Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2013 11:32 - Боядисаха паметника в розово, разголиха себе си
Автор: leroisalomon Категория: Политика   
Прочетен: 7529 Коментари: 7 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Синята десница се върна към идеологическата си утайка: фарисейщина и русофобия.

Паметникът на съветската армия осъмна в розово. Уж извинение за българското участие в потушаването на Пражката пролет. Всъщност много повече!

Синята десница се върна към идеологическата си утайка: фарисейщина и русофобия. Беше неизбежно. Всичко останало: европейският избор, либералната демокрация, пазарните клетви и прочее ще откриете и в програмите на ГЕРБ, БСП, ДПС… Идентичността иска отлики. Затова сините рано или късно щяха да се върнат към корена си. И го сториха.

Но защо „сините”, ще попитате? Има ли ги още? Да, има ги. Под реформаторски и други етикети.

А те ли са авторите? Та нали акцията е дело на анонимници? Да, факт е, че за разлика от девойките от Фемен и богохулните пънкарки от Пуси Райът на нашенските смутители дори не им стиска да заявят себе си. Но е достатъчно да видите кой ликува от акцията във ФБ, за да се уверите, че тъкмо сините се припознават в стореното.

А сега по същество.

Да се извини, да иска прошка може и трябва онзи, който е сторил греха. Комунистическата върхушка от 1968-ма не го направи. И позорът е за нея. Но има изключителна морална арогантност в жеста да се извиняваш за чужд грях, а да забравиш своите. Да предпоставяш моралната си безукорност. Да се опитваш да осребряваш чужди грехове в собствен политически престиж. Ако сините държат да се извинят, да го сторят не за Прага’68, която не лежи на съвестта им, а за България’ 97 и пропилените надежди на българите. Които впрочем четири години по-късно показаха вратата на тогавашните фарисеи. Да се извинят, да речем, за здравната реформа, която прогони лекарите зад граница и загроби хиляди българи. Да припомням ли синята приватизация? Да се извинят за тогавашните си лидери, днес хотелиери. Да поднасяш анонимно извинение е морална самопародия. Да черпиш евтин политически престиж от националния позор е грозно, до степен, че самият посланик на Чехия напомни, че сме го правили на два пъти – през 1990 и 1997г.  Но какво му плащаш?!

По ирония на съдбата, в момент, в който чешки монополисти кожодерстват българските потребители, някой намира за уместно да се извини с четиридесет години закъснение за едно историческо престъпление – нарцистична морална поза и пълна неадекватност.

Що се отнася до русофобията, тя е за синята десница онова, което е туркофобията за „Атака” – ускорител на елементарните частици, емоционален галванизатор на остатъчните избиратели. С тази особеност, че за разлика от всяка друга ксенофобия, у нас русофобията минава за бон тон.

Ще споделя в апарте, че напълно разбирам русофобските настроения на отделни хора, особено онези, които са загубили роднини в комунистически години, но няма как да разбера политическата логика на розовата акция.

Когато страната ни е енергийно зависима от Русия, туризмът ни в огромна степен разчита на руския пазар, а 300 000 руски граждани притежават имоти в България, да лееш боя по паметници е, да речем, безотговорно. Със същия успех можеш да излееш боята на главата си, при по-малък икономически и политически риск. А нали розовата акция е политическа и следва да се анализира с рационални аргументи…

За финал: ако първата провокация с преобразяването на соцреалистичния монумент в композиция от комиксови герои беше артистична, тази е банален вандализъм. „В крак с времето” смущаваше, очароваше, провокираше размисъл, сиреч беше стрийт-арт, при все споровете около жеста. Розовата акция се свежда до няколко кофи боя и една изплагиатствана идея.

За жалост хората, които влязоха в ролята на говорители на протеста, днес аплодират розовия паметник. Така каузата за оставката на дискредитираното правителство се свързва с една пошлост.

А е тъпо да вярваш, че ще пребориш политическата аморалност с естетическа пошлост.

Иво Христов, solidbul.eu




Гласувай:
6



1. анонимен - Защо ли имам усещането,
25.08.2013 13:34
че "собственикът" на блога страда от някакви вродени, или придобити комплекси ???
цитирай
2. josarian - Гнусни комунисти сих бяхте, такива и ще си останете!
25.08.2013 19:34
Нагли червени свине!
цитирай
3. leroisalomon - Искрено благодаря за коментарите, ...
26.08.2013 11:33
Искрено благодаря за коментарите, които илюстрират статията. :) Тя визира тъкмо хора като вас.
цитирай
4. ko642 - Поздрави за автора! За съжаление не ...
26.08.2013 16:21
Поздрави за автора! За съжаление не са много хората са над 'елементарно' мислене.

цитирай
5. demograph - И ти май си от гьола на зоидите, авторе....
27.08.2013 03:06
АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ КОЙ КОЙ Е В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "СИНИ", вземи прочети Николай Слатински за да не пишеш повече подобни неща. А ако си го прочел...си zooid.
цитирай
6. josarian - Червените свине носят моралната вина и е редно да се извинят.
28.08.2013 08:34
Те не го сториха веднага след промените, нещо повече - гордо твърдят че са преки наследници на БКП. Именно - на терористи, мъчители и убийци на българския народ И защо да не кажат едно "извинявай". Защото непоправим престъпник никога не би се извинил. Ето, с това приключваме - свинята си е свиня, дори когато е червена и от нея лебед никога няма да стане:)
цитирай
7. leroisalomon - Явно пишете преди да четете, но това ...
29.08.2013 09:17
Явно пишете преди да четете, но това не ме изненадва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leroisalomon
Категория: Политика
Прочетен: 1798614
Постинги: 165
Коментари: 570
Гласове: 1173
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031