Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2012 16:28 - Не така, г-жо Седларска
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5121 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 08.06.2012 17:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Той е на трийсет и няколко, роден е в малко, забутано градче на североизтока. Слаб като щека, макар че яде за трима. Купува си  огромен самун бял хляб и половин час маже филии с пастет, след което бавно  и с наслада изяжда всичко, до последната троха. И ляга да спи. Като го удари на спане, спи по една седмица, сякаш се разлага-спи и яде, а промеждутъците запълва с лениво цъкане с мишката на компютъра, отново полулегнал. Изкарва си хляба, продавайки ресурси за една  игра в интернет. Или вземайки дребни комисионни, купувайки и продавайки наши неща в е-бей.
 В началото му намерихме работа каквато бачкахме всички. Той дойде една седмица и каза-без мен. След това му предложихме и нашата втора, допълнителна работа-и,о, чудо.Този човек се оживяваше, и пълен с енергия, се справяше отлично. И така-два-три дни, след което изведнъж декларираше, че няма да дойде с нас, защото "имал работа"-и пак седмица разлагане.
 Имаше някакво висше инженерно, но никой не беше сигурен в това, а  и никой не го интересуваше за да се задълбочава. Водеше се компютърен спец. Учил, човека, няма да работи кво да е. Бавно и методично, лениво и детайлно оправяше софтуерни проблеми на любителско-потребителско ниво, които инак всеки грамотен юзър може фиксира за нула време.
 Живееше с нас почти отначало. Затова и си позволявах да му давам съвети, защото исках някак да му помогна: разпечатай си рекламни брошури, пускай ги по кутиите, пусни си безплатна реклама. Послуша ме, но за лифлетите се ослуша. И въпреки това му провървя, започнаха да го търсят-отначало лели, рускоговорящи, сетне и други.

По едно време се премести в центъра, но след две седмици се върна безславно, свършил всички пари. Прибрахме го, хора сме.И така, живя  при нас безплатно, понедо като аз се махнах. Викахме му "Миньора"-нали копаеше  и продаваше виртуално злато.
След година-две го видях."Аз, батка, съм ОК. Работя за  една голяма хранителна верига-оправям им компютрите". "Браво"- зарадвах се аз- значи наистина си"напред с материала". 
Минаха още толкова години и срещам познат. Стана реч за "Миньора". "Ами, ти като се махна-казва ми- и той се изнесе, също. Живееше в някакво помещение, малко по голямо от тоалетна  и изкара близо година в мизерия и се върна в Бг." "Как-викам му-нали уж, Теско, това, компютри" "Глупости"-отвърна ми. "Може само  да е кандидатствал. В Бг си е  и ни вест-ни кост."
Разказах ви тази стори, защото тя описва типичния бг емигрант-лузър. От малко градче, беден и дълбоко комплексиран. Няма  личен живот-той е катастрофа, няма пари, има само някакви умения(не е задължително), но почти  задължително с диплом, който не му трябва. За да оцелее, смесва реално с желано. Но никога не търси изход с кво да е, например с работа. Само по тарикатския начин.
Това, което не казах е, че ми направи някаква дребна забележка. Толкова по незначителен повод, че не го помня, дори. Нещо не направих "точно като англичаните" на публично място. То бяха укори, то беше чудо, сякаш съм се изпикал посред бял ден във фонтана на Трафалгар Скуеър. Хм, рекох си, човек винаги си носи комплексите.
Да се прави на по-католик от папата е един от тях. Да се подмаже на чужденеца, да го имитира, да се саморазпъва, че се е изложил пред него. "Да не се изложим пред чужденците, ей". Още Войников го е усетил по миналия век-нали сте чели (гледали) "Криворазбраната цивилизация".
Написах това заради една статия.www.reduta.bg/
В нея блестящата  г-жа Седларска започва от ботушите на Софи и  свършва със случка на Терминал едно. Не увеличавайте комплексите на младите момчета  и момичета, тръгнали по белия свят, г-жо Седларска. Нито на тези у нас-те си ги имат достатъчно-къде от мизерия, къде от духовна нищета.
Ботушите  и тоалета на Софи не са кой-нае колко по кичозни и нелепи от тези на една камара други участници. А ако "Лордис" бяха българи, никога нямаше да спечелят "Евровизия"- у нас пресата щеше да ги разкъса предварително.
 Само крайности-силно любим и силно мразим. Или сме бай Ганьо, или сме в криворазбраната. Бай Ганьо го плюхме достатъчно, а писания от другия тип поливат тежките ни комплекси, сриват самочувствието и ни пречат на реализацията.
Съсипват животи, съдби.
"Заради такива като теб се махнахме"-изсъсква момичето в статията.
Не,  не само, мило момиче, заради такива като чичото-пушач, който би трябвало да играе бай Ганьо. Или е само един загорял пушач в страната, където това ще мине.Ако е само заради него-то ти ще го намериш отново, защото е навсякъде. Навсякъде има бедни и некултурни. Но няма да намериш зазяпани  капепейци, дето вместо да следят по монитора кой кво прави на летището, вероятно  пишат смси на гаджета. Махнахме се заради това, да стигнем дотам роднина на Алеко да стане бай Ганьо и да ни учи от екрана как да обичаме Ганьоландия. Ние се махнахме заради всичко това съвкупно, което представлява животът тук-или се лъжем и  се махнахме от себе си.
В такъв случай-нищо не помага.
Млади момчета, момичета,
Свалете раниците, като идвате насам. Оставете си ги в България. Те не ви трябват. За да успеете, трябва да не ви пука, да бъдете себе си.  Е, не точно както Алеко го е описал, де.





