search engines and get free laser targeted traffic for your website…

…YEP that’s right, I installed it and started to get some incredible results, check them out here:

http://wp-seo-pressor.com

I noticed that your site kalinpurvanov.blog.bg sits on wordpress and that this could possibly help you out…

…all you gotta do is install it and follow the steps you can see how I did it here:

http://wp-seo-pressor.com

Let me know how you go…

Regards, Kevin
цитирай
2. анонимен - Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your kalinpurvanov.blog.bg website
21.10.2012 19:01
… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your kalinpurvanov.blog.bg website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days…

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-booster.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-booster.com

Take care - your friend Chris
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinpurvanov
Категория: Политика
Прочетен: 182647
Постинги: 32
Коментари: 90
Гласове: 63
Архив