Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 21:53 - "Солидарността не е колективизъм" - коментар за в-к "ТРУД"
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 5357 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 26.03.2013 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Солидарността не е колективизъм


Не звучи ли твърде ретро?! Това ме попита една опитна радиоводеща преди години, когато създадохме „Солидарна България”. И беше  права. В лето 2009-то България и светът бяха зачеркнали думата „солидарност” като левичарска отживелица в епохата на Айн Ранд. Тогава богатите българи гарнираха библиотеката си с нейни тухли, които чуждата публика отдавна бе снесла в мазето. Внезапната любов към графоманката в ерата на кратките форми бе обяснима: Ранд поднасяше морално оправдание на егоизма, от което парвенютата имаха крещяща нужда.

Днес времената са други и „солидарност” е най-употребяваната дума, барабар с „гражданин”. И най-злоупотребяваната! ГЕРБ и Костов плямпат за „солидарност”. Какво му плащаш?! Протестиращите глаголстват по темата. Дори БСП се плесна по челото, спомни си, че май била лява и извади стария жаргон.

Представете си пълен влак. В него млади и стари. По-немощните са се наместили на седалките. Там са и по-увирливите. Правостоящите се държат кой за каквото. По-младите, най-вече децата, дори се забавляват да балансират без да се държат. Когато влакът набие рязко спирачки обаче, всички, без изключение, размахват ръце и се вкопчват в съседа в опит да запазят равновесие. Сетне обсъждат, усмихват се, възмущават се и кълнат машиниста. Това е емпиричното откриване на солидарността. Форсмажорът сближава минорните граждани. Кризата е икономически форсмажор. И унилите довчера българи заговориха за солидарност.

В солидарно общество влакът е тъй устроен, че опората е на една ръка растояние. В по-примитивни общества хората се гъчкат в безпорядък, в третия свят пътуват и на покрива на вагоните. България посвети прехода на това да демонтира всички ръкохватки, тръби и прочее обезопасители, поради което днес хората се лянкат като желе от плът в пространството на влака.

Преди да кълнем или славим понятието, нека го изясним. Солидарността не е колективизъм. Колективизмът е обратното на индивидуализма. Солидарността е обратното на егоизма. В годините на неолибералната революция егоизмът ни бе пробутван като индивидуализъм. Двете нямат общо. Индивидуализмът вирее дори в диктатура и ражда личности. Демокрацията е естествената му родина. Егоизмът е в гените. Хипертрофира ли, става порок. Неолиберализмът го издигна в идеология. Егоизмът не ражда личности, а консуматорски клонинги. Икони на индивидуализма са, да речем,  Оскар Уайлд и Коко Шанел. Икони на егоизма са Парис Хилтън /помни ли я някой?/ и анонимните очиларковци от „Уолстрийт”, които си мерят яхтите. Индивидуалността на безсребрения Ван Гог създава „Слънчогледите”, а някакъв егоист от 90-те ги купи за рекордна сума, за да го къта в сейфа си като сигурна инвестиция.

Затова не се връзвайте на истериците отдясно, които при думата „солидарност” ви говорят за комунизъм, лагери, Ким Ир Сен и купони за хляб. Припомнете им 80-те, когато в Полша воюваха профсъюзът „Солидарност” и официалният колективизъм на комунистическия режим.

Солидарността не е връщане към колективизма, дефицитите и ченгесарщината, а стъпка към цивилизацията. След като егоизмът ни доведе до безпътица.

Съзнават го навред. Дори у нас. Все още опипом. Практиката на „висящото кафе” е симптом. Билетите по седалките на тролеите също. Премиерът Райков пък подкани богатите към солидарност. Тези, същите, които се замогнаха в мътните води на прехода?!  Дори е трудно да се засмеем.

Изграждането на солидарни връзки е генерален избор на едно общество от осъзнати индивидуалисти. Българското не е такова. Но и сега има серия стъпки, които могат да предложат опори на пътниците в разлюления от кризата влак. Волунтаристки мерки, а не покани към бизнеса.

Най-напред възстановяването на прогресивното облагане. С плавна и гъвкава скала, след детайлен анализ на структурата на доходите. Не урбулешката, като БСП, която предлага от 10 на 20%. Необлагаемият минимум се подразбира.

О, ужас: приемането на данък лукс. Не с методите на Оланд, които стресираха богатите, а с умерен процент, като първа стъпка към цивилизоване на бизнеса. Капиталите ще избягат, биха възразили някои. Къде? В Кипър!? Може би другаде. Но все по-несигурно. Защото доминото на офшорките май потегли.

Активирането на фонд „Гарантирани вземания”. Той стои пълен, но не функционира. Може би защото 50% от надзорния съвет е съставен от работодатели.

Превръщането на майчинството от рисков бизнес в пълноценна професия. Без расистки задни мисли.

Снижаването на ДДС върху няколко стоки, гарантиращи екзистенц-минимума. Загубените за бюджета пари със сигурност ще са по-малко от онези, които ДДС-мафията и бездруго източва.

Нормативен контрол над ценообразуването на детските стоки, където се вихри очевадна спекула. Същото и с лекарствата.

Но това заприлича на предизборна програма, а е само статия. Думата ми бе за солидарния консенсус. А списъкът всеки може да допълни сам.




Гласувай:
19



1. bumerang - ...
26.03.2013 23:46
Доброволната солидарност се нарича благотворителност. Тя съществува, но никога не е достатъчна за решаване на проблема на цяло едно общество. Тогава следва да се пристъпи към доброзорната "солидарност". Изземване чрез данъчната система от имащите и прерзпределението от държавата на нуждаещите се. Такъв е принципа на социалната държава. Пример - Швеция. Казват, че Хрушчов на времето бил изненадан, че шведите са го направили, докато у нас (и у тях) само го говорехме.
цитирай
2. ko642 - Всъщност в развитите демокрации, ...
27.03.2013 17:53
Всъщност в развитите демокрации, колктивизма не се съвсем ортрича а дори насърчава - колективен труд (team work) колективна (относително) собвстеност - акциите на компаниите се притежават от множество хора.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798597
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031