Тагове:   емигранти,   комплекси,


Гласувай:
6



1. ko642 - статията която споменаваш е доста ...
08.06.2012 19:21
статията която споменаваш е доста дълга и отегчителна .. и пезпредметно саркастична.
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Hi !
08.06.2012 20:34
Ами,много ми хареса ,много писанието ти , браво ЗеМ Маркирал си един образ ,за жалост – масовка ,почти . Не съм чела статията на Седларска ,няма и да го направя .Последното , което ме интересува как някой вижда тоалета на Софи Маринова и доста нахално го натрапва.Ама , никак не ми е важно . Работи момичето Софка ,прави нещо ,само й се ядосвам ,че е загърбила образованието .Една условна граница има в обществото ни – работещи и тарикати .Дипломите – само щрих от бита,която трудолюбивият ще ползува ,тарикатът - в позата “мързеливият, който учи на акъл “ и той разбира се “целият в бяло…”, макар и гладен ,и сам.Това ни е кодът- български , по който тъпъъъпчем на място и се оглеждаме кой с какви ботуши е обут !!! Пфу !
цитирай
3. haralanov - Здравей!
10.06.2012 13:41
Всеки сам за себе си решава,защо или заради кого се маха.
Съществува разбира се и т.нар. културна емиграция.Кой може да каже,колко на брой са тъкмо тия момчета и момичета,които са си ,,свалили раниците"?И не заради кинтите ,,там".А за да избягат от цялата чалга-помия ,,тук".Преди 13 години и аз емигрирах.Дълга е историята,защо се върнах...Но истината е,че тук не ми харесва!Или както биха казали други ,,не ме кефи".Цялата атмосфера тук е отровна!Все ми е едно,колко евтино било кафенцето и как сме щели да седнем на раздумка с приятели!Все ми е едно и за ,,салатката и ракийката".А Седларска за много неща е права...
цитирай
4. анонимен - Sin
19.06.2012 17:28
Така е, приятелят ЗеМария е прав, както винаги.
Обаче аз днес прочетох една статия от Дайнов:

http://www.desnite.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=360:2012-06-18-14-08-24&catid=60:2009-03-30-09-50-19&Itemid=58

и ми се прииска в миг да му обещая, че ще скоча с парашут от пътническия самолет на Орлов Мост, ако това е напълно вярно. В края на краищата не е толкова трудно. Те като знаят, че доста българи пътуват с даден полет, разрешават и малко повечко ръчен багаж, та чак няма къде да си сложа якето понякога. Така че колко му е да вземе човек един парашут с него. После само ритам вратата и скачам. Може и да се прочуя даже, си казах.
После, какъвто съм си Т. Неверни, си рекох - струва ли си. Та то може би не е напълно така, може би само на Дайнов ( както и на всички ни ) му се иска да е така. Може би иска само да ни увлече. Чакай аз да поизчакам, да видя аджеба накъде ще тръгнат нещата. Може утре просто да спрат с тези протести. И тогава - какво ? Язък ми за изхвърлянето само. И си останах. Обаче нали можем да обайсним всякакви ситуации, се успокоявам, че е само засега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4942528
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7249
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031